Željko Musa

 RONALD GORSIC Cropix
PONUDA KOJA SE NE ODBIJA

Hrvatski div iznenadio odlukom, okreće novu stranicu: ‘Vrijeme je da završim karijeru‘

"Kuzmanović, Mandić, Srna, Klarica i Načinović igrači koji nas mogu nositi deset i više godine", kaže Musa
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 11. ožujak 2024. 17:31

Vijest je prije neki dan bila izuzetno zanimljiva. U danima kada je dosta tinte potrošeno na tematiku ‘treneri’ Hrvatska je dobila novog trenera. Naime, dojučerašnji pivot naše reprezentacije Željko Musa na kraju ove sezone završava igračku karijeru u Kriensu iz Luzerna u Švicarskoj i dogodine će postati prvi trener ovog kluba.

To je ulazak na velika vrata, jer Kriens pripada gornjem dijelu kvalitete švicarskog rukometa u kojem su Schaffhausen, Zurich, Winterthur… Musa je prije godinu dana napustio Zagreb i odlučio odigrati još sezonu u Švicarskoj. Ta sezona se sada bliži kraju, a samim tim i kraj Musine igračke karijere. No, da će biti trener to je iznenadilo sve.

- Jednostavno, mislim da je vrijeme završiti igračku karijeru. Rukometu sam posvetio cijeli život i kada sam dobio ponudu da nastavim kao trener, nije mi bilo problem odlučiti.

Već radim s mladima

Nikad niste pokazivali trenerske ambicije?

- Možda, ali za neke stvari u životu treba vremena. Ja sam već jedno vrijeme ovdje u Luzernu uključen u rad mladih od 15, 15 i 17 godina, svi kažu da mi ide dobro. S druge strane paralelno idem u trenersku školu, dao sam B licencu, sada sam blizu A licence, sa mnom skupa ide i Ivan Čupić. Klub je dao ponudu da postanem trener, prihvatio sam, dobro mi je u Luzernu, dobro je obitelji koja je prihvatila sredinu. U klubu su se dogodile promjene. Andy Schmid koji je na neki način legenda i kluba i švicarskog rukometa također se odlučio povući, postat će švicarski izbornik…

image
ANTE CIZMIC Cropix

Nije vas strah nove dužnosti, kakav će te biti trener?

- Kakav ću biti - ne znam, to će pokazati vrijeme, strah dužnosti me nije, jer nikad taj problem nisam imao u karijeri. U karijeri sam igrao i radio s trenerima koji su obilježili rukomet. U Kielcu me vodio Talant Dušebajev, u Magdeburgu Bennett Wiegert, u reprezentaciji Lino Červar, ali i mnogi drugi, a znate kako je, od svakog se da ponešto naučiti. Bilo je tu i dobrog i manje dobrog, ali je bilo vrijedno. Kao trener mladih počeo sam i drugačije promatrati stvari. Jako je važno da igrači dolaze na trening zadovoljni, da imaju svoje snove i da vjeruju u ono što radimo.

Koji rukomet preferirate?

- Veliki utjecaj na mene ostavio je Magdeburg, taj njihov rukomet jedan na jedan, dva na dva je budućnost. Ja želim igrati taj rukomet. Mislim da je Kriens dobra sredina za početak dobe priče. Momčad je solidna, tu je naš Šipić, tu je francuski vratar Bonnefoi, tu je jako dobri srednjak Schleker, domaći Kuttel, Crnogorac Čepić, Srbin Orbović… Mislim da smo momčad koja može napredovati.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Kakvog nam Šipića šaljete u reprezentaciju?

- Jako dobrog, ne samo napadački. Imam veliko povjerenje u njega, on može u obrani igrati i dvojku i trojku i četvorku, sa svim predispozicijama to ne može biti problem. Najteže je naći vrijeme za strpljenje.

Trebamo više pozitive

Što kažete za Zagreb, dojučer ste bili dio toga, a sada su u drugom krugu Lige prvaka, najbolja obrana sezone u Europi?

- Što reći nego sjajno i jako mi je drago zbog njih. Prošli smo do ove godine jako puno toga, nije bilo lako, ali je momčad sazrijevala i ovo je savršen dokaz da se sve isplatilo. Zagreb igra jako dobar rukomet i mislim da još nije rekao posljednju riječ ove sezone u Europi, da s razlogom vidi svoje adute u susretima protiv Montpelliera.

Gledali ste i reprezentaciju na Euru u Njemačkoj?

