DAMIR SKOMRLJ Cropix
KRAJ BITKE ZA EP

Hrvatska s puno muke svladala Belgiju i potvrdila drugo mjesto, iz dvoboja na Zametu pamtit će se samo pobjeda

Naši rukometaši potvrdili su plasman na europsku smotru i prije utakmice protiv Belgije
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 30. travanj 2023. 19:32

Hrvatska - Belgija 34:29

Suci: Pirvu i Potimiche (Rumunjska)

HRVATSKA: Kuzmanović (7), Ivić (6+2); Duvnjak 1, Šoštarić 4, Šarac 4, Maraš 6, Načinović 3, Štrlek 2, Cindrić 9, Brozović, Ivanković, Mandić, Lučin, Šipić, Glavaš, Klarica 5 (1).

IZBORNIK: Goran Perkovac

BELGIJA: Vanhove, Deekens (10+1); Hadžić 5, Heerren, Brixhe, Serras 1, Kotters 5, Colman 5, Boyon, Ooms 5, Glorieux 2, Gille 1, de Beule, Cadel 5, Delpire.

IZBORNIK: Jerime Sylla.

SEDMERCI: Hrvatska 2 (1), Belgija 2 (0). ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta (Mandić 11, Maraš 14, Lučin 36, Šarac 42), Belgija 8 minuta (Gille 21, Colman 42, Hadžić 43, 48).

IGRAČ UTAKMICE: Mateo Maraš.


Hrvatska je pobijedila Belgiju i tek sada može započeti s izgradnjom nove igre i nove momčadi. Posao u kvalifikacijama je trebalo obaviti, to je učinjeno, no evidentno je da smo u ovom trenutku daleko od najboljih europskih selekcija i ne budemo li se pomaknuli do siječnja iduće godine, u Njemačkoj ćemo biti samo sudionici velikog natjecanja.

Za kraj kvalifikacija bilo je važno dobiti Belgiju i po mogućnosti ostaviti što bolji dojam. No, iako smo se odlučili ubrzati, to ovaj puta obrambeno nije izgledalo nikako. Trojka Hadžić - De Beule - Kotters djelovala je kao da igramo protiv Pytlicka - Laugea - Gidsela. A to naravno nema smisla, niti je to bilo dobro. Kasnili smo na svaku loptu i primili čak 16 golova u prvom dijelu. I u izlasku iz te obrane prema van nismo bili dovoljno brzi i konkretni. U Grčkoj smo za usporedbu primili 10 golova u poluvremenu, no onda smo imali loš napad.

Male promjene u odnosu na Grčku

Ovaj put napad se pomaknuo, dosegnuo 10 golova u 14. minuti, ali sve u svemu nismo nametnuli svoju željenu igru. Samo je Šoštarić dvaput istrčao kontru. Dojam je bio da nam se u polukontri igrači zaletavaju bez konačnog cilja, a to svakako nije bilo dobro i rezultiralo je gubljenjem lopti koje je trebalo pretvarati u lake golove.

Počeli smo u prvoj postavi s malim promjena u odnosu na Grčku. Na golu Kuzmanović koji je u prvom dijelu bio korektan (sedam obrana), na sredini Cindrić, na krilima Mandić i Šoštarić. Inzistirali smo na obrani 6-0 u kojoj su u sredini bili Šarac i Načinović, tek pred kraj prvog dijela uz Načinovića i Lučin. No, bio je to totalni propuh, kašnjenje na svaku akciju protivnika u svim segmentima i ništa nismo u tih prvih 30 minuta dobili.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Napadački je žestoko počeo Cindrić, kasnije mu se pridodao Šoštarić koji je promašio i penal nakon kojeg je Belgija u 30 minuti došla do prvog egala na utakmici. I poluvremena na 16:16 što je ipak bilo iznenađenje. Loše smo izgledali. Trebalo je tu puno više gasa nego što smo vidjeli.

Belgija na minus četiri

Drugi dio su krenuli Ivić na golu i Glavaš na desnom krilu, prešli smo u 5-1 s Duvnjakom iza njega Načinović, kraj njih Maraš i Mandić. Belgija je zabila za vodstvo 16:18. To je malo probudilo Zamet koji je poželio pobjedu s tribina. Filip Ivić je s dva obranjena sedmerca vratio krv u obraze, ali onda smo griješili napadački, pa nismo stigli brzo i Perkovac je morao time outom reagirati da ne bude pretjerivanja.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Belgija je jurnula i došla na neugodnih +4 u 39. minuti, a mi se pokrenuti nismo mogli. Trebala nam je dobra obrana, jer s napadom nikad ne znaš. No, prije dobre obrane smo dočekali greške Belgije i došli na 23:23 u 44. minuti. Kao da nas je pokrenula obrana s igračem manje. Malo nevjerojatno, ali istinito. Naravno, 5-1 s Duvnjakom koji krade kada god treba. I poveli smo brzo, pa je Sylla zvao time out. I bilo je rezultatski neizvjesno, zanimljivo za publiku, ali ne i za izbornika Perkovca koji je želio vidjeti i Ivankovića, ali u takvoj situaciji je to bilo neizvedivo.

Prilika za Ivankovića

Probali smo pobjeći od neizvjesne završnice, ulovili 29:26 u 52. minuti i činilo se da će biti OK. No, bile su to silne muke kao da je s druge strane Danska, a ne Belgija. No, protivnik je sve više griješio, Maraš se ‘zalaufao‘ konačno smo se uspjeli pokrenuti. Tu treba dodati i vrlo dobru rolu Filipa Ivića na golu. Nakon svega dobiti utakmicu prilično sigurno izgleda pomalo nestvarno. A s pobjedom se uvijek lakše diše. I da, na kraju je na +5 priliku dobio i Ivanković.

Nakon što su cure nedavno u Rijeci pale protiv Ukrajine, ovo je srećom po riječku publiku završilo sretnije i to je dobro saznanje. Sve ostalo...

Linker
26. travanj 2024 10:59