Ćamila Mičijević

 MIRKO FERLIN/Cropix
KVALIFIKACIJE ZA EURO

Hrvatske rukometašice tijesno poražene u Rumunjskoj, ali minus je dostižan u uzvratu

Za prvo mjesto u skupini našim će rukometašicama trebati pobjeda od +3 u Koprivnici
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 28. veljača 2024. 18:23

Rumunjska - Hrvatska 26:24 (13:11)

Bistrica, Teraplast Arena. Gledatelja 2.700. Suci: Baković i Palačković (Slovenija)

RUMUNJSKA: Hosu (11), Curment (0+1); Mihai 1, Ciolan, Stoica 5, Laslo 1, Bazaliu 2, Bucur, Ostase 9, Lixandroiu, Seraficeanu 3 (2), Stamin, Rosu, Popa 2, Gogirla 1, Lupei 2. Izbornik Florentin Pera

HRVATSKA: Kapitanović (7), Pijević (2+1); Zadravec, P. Posavec 4, Šenvald 2, S. Posavec, Mičijević 1, Milosavljević 4 (1), Ježić 1, Pavlović, Brkić, Šimara, Mamić 1, Birtić 5, Blažević 1, Prkačin 5. Izbornik Ivica Obrvan

SEDMERCI: Rumunjska 3 (2), Hrvatska 3 (1)

ISKLJUČENJA: Rumunjska 6 minute (Ciolan 48, Bucur 58, Gogirla 60), Hrvatska 6 minuta (Šenvald 8, S. Poavec 47, Mamić 51)

IGRAČICA UTAKMICE: Angela Stoica


Hrvatska je poražena od Rumunjske u Bistrici i za broj 1 u skupini trebat će joj pobjeda od tri gola razlike u Koprivnici u nedjelju. Moguće, ali pod uvjetom da budemo puno bolji nego u Rumunjskoj.

Prva od dvije utakmice koje će odlučivati o broju jedan u našoj kvalifikacijskoj skupini između Rumunjske i Hrvatske igrana je u rumunjskoj Bistrici. Nova Rumunjska bez dosad sedam udarnih igračica i donekle stara Hrvatska, obje razočarane reprezentacije neispunjenim planom da se nađu u ždrijebu olimpijskih kvalifikacija. Broj 1 u kvalifikacijama je bio bitan samo zbog boljeg ždrijeba za sam Euro.

Loše smo počeli, trebalo je dugo da se uopće pokrenemo. Zaredali smo greškama u nizu Mičijević, priključila se Blažević i taj početak je usmjerio utakmicu u ruke Rumunjske. Nakon lošeg početka smo se pribrali, popravili u napadu, Rumunjska je puno griješila u napadu i dala nam priliku da lakše dišemo.

Najviše problema imali smo s obranom, jer srednji blok nije izgledao presigurno. Puno smo mijenjali u njemu, počele su Šenvald i Mičijević, nastavile Brkić, Prkačin, pa Ježić. Nismo se uspjeli pronaći, a činjenica da nam je kružna napadačica domaćih Lorena Ostase zabila pet golova najbolje govori o tome.

Naš napad je dosta griješio, Obrvan je puno rotirao, počeo uz dvije ljevakinja s dešnjakinjom Milosavljević na desnoj vanjskoj strani. Izuzev odlične serije Prkačin u finišu prvog dijela malo se toga ima za izdvojiti. Treba tu dodati da je Prkačin zbog sudara s Laslo morala ići van zbog razbijene glave sredinom poluvremena i da se vratila s povezom oko glave, ali to joj nije smetalo, očito.

Sve skupa gledano prvi dio nije bio kvalitetan, a vodila je reprezentacija koja je za nijansu manje griješila. Hosu je usput s rumunjske strane skupila 6, a Pijević naše 3 obrane.

Identično je drugo poluvrijeme. Loše smo otvorili, Mamić je promašila penal, obrana prema Ostase nije bila dobra i Rumunjska je ubrzo vodila pet golova prednosti, pa je Obrvan morao time outom pokušao zaustaviti pad. Samo je Prkačin šuterski pružala otpor, ali ti golovi s distance bili su veliki rizik s kojim je trebalo računati kako je utakmica išla dalje.

Pribrala se Hrvatska ponovo. Milosavljević i Blažević povezale su napad, Kapitanović počela braniti nakon što je u drugom dijelu zamijenila Pijević i 10 minuta prije kraja bili smo na -3 s time outom Rumunjske. Kapitanović obranama i Birtić golovima, makar uz puno grešaka vratile su Hrvatskoj šansu u egal, ali je Stoica mudrom igrom uspjela očuvati rumunjsko vodstvo s kojim će Rumunjke u nedjelju na uzvrat u Koprivnicu.

Nije puno, dostižno je, ali moramo biti puno bolji. Nažalost umjesto da bude -1, Hosu je u zadnjoj sekundi skinula čisti zicer Zadravec, pa Rumunjska ima +2 za uzvrat.

Linker
28. travanj 2024 14:39