Filip Glavaš

 ANTE CIZMIC Cropix
ŽIVOTNA PRIČA

Hrvatsko otkriće s turnira za zaborav: ‘Mogao bih raditi na brodu, ali trenutno živim svoj san‘

Jedan od najboljih igrača naše reprezentacije u Švedskoj predstavljen je rukometnoj javnosti
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 24. siječanj 2023. 06:04

Jedno od otkrića ovog Svjetskog prvenstva je i naš Filip Glavaš, jedini hrvatski reprezentativac koji igra u Sloveniji. Član je Trima iz Trebnja, prije je igrao za Zamet i Varaždin 1930, ujedno je i jedini s diplomom inženjera strojarstva i brodogradnje.

Glavaša je u posebnom prilogu predstavio portal Međunarodne rukometne federacije (IHF) uoči ogleda s Bahreinom...

- I prije ovog prvenstva naš je cilj bio osvajanje najmanje devetog mjesta, jer bismo se tako plasirali na kvalifikacije za Olimpijske igre - kazao je Glavaš u uvodu.

Naravno, neizbježno je bilo pitanje o uvodnom porazu od Egipta s visokih 22:31.

- Tu prvu utakmicu igrali smo na petak 13. i još je uvijek ne mogu preboljeti. Osjećaj je loš, ali proći će. Bit će dobro, trebamo ići dalje. Na ovom turniru doživjeli smo vrtuljak emocija. Egipat je bilo gorko iskustvo.

Protiv Danske je Hrvatska pokazala drugo lice te joj je malo nedostajalo za pobjedu protiv dvostrukog svjetskog prvaka.

- Dali smo sve u tom susretu. Bio je to krasan osjećaj, krasna utakmica. Možda smo sad malo emocionalno prazni, ali o tome sam sanjao cijeli svoj život. Imao sam to na umu, a kad je tako, onda nema prepreke koju ne mogu prijeći - govori Glavaš o nastupu za nacionalnu vrstu.

image

Filip Glavaš

JOHAN NILSSON/TT Afp

Stopostotan u prvih pet

Povjerenje mu je na njegovom prvom velikom natjecanju ukazao izbornik Hrvoje Horvat.

- Moram mu odati veliko poštovanje što me uopće pozvao, te što mi je dao priliku da zaigram za reprezentaciju. Mogu mu samo zahvaliti na tome. Imamo sjajan odnos. Šalimo se uvijek kad možemo, a ozbiljni smo kad to trebamo biti. Svi dajemo 100 posto, analiziramo i napredujemo iz dana u dan. U reprezentaciji svakodnevno možemo naučiti nešto novo. To je sjajna veza sa sjajnim trenerom u sjajnoj atmosferi.

Glavaš je protiv Danske zabio osam od osam, dok je prije Bahreina bio stopostotan iz sedmeraca, realizirao je svih 15 koje je izvodio.

- Veseli me čuti podatak da sam stopostotan. I u klubu izvodim sedmerce, tu je moja mentalna čvrstoća na ispitu. Volim biti jedan na jedan s vratarom. Naravno, svakodnevno to treniram, analiziram, napredujem i učim o tome kako ti se tijelo ponaša kad si usredotočen. Uživam u tom mentalnom nadmetanju s golmanima, pogotovo kad pobijedim u toj psihološkoj igri, ali ne znam zašto je tome tako. Zapravo, puno mojih suigrača iz reprezentacije igra šah, što me prilično iznenadilo. To je teška igra - priča Filip.

Ističe kako su ga stariji i iskusniji igrači od prvog dana sjajno prihvatili te da se u reprezentaciji uz njih osjeća kao kod kuće.

- Mogu im samo skinuti kapu. Oni su naši vođe, uvijek nas motiviraju, i stalno se zezaju, to je ludnica. Ali pravo je zadovoljstvo doći u reprezentaciju, to je ostvarenje sna.

Kao i u nogometnoj reprezentaciji, stariji su tu i da odgajaju mlade, da im objasne kako se igra za svoju domovinu.

- Oni nas uče kako trebamo nositi reprezentativni dres. Hrvatska je jako, jako ponosna zemlja. Svi mi znamo što znači kad odjeneš ovaj dres. Kad idemo na utakmice, to je kao da idemo na bojišnicu. To je ponosan trenutak, to je radost i veselje, sve ono o čemu si maštao kao klinac...

Diplomirao prije 3 godine

Ističe kako je ozračje na visokoj razini.

- Tu je i par igrača iz moje generacije, pa i neki mlađi. Svi skupa smo jako dobra ekipa, podupiremo jedni druge i dajemo najbolje od sebe. Kao Hrvati, uživamo u teškim vremenima, uživamo i kad je dobro, ali nastavljamo mljeti dalje - kazao je Glavaš.

Nije mogao ne spomenuti hrvatske navijače, koji su od početka bili velika potpora rukometašima u Švedskoj.

- U ime cijele momčadi želio bih od srca zahvaliti našim navijačima. Bili su nam sjajna podrška, čak i kad bi ih u publici bilo malo. Navijali su za nas bez obzira na sve, i dok nismo bili u najboljem izdanju.

Glavaš je trenutačno u potpunosti posvećen rukometu, a mogli bismo ga još dugo gledati i u reprezentativnom dresu. Stoga zasad ne razmišlja o mogućoj drugoj karijeri izvan rukometa.

- Prije tri godine sam diplomirao na Sveučilištu u Rijeci. Više se tu radi o strojarstvu nego o brodogradnji. Znam neke firme u kojima bih mogao raditi, čak i na brodu. Imam puno mogućnosti osim rukometa, ali trenutno živim svoj san - zaključio je Filip Glavaš.

Linker
19. travanj 2024 12:34