JURE ERZEN/KOLEKTIFF Jure Erzen/kolektiff
POBJEDA ŠVEDSKE

Hrvatske rukometašice izgubile na oproštaju od EP-a, Kraljice šoka velikom serijom ublažile poraz

Švedska će igrati za 5. mjesto, Hrvatska je završila ispred Mađarske u skupini
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 16. studeni 2022. 19:22

Hrvatska – Švedska 27:31 (11:17)

LJUBLJANA Dvorana Stožice. Gledatelja 800. Sutkinje: Marta i Vania Sa (Portugal)

HRVATSKA: Pijević (11), Bešen (5); P. Posavec, Šenvald, Krsnik 1, S. Posavec, L. Kalaus 3, D. Kalaus, Ježić 2, Pavlović 1 (1), Burić 1, Šimara 5, Debelić 3, Barišić 1, Petika 6, Blažević 4.

Izbornik: Nenad Šoštarić

ŠVEDSKA: Bundsen (3), Ryde (8); Koppang 2, Stromberg, Blohm 2, Roberts 3, Petren, Johansson, Lagerqvist 3, Eriksson, Lindqvist 2, Hagman 8 (5), Thorlefssdottir 2, Hansson 3, Carlsson 2, Axner 3, Pettersson 1.

Izbornik: Thomas Axner

SEDMERCI: Hrvatska 1 (1), Švedska 5 (5)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 4 minute (Barišić 10, Debelić 16), Švedska 4 minute (Thorlefssdottir 15, Stromberg 51)

IGRAČICA UTAKMICE: Jessica Ryde


Hrvatska je završila nastup na Euru. Nije bilo dobro, a nažalost bilo je realno. Tri poraza u drugom krugu, četiri ukupno plus egal sa Švicarska i jedina pobjeda s Mađarskom. Dobro da smo ipak igrali drugi krug.

Nije bilo rezultatske neizvjesnosti za zadnji nastup. Švedska je šanse za polufinale izgubila pobjedom Mađarske nad Slovenijom, a Hrvatska je s tim izgubila sve šanse da u krugu sa Švedskom i Slovenijom nešto može, jer joj je trebala pobjeda deset razlike, a to je u ovoj situaciji nemoguće.

Švedska je nas je počastila lošim ulaskom u utakmicu, poveli smo 3:0, ali kratko je trajalo, jer su brzo počele greške. Lopte su ispadale, promašivalo se, guralo se na crtu, a Švedska je lagano igrala i kontrama stizala i dizala razliku. Isti scenarij kao i u našim prethodnim utakmicama. Šoštarić ovaj puta nije skidao Kapitanović, Prkačin i Japundžu, no to ništa nije promijenilo. Samo se sjajna Tea Pijević nosila sa Šveđankama koje su igrale za priliku da izbore nastup na SP dogodine direktno. Ružno je izgledalo na 8:17 kada je Švedska bila u seriji 11:2, nakon što je na semaforu bilo 6:6, no Tea Pijević ih je zadržala na pristojnih +6 u poluvremenu.

Axner je najmlađe s klupe poslao u vatru i one su jako dobro reagirale, pa je Švedska u 39. minuti bila na +10 (14:24). Pijević je i dalje branila sjajno, ali nije bilo smisla, pa je Šoštarić dao priliku Bešen koja je odlično nastavila vratarsku rolu. I tu smo napravili 6:0 i došli do daha, čak je Axner zvao time out zbog toga.

