ANTE CIZMIC Cropix
KONAČNI RASPLET U MALMÖU

Hrvatskoj trebaju dva čuda u jednom danu: Nažalost, ne čini se da smo blizu ijednom

Hrvatska rukometna reprezentacija sutra igra posljednji dvoboj u skupini
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 22. siječanj 2023. 16:31

U ponedjeljak igramo vjerojatno posljednju utakmicu na ovom Svjetskom prvenstvu. Protivnik će nam biti Bahrein. Zašto kažemo vjerojatno posljednju? Zato što se u ponedjeljak, da ne bismo završili nastup ovdje u Malmöu, moraju dogoditi dva čuda.

U najboljem slučaju moramo pobijediti Bahrein 22 gola razlike i nakon toga nadati se da će Egipat dobiti Dansku, koja bi u tom slučaju ispala. Naravno da jednako tako viša pobjeda Egipta smanjuje i količinu naše pobjede nad Bahreinom. No, sudeći po viđenom, niti smo mi blizu pobjede nad Bahreinom toliko razlikom, niti Danska sa svim podrškama od IHF-a ovdje u Malmöu ima prevelike šanse izgubiti utakmicu od Egipta. Ako ista bude odlučivala. Sve je ipak u fazi teorije i ne preostaje nam ništa drugo nego da se nadamo.

Ruke su nam svezane, sami smo ih si svezali nakon katastrofe protiv Egipta na startu, koja se nije smjela dogoditi. Nažalost, dogodila se, ponavljaju nam se slični scenariji u posljednje tri godine i to vjerojatno više ne može biti slučajno. Zašto, treba analizirati i donijeti zaključke kada za to bude vrijeme. Ne možemo se mazati oči pobjedama nad "velesilama" poput SAD-a, Maroka, Belgije i vjerojatno Bahreina. Jedina svijetla točka ili bljesak bila je Danska, ali bljesak ne smije zamagliti pogled u otkrivanju krivaca za tako nešto. No, o tome kada bude vrijeme, sada se treba okrenuti utakmici s Bahreinom, jer SP još traje, teorija još živi.

Protiv Belgije je posao odrađen onako kako bi trebalo i s Bahreinom?

- Sigurno da su Bahreinci reprezentacija koja može odigrati jako dobru utakmicu. Oni to pokazuju već godinama. I zato treba utakmicu otvoriti dobro i jako, pa pokušati graditi prednost - kaže izbornik Hrvoje Horvat.

image

Hrvoje Horvat

ANTE CIZMIC Cropix

Što kažete za Bahrein?

- Agresivna, dosta dobra obrana, igraju puno 1 na 1 u napadu. Fizički su vrlo snažni. Ne vuku toliko u leđa, ali vuku dobro kada im se za to da prilika. Moramo biti jako koncentrirani.

Kako stojimo sa snagom, za 22 razlike treba jako sprintati?

- Sigurno da se umor osjeti, to je normalna pojava u ovoj fazi natjecanja. Sada treba voditi brigu o regeneraciji i kroz to se dobro pripremiti za sljedeći izazov.

Mislite li uopće o pobjedi od 22 gola razlike?

- Sigurno da znamo što nam treba. Nije lako držati gas 60 minuta. Treba vidjeti i što može napraviti Egipat, koji ima svoju kvalitetu i snagu i koji je vidio što Danci ne vole. Htjet će pobijediti i jedni i drugi da bi izbjegli Švedsku u četvrtfinalu, koja je domaćin. Egipat nije iznenadio da igra na visokoj razini, jer je konstanta, polufinalist OI, jer ima poduplan roster. Oni su jako dobra reprezentacija. S druge strane, vidjelo se da su i Danci umorni, odigrali su Amerikanci na gornjim granicama mogućnosti. Nije me iznenadilo previše to sve skupa.

Može li se sve to dogoditi, realno?

- Apsolutno da, ali trebala bi se dogoditi dva čuda u jednom danu.

Tu je sve potpuno jasno. Dva čuda na trebaju za prolaz. I ono jako važno, pobjeda nam znači deveto mjesto, a deveto mjesto dobru nadu da će se za nas naći mjesto u olimpijskim kvalifikacijama nakon što se dogodine odigraju Euro i prvenstvo Afrike, te ako Francuska ne bude baš osma.

Falit će nam "jurilica" Lovro Mihić zbog ozljede, Marin Jelinić bit će jedino lijevo krilo, a na mjesto Mihića prvi puta na ovom SP uskočit će Nikola Grahovac, pa ćemo igrati s četiri pivota. Po tom stanju, na tribini će ostati Zvonimir Srna, kojeg muči šaka, te treći vratar Dino Slavić.

Linker
29. travanj 2024 06:30