Domagoj Duvnjak, Igor Karačić

 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
SP U RUKOMETU

Izbornik Horvat ima svojeg Modrića, Kovačića i Brozovića, a formula je ista kakvu je imao i Zlatko Dalić

Vanjsku liniju Hrvatske nosit će Duvnjak, Cindrić (Karačić) i Martinović
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 12. siječanj 2023. 10:31

Hrvatska rukometna reprezentacija otputovala je u srijedu prema švedskom Jönköpingu, gdje će, u petak (od 20.30), otvoriti svoj nastup na SP-u protiv Egipta. Prethodno je Hrvoje Horvat prelomio oko popisa putnika i odabrao 19 imena s kojima računa krenuti u pohod na svjetsku titulu. Tko je sve zadobio izbornikovo povjerenje? Tko su igrači koji će se na Mundijalu, osim za odličja, boriti i za povratak ugleda i identiteta jednog od najtrofejnijih nacionalnih sportova?

Imajući na umu sve očite kontekstualne i činjenične razlike, Horvatovu bi se momčad, u širem smislu, moglo donekle usporediti s reprezentacijom koju je Zlatko Dalić vodio u Katar. "Kauboji" su, baš poput "vatrenih", selekcija sačinjena od, s jedne strane, prekaljenih igrača visoke kvalitete, takozvanih "senatora", a s druge strane, mladih i potentnih "lavova". Spoj je to iskustva i mladosti, mudrosti i energičnosti, te hladnokrvnosti i želje za dokazivanjem.

Karačić čeka s klupe

Unatoč tome što su brojne ozljede poremetile Horvatove ideje, i ponešto oslabile reprezentaciju uoči velike smotre, konačni popis ulijeva povjerenje da će Hrvatska na SP-u imati što reći - pa i u okršajima s najjačim selekcijama. Momčad predvođenu Domagojem Duvnjakom, Lukom Cindrićem i Igorom Karačićem, čiji bi nogometni ekvivalenti, prema kvaliteti, značaju i reputaciji, mogli biti, primjerice, Luka Modrić, Mateo Kovačić i Marcelo Brozović - uvijek treba shvaćati ozbiljno. Upravo će Duvnjak, Cindrić i Karačić biti neki od najjačih Horvatovih aduta na vanjskim pozicijama. S obzirom na to da su ranije, nažalost, otpali Jaganjac, Mamić i Lučin, vrlo je izvjesno da će na poziciji lijevog utakmice započinjati Duvnjak, koji se na tom mjestu odlično snalazi, s obzirom na to da je sposoban šutirati izvana, proći 1 na 1, ali i proigravati prema krilu i crti. Izbornik je svoje namjere da kapetana koristi u toj ulozi pokazao i u pripremnim utakmicama protiv Sjeverne Makedonije i Izraela.

image

Igor Karačić

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Cindrić će, pak, kao i na prethodnim velikim natjecanjima, biti glavni organizator igre, i vući konce hrvatskih napada. Stožerni igrač Barcelone prošle je godine s katalonskim klubom osvojio svoj treći naslov Lige prvaka, zbog čega mu je u nedjelju uručena i nagrada Sportskih novosti za najboljeg hrvatskog rukometaša. Cindrić kad je zdrav, a za nadati se je da će takav ostati sve do kraja SP-a, neupitno pripada krugu ponajboljih srednjaka svijeta, te širokim asortimanom rješenja kojim raspolaže može probiti svaku obranu. Kvalitativno za njim ne zaostaje ni Karačić, koji je također igrač najviše klase, i u svakom trenutku može napraviti razliku na parketu, ali vjerojatno će utakmice započinjati s klupe i mijenjati 29-godišnjeg Ogulinca.

Kraljević kao iznenađenje

S pozicije desnog vanjskog će suparnike "terorizirati" Ivan Martinović - jedan od najpotentnijih hrvatskih igrača, sa širokom lepezom šuteva i "finti", od kojih smo neke vidjeli i na Croatia Cupu, gdje je u napadu imao savršenih 16/16. Njega će mijenjati Luka Šebetić, koji može solidno igrati u oba smjera. Duvnjaka će, pak, na drugoj strani mijenjati Zvonimir Srna, koji je već na EP-u nagovijestio da bi mogao biti veliki dobitak, a odlične partije niže i u PPD Zagrebu. S obzirom na Duvnjakove godine i fizičku potrošenost, Srna bi u Poljskoj mogao imati značajnu minutažu - kako u obrani, tako i u napadu.

image

Paolo Kraljević

GORAN SEBELIC Cropix

Iako su prije turnira otpali Mandić i Čupić, dva važna krilna igrača koji bi na SP-u bili dijelom udarne postave, Hrvatska, s obzirom na kvalitetu kojom raspolaže na njihovim pozicijama, može bez većih problema nadoknaditi taj hendikep. Na lijevoj strani imamo Lovru Mihića, koji je s 36 pogotka treći najbolji strijelac Wisle u Ligi prvaka, odnosno Marina Jelinića, ponajboljeg pojedinca Nexea, koji je široj hrvatskoj javnosti već na EP-u pokazao koliko kvalitetno može igrati, kako ofenzivno, tako i defenzivno. Na desnom krilu odgovornost će preuzeti Filip Glavaš, koji se, također na prošlom Euru pokazao kao kvalitetna alternativa Čupiću, odnosno 21-godišnji Paolo Kraljević, koji je, pak, na Croatia Cupu nagovijestio da bi na Mundijalu mogao biti jedno od najvećih iznenađenja. Kružni napadači koje je Horvat odlučio voditi su Željko Musa, Nikola Grahovac, Leon Šušnja i Marin Šipić. Najveću minutažu među njima najvjerojatnije će imati iskusni Musa, koji zna i može odigrati u napadu, ali mu je forte ipak - obrana. Na defenzivu će biti orijentirani i Grahovac i Šušnja, dok će Šipić biti jedini naš pivot zadužen isključivo za napad.

Vratari su posljednjih godina često bili prozivani kao najslabija točka reprezentacije. Na predstojećem SP-u taj bi se narativ mogao promijeniti, s obzirom na to da Dino Slavić u Poljsku stiže kao treći golman Lige prvaka prema obranama, a Mate Šunjić kao četvrti golman francuske lige prema istom kriteriju. Dominik Kuzmanović u Nexeu je specijalizirao branjenje sedmeraca, a odlično se predstavio i tijekom pripremnog turnira u Poreču.

Linker
04. svibanj 2024 01:26