ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
POGLED PREMA SP RUKOMETAŠA

Hrvatsku na novom velikom natjecanju čeka ključna borba s Danskom i Egiptom, a postoje i veliki problemi

Od 11. do 29. siječnja Hrvatska igra uvodnu skupinu igra s Egipćanima, Marokancima i Amerikancima
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. prosinac 2022. 13:14

Za manje od tri tjedna, 11. siječnja u Švedskoj i Poljskoj starta Svjetsko prvenstvo rukometaša. Ono će biti kvalifikacijsko za nastup na Olimpijskim Igrama koje će se 2024. godine održati u Parizu. Hrvatskoj su protivnici u skupini prvog kruga Egipat, Maroko i SAD, igramo u Jönköpingu, dok se u drugom krugu spajamo s tri najbolja iz skupine koju čine Danska, Tunis, Bahrein i Belgija.

U drugom krugu samo prva dva mjesta iz četiri skupine po šest vode u četvrtfinale. Ovako, naoko, našoj reprezentacije se dva susreta nameću kao ključna - Danska i Egipat. Egipćani su u prvom krugu odmah na startu, Danska kasnije u Malmöu. U tom krugu trebamo barem jednu pobjedu i pritom paziti da se na nesretan način ne zatvori nekakav krug. Naravno, sada smo u situaciji da nikoga nemamo pravo podcijeniti pa najozbiljnije treba shvatiti i Maroko u prvom krugu, čak i SAD koji predvodi baš Šveđanin Robert Hedin, te Tunis i vjerojatno Bahrein u drugom krugu, ne bude li senzacija od strane Belgijanaca koje smo zapamtili odnedavno.

Jönköpingu i Kinarps Arena, koja se sada zove Hugsvarna Arena, nije nam u dobrom sjećanju, tamo smo na Euru 2002. u prvom krugu otišli kući nakon što smo izgubili sve tri utakmice - Srbiju, Njemačku i Francusku.

Sada imamo sedam utakmica za postizanje osnovnog cilja, plasman u četvrtfinale, što bi vjerojatno bilo dovoljno za plasman na olimpijske kvalifikacije, jer bude li Francuska među osam, a Francuska je domaćin OI, i osmi ide direktno. Isto kao i bude li europski prvak u Njemačkoj godinu dana kasnije među osam na ovom SP u Švedskoj i Poljskoj.

Reći ćemo da nam je ždrijeb povoljan, makar za ždrijeb to nikad ne valja reći jer sve ovisi kako ćemo izgledati na SP. No, recimo, u četvrtfinalu ako ga dostignemo spojit ćemo se s nekim iz kruga Brazil, Švedska, Island, Portugal i Mađarska.

Problema imamo, najveći će biti izostanak Davida Mandića i za obranu i za napad. Imat ćemo novi vratarski par, kako sada stvari stoje, imamo probleme s ozljedoma Čupića i Martinovića, neizvjesnost s igranjem Šoštarića kojem će IHF dozvolu dati tek od 25. siječnja. Zanimljivo je znati da imamo popis 35 igrača s kojeg možemo koristiti igrače u tijeku natjecanja i to je činjenica koja nas može u nekom trenutku oplemeniti s obzirom na sadašnje stanje. Recimo, tu su Šego, Pešić, Čupić, Gojun, Marić, to mogu u trenutku biti ekstra dodaci, ako već nisu u mogućnosti odigrati 10 utakmica na turniru u nizu.

A s kojim snagama u Jönköping stižu naši protivnici?

EGIPAT

Favoritima na papiru će jako nedostajati Omar Yahia

Zovu ih Faraoni i najbolja su selekcija Afrike već nekoliko godina. Egipat igra jako ozbiljan rukomet, posljednji put je bio sjajan na SP, ispao u četvrtfinalu od kasnijeg prvaka Danske nakon produžetaka, nakon toga igrao polufinale na OI u Tokiju. Sada dolazi kao nositelj skupine Jönköpingu.

Reprezentaciju je okupio španjolski trener Roberto Garcia Parrondo nakon što se s Vardarom popeo na europski tron. U njemu nema više otkazivanja, alibi priprema nakon kojih su se raspadali kako je turnir išao dalje. Radi se jako ozbiljno i glavni igrači igraju u jakim europskim klubovima, Dinamu iz Bukurešta (Shebib i Ali Zein) i Nimesu (Sanad i Mohamed Ahmed), jedan vratar - Mohamed Aly je u Španjolskoj (Sinfin), drugi - Mohamed Eltajar u Njemačkoj (Leipzig), dok su doma svi ostali u top afričkim momčadima Al Ahliju i Zamaleku. Osim toga iza cijele priče je predsjednik IHF-a Hassan Moustafa, a to u rukometu nije samo tako.

Igraju jaku 6-0 obranu s odličnim vratarima, iskusnim Hendawyjem i Alyjem koji je blistao na prvenstvu Afrike, na prošlom SP i mladim Tajarom. Ispred njih je kao temelj snažni El Masry, uz njega uvijek neko od vanjskih, Ali Zein, Kaddah ili Seif i Yahia Elderaa. S njima imaju snagu i visinu. Odlična krila su Sanad desno i El Wakil lijevo. Ovaj drugi bio je u sedmorki prvenstva Afrike. Napad je ekstra lijevo sjajni mladi Kaddah i Ali Zein, u sredini braća Elderaa, desno najstariji i nezamjenjivi Elatar, jedini zasad veliki problem im je što neće igrati zbog puknuća ligamenata koljena Omar Yahia iz Veszprema, MVP posljednjeg prvenstva Afrike. Tu je još na crti sjajan realizator Mamdouh Shebib, tako da se može reći da su nikad bolji tim i prvi favorit skupine u Jönköpingu, barem na papiru trenutno.

