Ivan Martinović

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
JOŠ JE NAPREDOVAO

Hrvatski leteći bombarder sad je još bolji: ‘U Montpellieru mi je uništen san, to mi daje još veći motiv‘

Mladi ljevak Hannovera se na prvom velikom natjecanju za Hrvatsku nametnuo kao udarna igla
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 04. siječanj 2022. 11:06

Da je talent vidjelo se davno. Napadačka lakoća uvijek je krasila Ivana Martinovića. I dok smo “plakali” da smo najtanji na desnom vanjskom, danas nekoliko godina kasnije to ne možemo reći. Čak ni u svezi perspektive koju sve češće postavljaju kao veliki problem. Jer tu je sad 23-godišnji Martinović. koji već četvrtu sezonu igra Bundesligu, dok je umjesto Luke Šebetića uskočio Šime Ivić pa se može reći da je Hrvatska na poziciji desnog vanjskog prilično dobro pokrivena.

Probio se vrlo mlad

Ivan Martinović je stasao u Austriji. Roditelji su tamo pronašli sreću, on se tamo rodio i polako izrastao u veliku rukometnu perspektivu. San da igra za Hrvatsku mu se ostvario. Bio je mladi reprezentativac, osvojio svjetsko srebrno, najbolji mladi rukometaš svijeta u tom trenutku. Onda je Austriju zamijenio Njemačkom, preko Gummersbacha se našao u Hannoveru. Sa 20 godina već je zabio 100 golova u sezoni Bundeslige i već tada je bilo jasno da se događa nešto posebno dobro. Polako je iz juniorskog prešao u seniorski staž, nakon Eura 2020. došao u priliku i otkad je ušao u reprezentaciju, iz nje više nije izašao.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Martinović je realan momak, priznat će u kojim je stvarima manje savršen. Spreman je napredovati, a takvi su u svakom slučaju dragocjeni. Danas s 23 godine igra svoju četvrtu sezonu Bundeslige. Rijetke su te ptice, posebno vanjski igrački koji su to u stanju. Recimo, samo je Domagoj Duvnjak to uspio kad je svojevremeno iz Zagreba otišao u HSV. I ova sezona pokazaju jasan napredak kod Ivana Martinovića. Ona je posljednja u dresu Hanovera, a nakon nje otići će u skuplji Melsungen koji ima momčad s kvalitetom borititi se i za sam vrh Bundeslige.

image

Martinović odrađuje treću i posljednje sezonu u Hannoveru iz kojeg ide u Melsungen

AFP

- Mogu reći da sam stvarno zadovoljan kako se situacija razvija. Na kraju prošle sezone bila nam je promjena trenera, Ortega je otišao u Barcelonu, dok je na našu klupu sjeo bivši njemački izbornik Christian Prokop. Promijenili smo s njim dosta, ne igramo više španjolski kao prije, igramo 6-0 obranu. Trener je popričao sa svima kada je došao, tražio sam od njega da igram obranu i to se i dogodilo.

I ide vam promjenjivo kao klubu?

- Istina, ali meni puno znači da igram u dva pravca, da i polukontra s tim bolje dolazi do izražaja nego prije kada sam samo igrao napad. Malo smo lošije startali pa smo dobili 2-3 utakmice u gostima, pa smo se popravili. Dobili smo Lemgo, Erlangen i RN Löwen. Uglavnom, sad smo u sredini i probat ćemo prema gore do kraja sezone. Bilo bi i bolje da nismo izgubili ono što smo trebali dobiti, ali to je najjača liga na svijetu baš zbog toga.

Bolji postotak šuta

Sezonu su generirali i problemi?

- Imali smo na početku sezone ozlijeđenih, dva pivota Roschek i Pevnov nisu igrali, pa švedski srednjak Edvardsson i malo smo se borili sami sa sobom. Brozović je dugo bio sam na pivotu, nije mu bilo lako sve izdržati. Bundesliga je takva da nikoga nije lako dobiti. Naš cilj je s priprema bio da budemo među prvih osam, to smo mogli i na polusezoni da smo dobili što je trebalo. Na kraju smo završili 11. Malo nas je slomio poraz u Kupu od Kiela u produžetku. Razočaralo nas je to sve, pali smo. I to se jedno kratko vrijeme nakon osjetilo na našoj igri. A i to malo je bilo dovoljno za ono što ne treba.

A kako Ivanu Martinoviću ide obrana?

