VLADO KOS Cropix
PRVI CILJ OSTVAREN

Hrvatske rukometašice slavile u dvomeču protiv Slovakinja i izborile plasman na Svjetsko prvenstvo 2023.

Nakon što su najprije trijumfirale u gostima, sada su bile još uvjerljivije u Slavonskom Brodu
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 12. travanj 2023. 19:55

HRVATSKA - SLOVAČKA 31-18 (17-10)

HRVATSKA: Blažević 6(3), Milosavljević 8, P. Posevec 2, Ježić 4, Birtić 3, Pavlović 4(2), Zadravec 2, Šenvald 1, S. Posavec, L. Kalaus, Burić, Šimara, Petika 1, Prkačin; Pijević 10 obrana, Bešen 9 obrana.

SLOVAČKA: Lancz 6, Rajnohová 3, Trúnková 1, Holejová 1, Bajčová 1, Dvorščáková 1, Popovcová 1, Štefaniková, Pócsíková, Habánková 1, Königová, Györiova, Bujnohova, Bízikova 3(2); Oguntojova 3 obrane, Ivanicia 6 obrana.

ISKLJUČENJA: Hrvatska 14 (Ježić 2, Birtić 6, Pavlović 2, Petika 2, Šenvald 2); Slovačka 8 (Rajnohová 2, Bajčová 2, Dvorščáková 2, Königová 2)


Hrvatske rukometašice ostvarile su već sada primarni cilj zacrtan za ovu kalendarsku godinu - plasirale su se na svjetsko prvenstvo koje će se u prosincu održati u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj. Nakon što su dvomeču s objektivno slabijim Slovakinjama najprije slavile u gostima u Šali rezultatom 25-23, u srijedu su prolaz na SP potvrdile još puno uvjerljivijom pobjedom 31-18 u Slavonskom Brodu.

Nije se u izabranice Nenada Šoštarića smjelo sumnjati, sve osim osiguravanja "vize" za SP bilo bi ravno katastrofi za reprezentaciju koja je na pretprošlom EP u Danskoj, osvojenom broncom, stekla nadimak "kraljice šoka". Svi bi u hrvatskom rukometu bili šokirani da se naše igračice nisu plasirale na SP na kojem će, pak, tražiti novo čudo i plasman dovoljno dobar za osiguravanje mjesta u kvalifikacijama za olimpijski turnir u Parizu sljedeće godine.

image
VLADO KOS Cropix

Baš kao i u prvoj utakmici u Slovačkoj, odlično su Šoštarićeve igračice ušle u utakmicu. Nisu, doduše, ušle s čistih 3-0 kao u Šali prije nekoliko dana, no vrlo su brzo došle do prednosti izražene s tolikim plusom (5-2). Igrale su naše djevojke gotovo savršeno u obrani, Lancz i suigračice jedva da su mogle do udarca prema Tei Pijević koja je skidala ono što je morala, a i više od toga. Nažalost, čak pet čistih kontri propustile su realizirati naše djevojke. Mogle su u "prvoj četvrtini" imati i sedam-osam plusa i riješiti utakmicu, ali su im iz ruku doslovno ispadale lopte ili im je Oguntoyova skinula udarac. Nije ta kriza u napadačkoj kreaciji donijela neku eventualnu kaznu jer su naše djevojke i dalje bile postojane u obrambenoj fazi igre. I dalje se do Pijević nije moglo pored vrlo pokretne 6-0 obrane, a kad je Valentina Blažević dvaput zabila iz sedmeraca, velikih plus pet (10-5) navijestilo je da će se ostvariti želje naših igračica izrečene prije utakmice: što prije odagnati neizvjesnost i osigurati mirnu završnicu. Završnica prvog dijela je i bila mirna, Ježić je naše polovice postigla gol u prazna vrata Slovačke za prvo vodstvo od šest razlike te se na veliki odmor, nakon što je Pijević obranila čak dva sedmerca Barbori Lancz, otišlo rezultatom 17-10.

Uz onih plus dva iz prve utakmice bila je to sasvim solidna zaliha za mirne snove u zadnjih 30 minuta. Nepotrebno je u tim trenucima bilo lamentirati o tome da je prednost samo u prvom dijelu mogla biti plus 10 i više. Učinak Tee Pijević od čak devet obrana u prvom dijelu, od toga dva sedmerca, (ukupno 10), tih 47 posto obrana u prvom poluvremenu (9/19), ne trebaju dodatni komentar.

image

Izbornik Nenad Šoštarić

VLADO KOS Cropix

Naravno da naše djevojke u drugom dijelu nisu "prosule" zarađeno iz prvih 30 minuta, dapače, krenulo se novom obranom Pijević, s dva gola Milosavljević te i dalje s odličnom obranom. Nova obrana Pijević i kontra Paole Posavec na semaforu su prvi put uknjižili dvoznamenkastu prednost i deset plusa (21-11). Suparnice su se u tim trenucima doslovno raspale, ali i nastavile nekako parirati da ne dožive posebno tešku katastrofu. Nisu je ipak mogle izbjeći u onom osnovnom smislu - one SP-a neće vidjeti. No, nisu ih niti naše igračice mazile bez obzira na to što je sve već bilo jasno nakon samo nekoliko minuta igre u drugom dijelu. Prednost je i dalje rasla do velikih +13, treće je isključenje zaradila borbena Birtić, no sve je dalje bilo samo stvar rutine. I Hrvatice i Slovakinje samo su čekale kraj, naše da bi proslavile veliki uspjeh, Slovakinje da što prije zaborave težak poraz u Slavonskom Brodu. Naravno da su u tim okolnostima nešto malo agresivnije bile gošće, više im je bilo stalo iako smanjiti težak poraz. Malo im znači jer su na kraju ostale s minusom od istih onih maksimalnih 13 pogodaka. Šoštarić je po starom običaju, igračicama s klupe u završnici dao priliku da se dokažu, u budućnost treba ulagati...

Linker
20. travanj 2024 13:17