JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/Kolektiff
USKORO KREĆE SP

Hrvatski izbornik debitirao porazom na novom poslu, a uoči SP-a poručuje: ‘Vatreni su nam poslali savršenu poruku‘

‘Momčad je jedina koja može izvući stvari, nogometaši su nam lijepo pokazali, imamo strašan primjer‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. prosinac 2022. 07:53

Izbornik hrvatskih rukometaša Hrvoje Horvat prije nekoliko dana prihvatio je ponudu njemačkog Wetzlara. Debitirao je u nedjelju na klupi bundesligaša porazom protiv vrlo jakog RN Löwena. Neće mu biti lako, jer Wetzlar je zapao u probleme, prate ga loši rezultati i čeka borba za ostanak u najjačoj svjetskoj ligi.

Kako je u Njemačkoj?

"Zemlja mi nije strana, nema s te strane puno novosti. Do promjene trenera je došlo jer nešto nije bilo dobro. Momčad je pri dnu, nismo toliko ugroženi za status, ali svi ovdje žele u klubu reagirati da bi se nastavak natjecanja nakon SP dočekao u što boljem stanju. Ozlijeđeni su nam ključni igrači u sastavu, pivot Schmidt, srednjak Frederiksen i ljevak Ćavor. Svjesno smo birali trenutak kada preuzeti momčad, da bismo mogli reagirati kroz prijelazno razdoblje i nadograditi momčad."

Štrlek rekao da ne može

Löwen je bio pretežak protivnik?

"Lowen je kandidat za naslov prvaka. Igra jako dobro. Knoor je odličan, u najboljoj je formi, ali kako se ne želi cijepiti možda i neće igrati na Svjetskom prvenstvu. Obranom smo limitirali Löwen, ali napadom nismo mogli, jer je bilo previše grešaka, premalo individualne kvalitete."

Prebrzo je došao Wetzlar, svi su očekivali da će nakon Svjetskog prvenstva?

"Trenutak ne možeš birati, ja sam tražio da to uzmem nakon SP, ali oni su željeli odmah pa ću se reprezentaciji priključiti recimo kao bundesligaši. S njima ću put Poreča istu večer kada odigramo posljednju utakmicu. Protiv Talijana ću biti sigurno, ma već drugi dan na okupljanju."

image

Hrvoje Horvat na klupi Wetzlara

Dobro je znati da imamo trenera u Bundesligi?

"Trenerska struka nam je sve tanje i ovo je prilika da je reafirmiramo. Mislim da je to stvar od koje bismo svi trebali imati koristi."

Nedavno ste skratili popis na 21 ime za SP. Idemo po redu, prvo vratari?

"Tu sam u komunikaciji s njima, posebno gledam prema Šegi, svjestan Pešićevih problema. Gledamo kako se stvari odvijaju, tu nije ništa konačno, ali ovako kako je to je logični odabir. Tu su zasad Slavić, Kuzmanović i Šunjić, ali ponavljam ništa nije konačno."

Kod lijevih krila smo ostali bez Mandića koji je jako važan i za obranu?

"Napravio sam razgovor sa Štrlekom i on je pošteno odgovorio da teško može taj ritam pratiti s obzirom na godine. Znam da će to biti pitanje pa evo i odgovor, dok je Mihić već bio s nama."

Sredina u top izdanju

Kod desnih krila...

"Imamo čvor koji je prilično zategnut. Šoštarić je bio ideja, ali može nam se priključiti tek pred kraj natjecanja. Čupić ima slične problema kao Pešić. Liječnička služba će reći svoje, pa ćemo odlučiti. Tu je sigurno Glavaš, pozvali smo i Kraljevića."

Među pivotima isto ima promjena.

"Musa, Grahovac, Šipić i Šušnja su naš izbor u ovom trenutku. Išli smo na obrambeni segment, jer trojke su nam bitne u obrani zbog tranzicije. Ali smo i svjesni da je u igri 6 na 6 najteže... S Marićem sam isto razgovarao i on je svjestan svoje role i minutaže u Leipzigu. Ako zatreba spreman je pomoći."

Vratimo se na obranu. Nema Mandića, tko osim Duvnjaka može igrati u 5-1?

"Jelinić i Srna. Spomenut ću i Gojuna s kojim smo isto u komunikaciji i jako nam je zanimljiv. No, izmjena obrana - napad nam je problem, tada bismo morali igrati s dvije zamjene. Vidjet ćemo."

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Na sredini smo u top izdanju?

"Da, tu su Duvnjak, Cindrić i Karačić, naši najvažniji igrači."

Na lijevom vanjskom imat će dobru podršku?

"Na lijevom vanjskom su dobre tri opcije, Lučin, Srna i Šarac, sva trojica igraju i obranu i napad. Šteta da je otpao Jaganjac. Rekao bih, tko se nametne u obrani, taj će biti najzanimljiviji."

Na desnom vanjskom imamo problem?

"Martinović je imao distorziju, mogao je igrati već posljednje kolo u Njemačkoj, ali nema žurbe, želi potpuno ozdraviti. Tu je Klarica koji je jako napredovao i Šebetić koji nam je zbog igre u obrani čovjek koji je jako zanimljiv u svakoj varijanti, koji dobro igra u Njemačkoj."

Dobili ste sjajnu poruku od nogometaša prije okupljanja.

"Sigurno da jedno prvenstvo nosi jako puno teških trenutaka koje samo jaka momčad može iznijeti. Momčad je jedina koja može izvući stvari, nogometaši su nam lijepo pokazali, imamo strašan primjer u ovome što su napravili u Kataru. “Ja” nikad nije bilo prije “mi”, rekao bih to tako", zaključio je Hrvoje Horvat.

Linker
20. travanj 2024 10:02