- Povratna informacija kaže sve bolje. Nisam je dvije, tri godine igrao u klubu, malo više zraka treba definitivno, posebno u kontaktima. Da je savršeno - još nije, više trebam raditi na agresivnosti, ostalo je uglavnom OK. Napad je ostao na dobroj razini, nije problem. Čak i više šuteva ove sezone imam izvan 9 metara i postotak šuta je bolji nego prije. Mislim da je to dobra stvar.

image
SWEN PFORTNER Dpa Picture-alliance Via Afp

Ove sezone se rastaje s Hannoverom?

- Treću godinu, sam tamo. Želim sve od sebe dati za Hannover, jer tu sam napravio ime u Bundesligi. Ja nemam tu veliki pritisak, igram opušteno, sretan sam, dobro mi ide. Mislim da smo dobra momčad, čak mi je ponekad žao što idem, ali uvijek je potreban novi izazov. Klub ima ograničenja, ali je jako dobar za razvoj. Ima svoj put, nije mu na ruku išla ni korona zbog koje smo lani odustali od Europe. No, tu smo, nikome s nama nije lako.

Mlad došao u Njemačku

Imate 23 godine, već četiri sezone ste u Njemačkoj. Nije bilo lako maknuti se od doma i priviknuti na jedan drugačiji život. Kako je bilo sve to odraditi s vremenom?

- Nije bilo lako, to tek osjetiš kada se makneš od doma gdje ti je sve puno lakše, gdje ne vodiš brigu o mnogo usputinih stvari. Meni je jedino lakše bilo to znam znao jezik, to je bio veliki plus i veliko olakšanje. Došao sam u Gummersbach jako mlad, snalazio sam, se, spoznao sam vremenom puno stvari. Naučio sam se kuhati, čistiti, prati veš... Danas je to druga priča. Imam djevojku, ova korona nam je još i pomogla, jer ona dođe dosta puta, jer studira u Beču, a kako je studiranje on line, ona sada može studirati iz Hannovera. Nekada dođu i sestre i brat, doći će i roditelji... Ma, sve ok. Danas definitivno puno lakše nego kada sam odlučio krenuti u Bundesligu.

Još malo pa Melsungen?

- Nisam se još u bliskom kontaktu s njima nakon potpisa, samo sam sam gledao za stanove. Čuo sam se s Marićem i Pavlovićem i Kasteningom s kojim sam igrao u Hannoveru. Doći ćemo Mandić i ja, Pavlović će ostati, a Marić ide u Leipzig tako da će nas biti dosta na okupu. U Hannoveru sam svojevremenom uzeo stan od Sršena koji je otišao, tako će sad u Melsungenu biti slično. Preciznije, ja ću vjerojatno uzeti nešto u Kasselu, jer to je malo veći grad u kojem je inače fitness. Melsungen u kojem se trenira i igra je blizu, ali je mali, nema sve.

Jeste li preboljeli Montpellier?

- Bilo je dosta problema, jer bili smo svi razočarani, posebno zbog neodlaska na OI u Tokio, koje su meni trebale biti prve, što je san svakog sportaša. No, ispalo je tako kako jest, ne zavređuje vraćanje i rekao bih da nam je svima to sad još veća motivacija za ono što dolazi.

Puno je novih igrača

Reprezentacija izgleda znatno drugačije nego prije, dosta je promjena. Kako gledate na tu činjenicu?

- Puno je novih igrača, nova grupa, moramo se još naći, ali mislim da možemo, da ima kvalitete za to. Ozljede i korona će krojiti puno toga, mislim da u ovom trenutku ima i onih koji imaju većih problema. Zato treba biti koncentriran u prvom redu na sebe i ono što nas čeka. Činjenica je da imamo puno mladih, da je s tim komunikacija lakša, ali kod nas to nije problem, jer svi i mladi i stari funkcioniramo odlično. Ta razlika se ne osjeća. I mislim da je to velika snaga ove grupe ljudi.

Probali ste dvaput protiv Slovenije, jednom ste dobili, jednom izgubili, oba puta primili preko 30 komada...

- Previše, definitivno. Bilo je svega, ali mislim da smo imali dobrog protivnika. Imali smo velikih problema sa srednjima i pivotom i tu treba raditi na gustoći u obrani u prvom redu. Treba dići agresivnost, to se mora nadograđivati u svakoj utakmici i treningu. I uz sve to treba se puno bolje vraćati, pojačati disciplinu, da već kada netko puca na gol, da smo ostali nazad. Ta obrana je početak svega. Napad će, vjerujem uvijek, imati neku ideju više.

