Ivano Balić (arhiva)

 ANTE CIZMIC Cropix
PUNO PROBLEMA

Ivano Balić najavio SP: ‘Znamo kako smo osvajali naslove, nadam se da ova nova Hrvatska to može ponoviti!‘

Od 11. do 29. siječnja održat će se Svjetsko rukometno prvenstvo, Hrvatska je danas započela pripreme
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 27. prosinac 2022. 16:20

Okupljanjem u 14.00 sati počele su pripreme rukometaša za nastup na SP u Švedskoj. Odmah nakon toga nastavili su za Poreč koji će im biti baza do polaska u Švedsku.

U skupini u Jonkopingu igrat ćemo protiv Egipta, Maroka i SAD-a. Pripreme će trajati u dvije faze, prva do Nove godine u kojoj ćemo igrati dvije utakmice protiv Italije, otvorenu u Puli 29. prosinca u 20.15 sati, a zatvorenu dan kasnije u Poreču. Drugi dio priprema počinje iza Nove godine, u njemu ćemo također imati dvije utakmice na Croatia Cupu u Poreču - 6. će nam protivnik biti Makedonija, a 8. siječnja Izrael. Na SP startamo 13. siječnja u 20.30 protiv Egipta.

Na pripreme zbog klupskih obveza kasne – izbornik Horvat (Wetzlar), Šarac (Göppingen), Duvnjak (Kiel) i Martinović (Melsungen). U Zagrebu se nisu pojavili riječki ogranak Slavić, Lučin, Glavaš, južni ogranak Šipić, Karačić, Čupić, kao ni Cindrić kojem je Poreč bliže iz Ogulina nego iz Zagreba. Tek dan kasnije možemo ih očekivati ‘u komadu‘ u Poreču u pripremama za Italiju.

I tako se pred mikrofonima iznenada našao Ivano Balić, što je svakako privilegija ove reprezentacije, jer svi znamo tko je i što je u rukometu Ivano Balić. Prvi asistent izbornika Horvata je bez problema, kao u uvijek kada hoće, odradio posao s medijima koji su se skupili u zanimljivom broju.

- Imamo tri dana i dvije utakmice da vidimo u kojem je tko stanju, pa od Nove godine kreće ona glavna faza uoči SP-a. Tu ćemo se posveti najviše utakmici s Egipćanima o kojoj nam najviše ovisi plasman u četvrtfinale.

Vremena je malo…

- Nema mjesta za neke nove stvari, ponovit ćemo stvari koje znaju svi. Nešto ćemo pokušati novo napraviti na onoj drugoj zatvorenoj utakmici protiv Italije u Poreču.

Koliko je frustrirajuće nemati rezultat na tri zadnja natjecanja u nizu?

- Sigurno da ti smeta, posebno ono što je bilo u Mađarskoj, onaj balon, koji nije za ljude u kojem si samo čekao drugo jutro da vidiš tko je zaražen i tko će uopće moći igrati. Nadam se da ćemo se koncentrirati samo na rukomet.

S kakvim potencijalom raspolažemo?

- Nadam se da je to to i da se nitko više neće ozlijediti. Da ćemo se u ovih proteklih desetak dana pokušati uigrati najbolje što možemo.

Po kojim kriterijima je sastavljen ovaj tim?

- Pitanje je možda više za izbornika, ali reći ću ovako - gledali smo kako igrači igraju u klubovima. Svi su uglavnom bili članovi ovog tima. U prošlosti su se naslovi osvajali kao rezultat kolektiva, a u tom pravcu razmišljamo i danas. Nadamo se da će se ponoviti s jednom novom Hrvatskom.

Je li dobro da je Egipat koji može odlučiti sve odmah na početku?

- Ima tu dobrih i loših stvari. Dobro je što je prva utakmica, jer će svi biti svježi. I oni imaju problema s ozljedama… Presudit će mentalna spremnost za tu bitku i tu se treba dobro pripremiti. Naravno i taktički. Šalje izbornik Video već dugo, nema tajni, znamo što igra Egipat, ali igrači su ti koji trebaju zamisli provesti na terenu. Mislim da će to biti dobro.

Švedska je zbog 2020. u dobrom sjećanju?

- Vama je u dobrom sjećanju, ja se sjećam i Švedske koja nije bila tako dobra, u kojoj smo znali biti i zadnji, ali i pobjeđivati u zadnjoj sekundi Tunis i odnijeti im posebne premije. Ja se nadam Švedskoj 2020. Loše pokušavamo zaboraviti, a boljem se nadati.

Kakva je situacija s dva ‘problematična‘ igrača po pitanju ozljeda?

- Čupić ima ozbiljnijih problema, vidjet ćemo što će biti, ali Martinović bi trebao doći ‘u komadu‘ i sve bi trebalo biti OK. Dodat ću da posljednja informacija o Šoštariću kaže da bi pravo nastupa trebao imati tek 25. siječnja – zaključio je Ivano Balić.

I odoše nakon toga na ručak, a nakon ručka u bus i put Poreča na pripreme. Svake godine s velikim očekivanjima. Tako je to s rukometašima.



Evo popisa seniorske reprezentacije za prvo okupljanje u Poreču:

DOMINIK KUZMANOVIĆ – RK NEXE

DINO SLAVIĆ – RK PPD ZAGREB

MATE ŠUNJIĆ – US IVRY HANDBALL

MARIN JELINIĆ – RK NEXE

LOVRO MIHIĆ – ORLEN WISLA PLOCK

IVAN ČUPIĆ – RK PPD ZAGREB

FILIP GLAVAŠ – RK TRIMO TREBNJE

PAOLO KRALJEVIĆ – RK PPD ZAGREB

ŽELJKO MUSA – RK PPD ZAGREB

MARIN ŠIPIĆ – HC KRIENS – LUZERN

NIKOLA GRAHOVAC – RK PPD ZAGREB

LEON ŠUŠNJA – ORLEN WISLA PLOCK

DOMAGOJ DUVNJAK – THW KIEL

LUKA CINDRIĆ – BARCELONA

IGOR KARAČIĆ – HC LOMZA VIVE KIELCE

TIN LUČIN – ORLEN WISLA PLOCK

ZVONIMIR SRNA – RK PPD ZAGREB

JOSIP ŠARAC – FRISCH AUF GÖPPINGEN

IVAN MARTINOVIĆ – MT MELSUNGEN

LUKA LOVRE KLARICA – RK PPD ZAGREB

LUKA ŠEBETIĆ – GWD MINDEN

KARPO SIROTIĆ -PPD ZAGREB

Linker
24. travanj 2024 00:54