Burić nas je propustila dovesti u šansu za potpuni povratak, Ryde je pobijedila i dala mir Švedskoj da dovrši utakmicu. Šteta, prilika je bila velika kao i neiskustvo naše mlade reprezentativke. No, dobro, otišli smo sa stilom, to je najvažnije i najpristojnije. Švedska će igrati za 5. mjesto, Hrvatska je završila ispred Mađarske u skupini zbog boljeg međusobnog skora.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ Švedska slavi s 31:27 Djelovalo je da bi Kraljice šoka mogle opravdati svoj naziv kada smo u zadnjim minutama imali šansu za doći na minus dva, ali Ryde je zaključala vrata u ključnim trenucima. Naše vratarke imale su mnogo bolju predstavu, Pijević je upisala 11 obrana, a Bešen 6 u 20-ak minuta provedenih na terenu, ali odličan oproštajni nastup nije bio dovoljan za izbjeći poraz protiv mnogo kvalitetnijih rukometašica Švedske. Petika je najbolja strijelkinja (6 golova) posljednje naše utakmce na Europskom prvenstvu, a prate ju Šimara s 5 i Blažević s 4 gola. Šveđanka Hagman upisala je najviše golova na ogledu, osam puta probila je naša vrata.

57‘ Burić je imala sjajnu šansu s krila za minus dva u 55. minuti, Bešen je umalo spasila situaciju obranom, ali lopta je stigla do Lagerquist koja ostaje nepogrešiva za plus četiri. Potom je vratarka Ryde još jednom obranila našoj Burić i uvjerila sve prisutne u novo slavlje Šveđanki, koja se pogotkom Hagman iz sedmerca vratila na pet golova prednosti.

54‘ Prethodne dvije minute igrali smo s igračicom više i vratili se na minus četiri preko Andree Šimare koja broji najviše pogodaka (5) u našem sastavu. Bešen je stala među vratnice umjesto Pijević, obranila jedan udarac (ukupno pet obrana), a Petika zabila za minus 3. Kraljice šoka uspjele su od 10 golova zaostatka napraviti neizvjesnu završicu!

50‘ Nenad Šoštarić zaradio je žuti karton, sutkinje nisu željele tolerirati komentare s klupe, a Hrvati su lako mogli pročitati s izbornikovih usana što im je poručio. Švedska sigurno održava svojih pet golova prednosti..

47‘ Kraj velike serije stigao je pogotkom Jenny Carlson, prvim na utakmici, ispravno je odgovorila Kalaus trećim svojim zgoditkom na utakmici, dosad je upisala samo jedan na turniru

46‘ Malo smo popravili dojam! Šest pogodaka nizu bez ijednog primljenog kreirale su Kraljice šoka i stigle na minus četiri. Šimara i Kalaus glavne su voditeljice napada u ovom trenutku, a pomogla je i Blažević s dva gola. Lijepo je vidjeti da naše rukometašice nisu odustale zbog ružnog stanja na semaforu!

40‘ Šveđanke su stigle do okruglih 10 golova prednosti preko Jamine Roberts, ali spretan zgoditak Larisse Kalaus prekinuo je švedski niz od tri pogotka i vratio rezultat na ništa manje nezgodnih 9 golova zaostatka.

38‘ Petika je trenutno naša najbolja strijelkinja, stigla je do četvrtog pogotka na utakmici! No, i dalje nemamo lijeka za švedske napade, samo triput naše su protivnice gubile loptu, a Hrvatice čak u 12 navrata...

34‘ Prvi gol u drugom dijelu pripao je Tyra Axner, kći švedskog izbornika koja je dosad sakupila 11 pogodaka na turniru. Petika je prenijela raspoloženje s kraja prve dionice i zatresla za našu reprezentaciju, a i Pijević je upisala novu obranu. Šteta što je Debelić pogodila gredu s linije, ovako su Šveđanke stigle i do 8 pogodaka prednosti, ponovno preko Axner.

31‘ Počinje drugo poluvrijeme u Stožicama, Šveđanke prve s loptom!