Kakva su očekivanja u Mađarskoj?

- Uvijek kažem da mi kao Hrvatska trebamo gledati najviše, a to je zlato. No, ne srljamo. Idemo polako, od utakmice do utakmice. Težak je sam početak, ali imamo priliku i motiv vratiti Francuskoj za ono što se dogodilo u Montpellieru. Srbija je sve jača, dobili su i odigrali egal s Francuskom i ta činjenica za sebe govori najviše. Ukrajina će sigurno biti fizički zahtjevna, a to je treća utakmica, a radi se o reprezentaciji koja je tehnički jako dobra i zahtjevna. Moramo vjerovati da će sve biti dobro.

Ako se i spojimo neće biti lakše u Budimpešti?

- Teško je na Euru bilo koga dobiti. To je strašna konkurencija, ali rekao sam prije puno je faktora koji će određivati kako će sve izgledati na samom natjecanju. Nadam se da će biti navijača, nedostajali su nam u Egiptu i u Montpellieru. A i ružno je igrati bez njih. Oni mogu ponijeti momčad kada je teško, a takvih situacija na Euru će sigurno biti.

Let iznad Garmischa

Koliko će igrača Hannovera biti na akciji Euro?

- Danski ljevak Hansen koji ima jako dobar zglob, ima timing za trčati u kontre, a činjenica da je za iduću sezonu potpisao za Flensburg najviše govori o njegovoj kvaliteti. Tu je slovenski vratar Lesjak, te srednjak Makedonije Kuzmanovski kojem nije sve bilo lako od dolaska, ali je s vremenom sve bolji.

Rusija i Bosna i Hercegovina su nam protivnici za usavršavanje prije Eura?

- Tu već trebamo pokazati što smo pripremili. Nadam se da ćemo te dvije utakmice dobiti i da ćemo tako steći bolje samopouzdanje. Treba pokazati 5-1 obranu, trebamo znati sve što će nas čekati na prvenstvu. Rusi su dobra reprezentacija, sama činjenica da su tamo Šiškarjev, Kosorotov, Škurinjski, Žitnjikov jasno navodi koliko mogu biti opasni. Bosna i Hercegovina je susjed, a sa susjedima je uvijek najteže. Nemaju veliki pritisak, ali znam da mogu baš zbog toga biti vrlo opasni.

Kako vam je u Osijeku?

- Osijek je OK, nije nam prvi pita, navikli smo. Odradili smo fitness, pa rukomet, trenirali obranu, pa i igrali smo čak. Imali smo i video nakon toga, tako da je koncentracija maksimalna na ono što nas očekuje u Mađarskoj.

Na kraju prošle godine ste doslovno poletjeli...

- Ha-ha, da. Naš dečko koji nam u klubu radi Instagram namontirao je moju fotografiju na skijaške skokove mislim iznad Garmisha, što je jako dobro ispalo. Nadam se da će tako biti i na Euru - zaključio je Ivan Martinović.

I brat Marin na Euru, ali za Austriju

Ivanov stariji brat Marin (25) je lijevi vanjski. Igrač je najboljeg austrijskog kluba Fiversa. Visok 189 cm i čovjek na kojeg izbornik Austrije Aleš Pajović računa za ovaj Euro.

- Naravno da mi je drago zbog toga. Marin je na pripremama s Austrijom, ušao je među 18 i vjerujem da će biti i među 16 koji će nastupiti na Euru. Oni igraju skupinu u Bratislavi. I vjerujem da će i tamo dobiti minute. U skupini su s Njemačkom, Bjelorusijom i Poljskom i vjerujem da mogu biti konkurentni za prolaz. Bilo bi savršeno da se sretnemo u završnici među četiri u Budimpešti - nasmijao se Ivan.

Naravno, to je manje realna stvar, posebno kada je Austrija u pitanju. Ali bilo bi to jako dobro, svi bismo se veselili...

23

godine ima Ivan Martinović, rođen je u Beču 6. siječnja 1998.

194

centimetra visok je desni vanjski njemačkog Hannovera

2015.

debitirao je sa 17 godina za seniorsku momčad austrijskog Fiversa

2018.

došao je u Njemačku, prvu sezonu odigrao za Gummersbach

2022.

na ljeto nakon dvije godine u Gummersbachu prelazi u u Melsungen

444

gola u 105 bundesligaških nastupa za Gummersbach i Hannover

Linker
24. travanj 2024 00:03