Sedmorka: Aly - El Wakil, Sanad - Mamdouh - Kaddah, Y. Elderaa, Mohsen.

Klupa: Hendawy, Moamen, Saad, Abdalah, El Masry, Ali Zein, S. Elderaa, Islam Hassan, Hesham, Elahmar.

Izbornik: Roberto Garcia Parrondo.

image

Yehia Elderaa

PASCAL GUYOT Afp

MAROKO

U Kataru smo vidjeli kakav je to fanatizam

Zapamtili smo marokanski fanatizam s proteklog SP nogometaša u Kataru. A sada opet imamo posla s Marokom. Ako kažemo da 11 igrača Maroka igra u Francuskoj i ako je taj Maroko sa sigurnih četiri gola razlike u utakmici za broncu na prvenstvu Afrike pobijedio Tunis, onda je jasno da je to puno ozbiljnija reprezentacija nego što većina javnosti kod nas misli. Maroko ima domaćeg izbornika, ali igra europski rukomet i u Africi trenutno ima dva igrača koji su bili u najboljoj postavi kontinenta, vratara Alaea Laaroussija i desno krilo po potrebi vanjskog Hichama Hakimija. Zanimljivo, niti jedan od njih ne igra u Europi, obojica su doma, a i to dokazuje da se radi jako ozbiljno i da se to vidjelo po njihovom zrelom nastupu u Egiptu na prvenstvu Afrike.

Maroko vodi Noureddine Bouhaddioui, njihov najbolji trener koji živi i radi u Dubaiju. To je treći najmanje poznati brat Bouhaddioui, jer su Ismail i Karim u povijesti zapisani kao ponajbolji marokanski igrači. Oni su više afrička momčad u odnosu na Egipat jer su znatno agresivniji, imaju zahtjevnu 5-1 obranu u kojoj je visoki pivot Ismaili glavna prepreka. S njim imaju i 3-2-1 po potrebi i to je realnost jer nemaju dvometraša za 6-0. U spomenutu dvojicu iz afričke sedmorke glavni igrač je vrlo mudri i iskusni srednjak Mohamed Bentaleb, tu je i drugi vratar Idrissi koji odlično brani u Francuskoj za Limoges. Dakle, trebat će se jako dobro kretati protiv njih da bi se uspjelo pobijediti, jer svaku priliku znaju i te kako dobro iskoristiti.

Sedmorka: Laaroussi - Lakbi, Reida - Ismaili - Ezzine, Bentaleb, Hakimi.

Klupa: Idrissi; Zaroilli, Lamdakar, El Kachradi, El Maki, Slassi, Fougani.

Izbornik: Noureddine Bouhaddioui.

image

Hicham El Hakimi

KHALED ELFIQI Afp

SAD

Hedin ima igrače iz 16 zemalja

Amerikanci su u rukometu potpuna egzotika, ali i to se promijenilo posljednje dvije godine kada je reprezentaciju preuzeo dobro znani Bengan boy, Robert Hedin. Rukomet u SAD nije zaživio, vjerojatno i neće, ali su SAD veliko tržište i jako zanimljivo, pa je Hedin u kombinaciji s Europom pronašao način da uozbilji "haklere" i da od njih napravi momčad koja je u Meksiku vrlo uvjerljivo protiv Kube, Grenlanda i Meksika osvojila naslov prvaka Amerike i Kariba te se plasirala na SP. Usporedno, Hedin je pokrenuo i mlade selekcije koje dolaze na SP juniora i kadeta. Od njih sada nitko ne očekuje čudo, ali 2028. plan je na OI u Los Angelesu kada će biti domaćini igrati ozbiljan rukomet. Do tada stignu. Sada će Hedin biti doma u Švedskoj i bit će ih jako zanimljivo vidjeti.

Hedinova momčad igra uglavnom u Europi, čak u 14 zemalja, tu je još i Egipat, naravno i SAD. Recimo vratar Markovszki je u Mađarskoj, najbolji strijelci Fofana u francuskom Angersu, Hueter u Njemačkoj i Blanco Španjolskoj u kojoj je i bio snažni pivot Donlin u Ademar Leonu koji se sad vratimo u San Francuisco Heat. Hines je godinama zvijezda druge Bundeslige, ali ima ih previše, čak 38. Imali su čak i igrača u Flensburgu, ljevaka Tya koji je sada u New Yorku. Dakle, skupljao ih je Hedin od svakuda, pronašao i sada momčad pokušava dignuti do razine ozbiljnog. Razdvojio se sa Staffanom Olssonom s kojim je dugo radio, jer je Staffan prihvatio mjesto izbornika Nizozemske. Na popisu 35 igrača je i naš Domagoj Sršen iz Metkovića, igrač američkih korijena.

Sedmorka: Merkovszki - Hoddersen, Blanco - P. Hueter - Fofana, I. Hueter, Ty.

Klupa: Ottersorm; Stromberg, Hines, Amitović, Bideris, Bolte, Briffe, Christiansen, Lee.

Izbornik: Robert Hedin.

image

Robert Hedin

CATALIN SOARE Nurphoto Via Afp

Linker
26. travanj 2024 17:08