Goran Perkovac

 Ronald Goršić/Cropix
INTERVJU ZA SN

Izbornik Hrvatske nakon priprema objavio: ‘Mi se ne trebamo vraćati u vrh, mi smo dio svjetskog vrha‘

‘Naša baza ostaju obrane 6-0 i 5-1 i do toga ćemo držati, a 3-2-1 može biti iznenađenje‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 05. studeni 2023. 16:26

Dobro se radilo, 8 treninga i utakmica. Toliko nismo imali sve skupa u zadnja dva okupljanja otkad je Goran Perkovac na čelu reprezentacije. Nismo igrali prijateljske utakmice, jer kako reče izbornik, nemamo tim za tako nešto, a ove pripreme to su za budućnost trebale definirati. I svi nakon obavljenog posla u Poreču kažu da je tako. Makar nismo bili kompletni, makar je bez toga jako teško donijeti konačnu procjenu stanja, slika je puno bolja i jasnija i izbornik Goran Perkovac nakon priprema kaže:

- Slika je definitivno jasnija, makar ona nikad nije kompletno jasna zbog ozljede koje su nas pratile, a koje su dio svakodnevice kada je rukomet u pitanju. I pitanje je kakvu ćemo sliku uopće imati na početku priprema za Euro u prosincu. Sigurno je da su nam nedostajali neki igrači, da bi idealnije bilo da smo imali sve na okupu, ali to je nemoguće i mogu reći da imamo čišću sliku stanja i najvažnije da imamo širinu za budućnost koja nas očekuje vrlo skoro.

Možemo li o imenima?

- To mislim da nije potrebno, jer svi koji su bili tu i koji su trebali biti tu pozvani su da bi bili dio cjeline koju želimo izgraditi. Eliminirati na bilo koji način bilo koga ne bi bilo mudro, niti to želimo, jer nikako ne možemo znati što budućnost nosi. Sigurno je da je najvažnije da svi budu zdravi, da bismo onda u dobroj slici vukli poteze i formirali tim kakav želimo. Neke stvari se sigurno jasno naziru, ali mislim da to sada nije ključno pitanje za skorašnju budućnost.

image
Jozo Čabraja/kolektiff

Konkretno…

- Gledajte, mi smo ovdje bili bez Mandića na golu, Mandić na krilu oslobođen je zbog ozljede, nije bilo u nekim zamislima važnih Srne, Jaganjca, Cindrića… Naravno da se mi nikoga ne želimo odreći, niti su vrata zatvorena bilo kome koji nije bio u Poreču, a vidi sebe kao mogući dio reprezentacije. Želimo zdravu konkurenciju, a onda će biti lakše birati.

Detalj u svezi s tim?

- Recimo kod lijevih krila su s obzirom na sustav kojem težimo Mandić i Jelinić u prvom planu. Uz njih imamo Mihića koji jr drugačiji igrač ili Šnajdera koji se pokazao dobar, koji je po karakteristikama sličan Mandiću i Jeliniću. Zato treba pričekati situaciju i vidjeti kako odlučiti uoči Eura a da je to najbolje za tim. Ili na sredini gdje imamo trojku Duvnjak – Karačić – Cindrić, gdje nam godine neće biti uvijek saveznik, pa na tom mjestu imamo i Lučina, imamo i igrače koji dolaze kao Vistorop, Pavlović ili Sirotić. Ti detalji su jako važni da bismo u dužem periodu uvijek bili tim kakav treba biti. Hrvatska se ne treba vraćati u vrh, ona je dio svjetskog vrha, tek smo malo zastali u posljednje vrijeme, ali sam uvjeren da se te stvari mogu popraviti vrlo skoro.

Baza je na obrani, vježbali smo i 3-2-1?

- Jesmo, jer želim da sve možemo, ako za to bude potrebe. No, bez obzira na to naša baza ostaju obrane 6-0 i 5-1 i do toga ćemo držati, a 3-2-1 može biti iznenađenje ukaže li se za to potreba. Obrana je ta koja će formirati najviše toga i tu su odgovori na brojna pitanja koja trebamo danas.

Imamo li rješenja za to?

- Imamo, apsolutno za sve. Utakmice će nam trebati, ali nikad ni prijateljske nisu dale konačne odgovore na tom planu. Važno je da kliknemo kada za to bude potrebe, a Euro će biti prvi takav.

Pratite naše protivnike u pripremnim susretima?

- Da, sve njihove utakmice analiziramo, pripremit ćemo se za Euro najbolje što možemo. Austrija ja po mnogima iznenadila, ali po meni nije, jer tim koji ima Bylika, koji ne igra, da dobiva takve utakmice protiv Portugala ima i glavu i rep i puno više od toga. O Španjolskoj je sve rečeno, o njima se sve zna i bez obzira na to s njima je jako teško igrati, a bit će to naša prva utakmica na Euru. Jako važna. I Rumunjska ima glavu i rep, doživjela je dva teška poraza od Francuske i Crne Gore, ali sigurno će na Euro doći bolja. Xavi Pasqual ciljano bira jače protivnike, svjestan da samo s takvima može napredovati i to će sigurno vidjeti u njihovom nastupu na Euru – zaključio je Goran Perkovac.

Linker
05. studeni 2023 16:26