- Jesam. Ispalo je loše rezultatski, jer 11. mjesto nije dobro što su i sami priznali. Ali definitivno dogodilo se na tom Euru jako puno dobrog, dobili smo pet novih igrača u jako važnim rolama, s njima smo pojačali temelje. Mislim da su Kuzmanović, Mandić, Srna, Klarica i Načinović igrači koji nas mogu nositi sljedećih desetak i više godina. To je velika stvar i zato iz svega nastojim izvući pozitivu, makar je nakon tog Eura bilo svega i svačega.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Dobili smo i novog izbornika?

- Jesmo i mislim da je sada vrijeme da polemike oko toga prestanu, da se posvetimo momčadi i damo čovjeku priliku kao i svakom njegovom prethodniku. Dagur Sigurdsson nije od jučer, radio je jako puno vrhunskog posla, bio sam u Njemačkoj kada je on bio trener reprezentacije i Berlina i znam da su njegove momčadi uvijek znale što i kako žele. Treba nam malo strpljenja, malo više pozitive. Mislim da ćemo proći kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu, a nakon toga sve će biti znatno lakše.

Dobra vijest uoči Hannovera, Martinović se vratio sedmicom

Odlična vijest za Hrvatsku i izbornika Dagura Sigurdssona uoči kvalifikacijskog turnira uza OI u Hannoveru. Rukometu se nakon dugog odsustva zbog ozljede ramena vratio Ivan Martinović. Svoju posljednju utakmicu prije stanke odigrao je protiv Austrije na Euru, a sada bi se kako stvari stoje protiv Austrije trebao vratiti u tim.

Bilo je ključno može li on to, pa je jako važno bilo hoće li se i na koji način pojaviti u dresu Melsungena na utakmici Bundeslige u petak u Balingenu. Pojavio se, odigrao dobru utakmicu, zabio 7 komada, Melsungen je pobijedio 25:22 i drži petu, europski vrijednu poziciju, na tablici Bundeslige. Tu treba dodati da je u dresu Balingena odličnu utakmicu odigrao Filip Vistorop koji će se kao i Martinović priključiti reprezentaciji u akciji Hannover.

Sada lijevo imamo trojku Martinović – Klarica – Maraš, a na sredini čak četvoricu Duvnjak – Karačić – Cindrić – Vistorop. Loša vijest je da u dresu Melsungena zbog ozljede nije bilo Davida Mandića, a neće ga biti ni u dresu reprezentacije u Hannoveru. To je već učestalo preskakanje natjecanja zbog ozljeda nikako nije dobro…

image

Ivan Martinović

ANTE CIZMIC Cropix

12 aktualnih hrvatskih reprezentativaca u eliti Lige prvaka

Činjenica da imamo 12 aktualnih i niz povremenih hrvatskih reprezentativaca među 12 najboljih klubova Lige prvaka, svakako je odlična za naš rukomet.

Nama je najvažnija i najdragocjenija činjenica da je Zagreb u osmini finala u kojoj ide na francuski Montpellier čiji dres nosi Veron Načinović. S druge stane u Zagrebu imamo Jakova Gojuna, Mateja Mandića, Filipa Glavaša, Zvonimira Srnu, Luku Klaricu aktualne reprezentativce plus povremene Davora Ćavara i Karpa Sirotića.

Kiel s Domagojem Duvnjakom napravio je najveći posao, plasirao se direktno u četvrtfinale i u njemu očekuje pobjednika susreta Zagreb – Montpellier.

Dres poljske Wisle nose Tin Lučin, Leon Šušnja, Lovro Mihić i Mirko Alilović. Oni će u osmini finala na PSG, a potencijalni protivnik u četvrtfinalu im je Barcelona.

U dresu Szegeda su Mario Šoštarić, Luka Stepančić i Marin Jelinić, oni će u osmini finala na Veszprem, a pobjednik tog dvoboja će u četvrtfinalu na Aalborg.

I u dresu poljskog Kielca imamo Igora Karačića koji će u osmini finala na GOG, a u četvrtfinalu ako prođe na Magdeburg.

Pet zemalja domaćini Eura rukometašica 2026.

Čak pet zemalja bit će domaćini Eura rukometašica koje se održava 2026. godine. Domaćin natjecanja trebala je biti Rusija, ali joj je EHF oduzeo domaćinstvo zbog aktualne političke situacije. Tako će domaćini biti Poljska (Katowice), Rumunjska (Oradea, Cluj), Češka (Brno), Turska (Antalija) i Slovačka (Bratislava) u prvom krugu. U drugom će domaćini biti Katowice i Cluj, a sama završnica igrat će se u spomenutom poljskom gradu. Kako sada imamo pet domaćina, tako će i pet zemalja uz aktualnog europskog prvaka biti oslobođeno kvalifikacija za natjecanje na kojem će igrati 24 reprezentacije.

Linker
21. travanj 2024 12:33