Marin Šego brani u Bundesligi, prošao je puno toga u karijeri i dugo traje na vrhunskoj razini

 ANTE ČIZMIĆ/CROPIX
PUNO TOGA NEDEFINIRANO

Imamo dobar izbor vratara, ali moramo stvoriti svog Landina, Palicku ili Pereza de Vargasa

Još nismo našli konačno rješenje, nego idemo po najlogičnijem izboru u ovom trenutku
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 12. srpanj 2023. 16:22

Vratari su u danas u rukometu izuzetno bitan segment, ljudi koji u velikoj većini slučajeva odlučuju važne utakmice. Mi možemo reći da imamo dobar izbor, ali moramo i priznati da su nam mnoge stvari po tom pitanju nedefinirane što pokazuju promjene na vratarskim pozicijama od natjecanja do natjecanja, u posljednje vrijeme čak i od utakmice do utakmice što izgleda skoro nevjerojatno. Ta nesigurnost se počela osjećati, a golmani su “osjetljive biljke”, s njima treba oprezno. I dok najjači ne mijenjaju godinama, nastoje ustaliti tandem, mi se u tom smislu ponašamo dosta nesigurno, jer nam situacija tako diktira.

Korak naprijed

Imamo dobre vratare, koji brane u dobrim klubovima, ali nijedan nije na onoj najvišoj europskoj razini koja se i te kako osjeti na velikim natjecanjima.

U posljednje vrijeme nametnuo se tandem Marin Šego i Dominik Kuzmanović. Jedan iskusan vratar i jedan mladi zvuče kao najrealnija opcija, definitivno. Šego brani Bundesligu, prošao je puno toga u karijeri od Kielca, Szegeda, Montpelliera, dugo traje na vrhunskoj razini, ali njegov Göppingen nije danas razina Kiela, Magdeburga, Berlina, Flensburga koji su sam vrh te Bundeslige, ali i europskih natjecanja. Taj odmak uz svu njegovu kvalitetu i iskustvo ne ide nam na ruku.

Dominik Kuzmanović je mladi vratar, brani jako dobro, ali Nexe nije konkurentno najvišem europskom vrhu kojem reprezentativno težimo i to je detalj koji se i te kako osjeti. Sjajno je napredovao, izuzetan je potencijal, a može taj korak naprijed napraviti najviše kroz klub. U kojem će se pravcu razvijati, pokazat će budućnost, no to je definitivno to od čega imamo pravo puno očekivati. Vidjelo se i na juniorskom SP koliko nam znači, ali i da postoje Späth ili Ludwig koji imaju i jače predispozicije od naših igrajući u Bundesligi.

Iskusne opcije

Opcija koja nam se godina vuče je Matej Mandić. Bio je odličan na juniorskom SP, ogroman je potencijal, specifične visine, ali on lani nije branio Ligu prvaka u Zagrebu i ne počne li braniti ove sezone, teško da će od te priče biti išta. Bit će jako važno vidjeti hoće li se za to uspjeti izboriti u Zagrebu, jer Panjtar i Grbavac su ozbiljna konkurencija, a samo su obrane te koje te mogu povući naprijed. Šansu treba dobiti, ali i iskoristiti. Vrijeme je smanjilo čekanje, definitivno. Mandić se mora pokazati i izboriti za ono što od njega svi očekuju.

image

Matej Mandić se u nadolazećem razdoblju mora izboriti za minutažu u PPD Zagrebu

ŽELJKO HAJDINJAK/Cropix

Posljednji puta broj 3 je bio Filip Ivić koji se vratio nakon nekoliko godina dobrim igrama u Francuskoj u dresu Chamberyja. Imao je jako dugu stanku, nestao je sa scene gotovo. Relativno je mlad, brani u jakoj ligi, ali Chambery nije ni PSG, ni Nantes, ni Montpellier i morat će prvo vratiti kontinuitet da bi se vratio na razinu kada je bio prva opcija u reprezentaciji.

Imamo još vratara, recimo Mirko Alilović će braniti u Wisli, Dino Slavić će biti na golu Limogesa, Kristijan Pilipović u Schaffhausenu. Oni su iskusne opcije, no dugoročno je teško s njima tražiti rješenje. Ako i postoji razmišljanje trebat će ga jako precizno iskomunicirati, jer oni nisu više ‘klinci’.

Imamo jednog relativno mladog vratara Frana Lučina koji je u dresu novosadske Vojvodine pokazao veliki napredak posljednjih godinu dana, pa ga je Perkovac odlučio isprobati na nedavnim priprema reprezentacije. I to će biti zanimljiva priča za pratiti.

Matoševićeve procjene

Osnovna stvar u svakom izboru je da se vratari sami svojim obranama u klubovima moraju nametnuti. To još nemamo i zato nismo našli konačno rješenje, nego idemo po najlogičnijim u ovom trenutku. Valter Matošević je čovjek od velikog povjerenja i iskustva, napravio je na golu velike stvari i sigurno da će njegove procjene biti jako važne.

Treba čuti sve i sagledati sve aspekte prije nego dođemo do odluka. No, savršen način je uvijek da vratari pošalju poruku sami svim radom, odnosom i obranama.

Mi u ovom trenutku nemamo ni vratara poput Omeyera nekad, ni Landina, ni Palicke, ni Pereza de Vargasa… Imamo puno dobrih, tražimo odličnog i vjerujemo da ćemo naći rješenje, jer ono je svakako ključ dobrog rezultata. Trenutna situacija sugerira da će odluke biti ključ, ali budućnost će vrlo brzo razbistriti situaciju.

Linker
01. svibanj 2024 13:23