POLUVRIJEME Kraljice šoka krenule su raspoloženo, u jednom trenutku rezultatski su stajale ravnopravno švedskim rukometašicama. No, od 6:6 Šveđanke su napravile 17:8, iskoristivši gotovo svaku izgubljenu loptu izabranica Nenada Šoštarića. Listu strijelkinja predvodi Hangman s 5 golova, u sastavu naših Ana Debelić najbolja je s 3 pogotka. Tena Pijević brine se da rezultat ne postane potpuna katastrofa, čak 8 obrana upisala je u prvom djelu. Petika i Ježić istopile su razliku do kraja prvog dijela, stoga na predah odlazimo s minus 6...

27‘ Švedska u svega nekolko seknundi uspijeva stvoriti čiste šanse pred vratima Tene Pijević. Hansson je zabila za velikih i neugodnih plus 7 nad Hrvaticama, a moglo je biti i više da su iskoristile idući napad. Visoko stoje u obrani, ne uspijevamo prenijeti loptu na crtu, a svaka kontra Šveđanki završava kaznom. Hansson je iz jedne takve zabila za 8:16.

22‘ Posavec je gađala s osam metara, ali lopta odlazi pored gola. Šveđanke ponovno iskorištavaju naš upropašteni napad, preko Koppang i Bergsten dolaze na plus 6! Vidljivo je da ‘Kraljice šoka‘ imaju sve manje riješenja za čvrstu švedsku obranu, nisu pomogle ni upute Nenada Šoštarića tijekom pozvanog time-outa.

19‘ Barišić je pokušala atraktivno lobom, ali greda zaustavlja njezin prvi pogodak. Pijević je potom upisala i šestu obranu, sjajno je raspoložena naša vratarka večeras! Šimara propušta iskoristiti šut za minus dva, ona Hansson zabija za 10:6, a Blažević vraća zaostatak na minus tri.

16‘ Isključenje za Hrvatsku! Ana Debelić će odmoriti dvije minute, a Hagman još jednom ne propušta realizirati sedmerac za plus 2 Šveđanki.

14‘ Hrvatice se vraćaju na 6:6 pogocima Andree Šimare i Tine Barišić, ali već u idućem napadu Roberts je izborila novo vodstvo favoritkinja

10‘ Nakon 10 minuta igre Šveđanke dolaze u svoje prvo vodstvo na utakmici. Rezultat je 4:5.

6‘ Šveđanke su se ekspresno vratile nakon uspavanog ulaska u meč, dvaput Hagman i jednom Blohm vratile su tri pogotka zaostatka i sada je 3:3.

4‘ Tea Pijević već je stigla do treće svoje obrane, a toliko puta je i Ana Debelić zatresla mrežu Šveđanki za 3:0 vodstvo ‘Kraljica šoka‘.


17.30 - Poznate su sve polufinalistice EP-a. Porazom 25-29 (14-14) Slovenije od Mađarske u susretu posljednjeg, 3. kola skupine I drugog kruga natjecanja po skupinama na Europskom prvenstvu za rukometašice poznate su sve četiri reprezentacije koje će nastupiti u polufinalu.

Slovenke su prije posljednjeg kola imale izgleda domoći se drugog mjesta i polufinala u slučaju pobjede protiv Mađarske, a zatim bi im trebala i pobjeda Norveške protiv Danske kasnije u srijedu, ali pokleknule su već na prvoj prepreci.

Ovim ishodom Danska je osigurala polufinale i prije svog dvoboja protiv Norveške u 20.30 sati, a u toj će utakmici imati priliku pobjedom osvojiti i prvo mjesto u skupini.

Iz skupine II koja se igra u Skoplju i prije posljednjeg kola polufinale su osigurale Francuska kao prva i Crna Gora kao druga.

Mađarice je do pobjede predvodilia Katrin Gitta Klujber s devet golova, dok je Ana Gros sa šest pogodaka bila najefikasnija kod Slovenije.

Mađarska je usprkos ove pobjede ostala posljendja u skupini s dva boda, koliko ima i peta Hrvatska koja će od 18 sati igrati protiv Švedske, dok je Slovenija četvrta s četiri boda.

Linker
09. travanj 2024 17:20