Dagur Sigurdsson

 DAVID INDERLIED Dpa Picture-alliance Via Afp
HRVATSKI IZBORNIK

Izbornik Hrvatske jasan: ‘Jedno nam se više ne smije ponoviti! Obrana? Naš problem je nešto sasvim drugo‘

Hrvatski izbornik nakon ždrijeba SP 2025. a uoči početka priprema za Olimpijske Igre u Parizu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 30. svibanj 2024. 16:21

Prije ždrijeba u Lisinskom je tražio gdje može popiti kavu. Onda je stigao Denis Špoljarić njegov pomoćnik i to su riješili. Ustao je s mjesta kada su ga pozvali da izvuče kuglice na kojima je pisalo Francuska i Egipat. Pošteno, jednu je vukao sebi. Izvukao je Egipat, Francusku poslao u Poreč i zaradio ovacije dvorane. S tim Francuzima nikad mira. A nema mira ni za našeg izbornika Dagura Sigurdssona koji je u Lisinskom dočekan pljeskom, koji se naklonio publici i profesionalno odradio taj posao.

Primio se teškog posla koji polako ulazi u puni gas. Počnimo sa ždrijebom SP kojem smo domaćini.

- Bit će veliki izazov za nas, ulazimo u taj period kada nas čeka puno zahtjevnog posla. Izvukli smo Egipat, promašili Francusku koja je obilježila zadnje vrijeme u rukometu, ali to ne znači da Egipat gledamo kao slabije i da ne razmišljamo o Francuskoj u nekoj kasnijoj fazi. Egipat je ozbiljan reprezentacija, igrat će OI, igrat ćemo s njima prijateljski susret uoči Olimpijskih Igara. Jako dobra selekcija dokazana na velikoj sceni. S Argentinom smo igrali nedavno u Oslu, dobili smo ih golom razlike i to sigurno govori nešto. I na kraju Bahrein s kojim sam često igrao kao izbornik Japana, s kojim sam igrao za plasman u Pariz, koji je jako ozbiljna selekcija. Moramo se dobro pripremiti, u dobrom zdravstvenom stanju dočekati SP, no prije toga imamo olimpijski nastup i sada smo koncentrirani u prvom redu na njega.

Vratimo se na nastup u Oslu, jeli vam iznenadio, da ne kažemo šokirao…

- Pa, ne bih rekao da me iznenadio, jer sam prije turnira bio svjestan da stanje u kojem smo nije dobro. U svakom slučaju to što se dogodilo tamo ne smije nam se više ponavljati i to nikako nije bilo dobro. Možda me iznenadilo koliko smo izgubili utakmicu od Danske, to nisam očekivao, ali mislim da je pouka bila dobra.

Zašto mi imamo problem, a recimo Danska koja ima igrače u završnicama europskih natjecanja i u najjačim ligama svijeta nema?

- Mislim da je tu najveći razlog problema, činjenica da danski igrači neke stvari rade u kontinuitetu i da im je tako nešto stvar normale. Oni igraju u najjačoj svjetskoj ligi, na vrhunskim mjestima i to je sigurno njihova prednost ne samo u odnosu na nas.

Bili ste oštri nakon Osla?

- Ne, razgovarali smo i svi smo se složili da to nije bilo dobro. Ne brine me priča o tome da ovo nije skandinavski način razmišljanja i to me uopće ne opterećuje. Samo mislim da se svi moramo pogledati, rješavati probleme ako ih ima, a pokazalo se da je tako.

Brinu li vas brojne ozljede?

- Brinu naravno, ali srećom one nisu takvog karaktera da se do početka priprema ne bi mogle sanirati i da se pripreme ne bi mogle napraviti kako želimo. Da, imamo puno ozljeda, ali duboko sam uvjeren u to da ih možemo riješiti.

image

Dagur Sigurdsson

GORAN MEHKEK Cropix

Imamo problem s umorom, recimo Duvnjak će igrati Final four Lige prvaka, a sedam dana kasnije počinju pripreme za OI. Imate li za njega neki poseban program.

- Nemam, svaki igrač ima svoj program. Duvnjak je vrhunski profesionalac, Kiel je vrhunski klub, nije mu prvi put da se susreće s takvom situacijom i uvjeren sam da će sve biti u najboljem redu.

Stojite li kod one da će igrati zdravi i spremni bez obzira na ime?

- Da, naravno. To je minimum da bismo nešto uspjeli.

Najveće iznenađenje je da na popisu nema Igora Karačića?

- Da, Karačić nije među prvih 20, tako sam odlučio u ovom trenutku.

Imamo problem s obranom, kako ga mislite riješiti. O Gojunu nije bilo razmišljanja?

- Mislim da nemamo problem s obranom, to smo pokazali na turniru u Hannoveru gdje je obrana bila sasvim OK. Pripremljenost je tu važan dio priče. Ali, mislim da imamo veliki problem s trčanjem, tranzicijom, da to ne radimo dobro i da nam je veliki problem što imamo puno igrača koji igraju ili napad ili obranu. To pokušavamo riješiti, to je važno pitanje za budućnost.

Imat ćete vremena, pripreme za OI će biti duge?

- To je sigurno dobra stvar. Imat ćemo dovoljno vremena na ljeto da se pripremimo za Olimpijske igre. Naše pripreme će trajati oko mjesec dana i to je dovoljno. Uvijek imamo jako malo vremena s reprezentacijama, za zadnje dvije akcije smo imali pod dva treninga, a za novog trenera uvijek je dobro dobiti duge jer tada može staviti svoj štih razmišljanja na momčad, bolje upoznati igrače, a to je uvijek važno.

Sigurdsson ima plan, ali čeka ga puno posla, čak i teških poteza i u svemu tome trebat će mu i puno sreće. Može pričati tko što hoće, jer ne košta ništa, ali činjenica kaže da nismo među top selekcijama u ovom trenutku, a hoćemo li biti ovisi o tome što ćemo učiniti. Mi bismo htjeli, ali htjeti nije dosta…

Linker
30. svibanj 2024 16:22