Nenad Šoštarić je morao zvati brojne zamjene zbog velikog broja ozlijeđenih

 RANKO SUVAR/CROPIX Cropix
HRVATSKA U PROBLEMIMA

‘Igramo s jednom od najvećih svjetskih sila, a ovo s našim ozljedama može u Guinnessovu knjigu rekorda‘

Izbornik Nenad Šoštarić je iskreno progovorio o dvobojima s Francuskom i brojnim ozljedama
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 01. ožujak 2022. 11:23

Ženske rukometne reprezentacije Hrvatske i Francuske ovog tjedna odigrat će dvije utakmice kvalifikacija za plasman na Europsko prvenstvo. Nažalost, utakmice Češke i Ukrajine iz poznatih su razloga odgođene. Naše ‘Kraljice šoka’ ugostit će aktualne olimpijske pobjednice u četvrtak u Koprivnici (18.00), uzvrat je u nedjelju u Toulouseu (17.30).

Najveći dio reprezentacije okupio se jučer u Zagrebu, odakle je nastavio prema bazi u Prelogu. Zbog ozljeda se nisu odazvale Ćamila Mičijević, Korina Karlovčan i Tena Petika, pa je s pričuvnog popisa naknadno pozvana Podravkina lijeva vanjska Tina Barišić.

Prilika za Pavlović

"Kad je u pitanju vanjska linija, nedostaje nam pet igračica. Od onih stožernih koje smo ranije koristili ostali su Milosavljević, Krsnik i Blažević. Sve druge vanjske su izvan pogona, od Ćamile, preko Lare Kalaus, Tene Petike koja je bila kao neka pričuva u toj priči, pa do Stele Posavec i Ivane Dežić. No, to je šansa za neke druge da nešto pokažu", rekao je izbornik Nenad Šoštarić uoči jučerašnjeg popodnevnog treninga u ŠSD Josip Samaržija - Bepo u Koprivnici.

Veliki pehovi događaju se s tim nesretnim ozljedama. Izostanak Mičijević najveći je hendikep, a hrvatski ženski rukomet nema široku bazu, za razliku od nekih drugih zemalja.

"Bit će zanimljivo vidjeti Pavlović koju smo pozvali na ovu akciju. Ona je nakon dugo vremena opet u krugu reprezentacije, bila je u juniorskoj reprezentaciji, ali nikad u seniorskoj. Ona igra vrlo korektno u Španjolskoj ligi. Isto tako, u tu priču mogu se uključiti Barišić i Prkačin. Prije svega me zanima kako će reagirati na obrambene varijante, jer smo mi izgubili sredinu u kojoj je Ćamila bila s Anom Debelić, tako da tu moramo raditi neke kombinacije. Ovo je velika šansa za one koji inače nemaju previše prilika da se dokažu da su prave. Život je takav, sport je takav, ali se nama nažalost događaju situacije za Guinnessovu knjigu rekorda. Kad nam se jedna igračica ozlijedi, onda se nakon nje ozljede i ostale koje igraju na istoj poziciji..."

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

Korina Karlovčan zaigrala je prošlog petka u prvenstvenoj utakmici, no ispostavilo se da nije dovoljno spremna te je zbog ozljede otpala za Francusku.

"Planirao sam Korinu koristiti kao krilo, iako je u klubu prvi izbor Mugoša, ali nažalost ništa od toga. Što se tiče ostalih igračica na tim pozicijama, naš je izbor nažalost vrlo sužen i vrlo kratak kad govorimo o kvaliteti koju trebamo za europske utakmice. A to je opet posljedica toga što naši klubovi ne igraju europske utakmice, ili ih igraju minimalno, itd."

Najveća svjetska sila

Ni Francuska ne dolazi kompletna, ali olimpijske pobjednice imaju takvu širinu da se izostanak dvije igračice neće ni najmanje osjetiti.

"Meni je smiješno čuti da je Francuska oslabljena jer nema Foppe i druge desne vanjske. Vratarke Pineau i Leynaud su se povukle, ali su i u zadnjem prvenstvu na golu imali Darleux i Glauser, vrhunski par iz Bresta i Györa. Imaju odličan izbor i na svim ostalim pozicijama i po meni su one kompletne, jer Foppa je korištena u fazi napada. Francuska je, uz Norvešku, najveća svjetska sila u ženskom rukometu u ovom trenutku, uz dužno poštovanje svima drugima. Po igračkom kadru, kvaliteti, organiziranosti i svemu ostalome. Olimpijske su pobjednice, a na zadnja dva prvenstva igrale su s Norveškom u finalima. Nama to mora biti jedan veliki izazov, kojeg ćemo nastojati pretočiti i nešto kvalitetno, u jednu pravu, lijepu rukometnu utakmicu."

Umjesto zaključka, bolje da su se te nesretne ozljede dogodile sad nego uoči ipak ključnih utakmica u kvalifikacijama?

"Ako možemo tražiti dobro u zlu, onda je to to, bolje da nam se to dogodilo sad nego u travnju kad bismo s Češkom i Ukrajinom trebali igrati odlučujuće utakmice za plasman na Euro. Još uvijek ne znamo što će biti s natjecanjem u skupini nakon što su odgođene ovotjedne utakmice Češke i Ukrajine. To ovisi o odluci EHF-a, a na nama je da treniramo i igramo najbolje što možemo."

Hrvatska za Francusku

VRATARKE: Ivana Kapitanović (Metz), Lucija Bešen (Lokomotiva).

LIJEVA KRILA: Paula Posavec (Krim), Andrea Šimara (Lokomotiva).

DESNA KRILA: Ana Turk (Podravka), Josipa Mamić (Lokomotiva), Lara Burić (Lokomotiva).

PIVOTKINJE: Katarina Ježić (Siofok), Ana Debelić (Vipers), Sara Šenvald (Podravka).

LIJEVE VANJSKE: Kristina Prkačin (Lokomotiva), Tina Barišić (Podravka).

SREDNJE VANJSKE: Valentina Blažević (Magura), Dora Krsnik (Plan de Cuques), Dejana Milosavljević (Podravka).

DESNE VANJSKE: Lea Franušić (Podravka), Dora Kalaus (Lokomotiva), Katarina Pavlović (Gran Canaria).

PRIČUVE: Tena Japundža (Lokomotiva), Mia Brkić (Sesvete), Gabriela Gudelj (Podravka).

Ako možemo tražiti dobro u zlu, onda je to da su se ove ozljede dogodile sada, što je bolje nego u travnju kad bismo s Češkom i Ukrajinom trebali igrati odlučujuće utakmice

za plasman na Euro

Linker
04. svibanj 2024 11:20