, Hrvatska vs Italija, prijateljska utakmica,, Hrvatska vs Italija Pula, Croatia, 29.12.2022., Mandatory Credit © Jozo Cabraja/kolektiff

 JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/kolektiff
OTPUTOVALI IZ ZAGREBA

Izbornik Hrvatske: ‘Ostali smo bez četiri važna obrambena igrača‘; Duvnjak: ‘Nisam dočekao Novu godinu...‘

‘Zaspao sam u 23.20, pa me probudio vatromet, pa smo si čestitali i opet sam zaspao‘, kaže Duvnjak
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 01. siječanj 2023. 18:05

Već prvi dan Nove godine okupili su se hrvatski rukometaši na završnim priprema za nastup na SP koje će se od 11. do 29. siječnja igrati u Švedskoj i Poljskoj. Mi ćemo igrati u Švedskoj, prvo u Jonkopingu, pa u Malmou, a prvi protivnik 13. siječnja će nam biti Egipat.

Hrvoje Horvat malo je promijenio tim u odnosu na prvi dio priprema. Silom neprilika zbog ozljede ramena iz njega je otpao Tin Lučin, a pripreme ne nastavlja ni Karpo Sirotić, srednjak PPD Zagreba. Dvojica novih igrača su Tomislav Severac, lijevi bek Nexea i Jakov Gojun, obrambeni specijalist Zagreba, igrač velikog iskustva u reprezentativnom dresu.

Okupili su se većina u Zagrebu, iz hotela Westin kasno popodne krenuli prema Poreču u kojem će im se priključiti svi ostali. Slijede im četiri dana intenzivnog treninga, a onda počinje Croatia Cup. U petak igramo s Makedonijom (20.15), u subotu smo slobodni, igraju Makedonija i Izrael, a u nedjelju nam je drugi protivnik u ovom dijelu priprema i posljednji uoči starta SP Izrael (20.15).

Izbornik Hrvoje Horvat ima plan.

- Plan je da poradimo na obrani i tranziciji u prvom redu. Svjesni smo svojih problema, morali smo shodno tome reagirati, jer smo ostali bez četiri važna obrambena igrača u sličnom segmentu igre – Mandića, Jaganjca, Lučića i Mamića, pa smo u tom pravcu taj dio željeli pojačati Gojunom koji je iskusan igrač.

Na startu SP možemo prijaviti 20 igrača, od tih 20 16 ih može biti u timu za jednu utakmicu. Inače, imamo 35 igrača na širem popisu i s njega svaki može uskočiti u tim ulaže li se za to potreba. Što je planirao Horvat?

- Prvo bitno smo planirali ići sa 18 igrača, ali kakao stvari stoje to će sada biti 19. Polako, vidjet ćemo kako će sve teći, kako će ići s priprema. Imamo i problem s Martinovićem koji nije tako jak, ali treba biti oprezan treba ga pomalo uključivati u rad do starta SP. Treba nam sreće i zdravlja, za ostalo ćemo se pobrinuti. Želimo imati jaki kolektiv i da nas izostanci ne remete puno.

Slijedi nam osam treninga i dvije utakmice…

- Neke stvari treba ponoviti, revidirati, dobra obrana treba biti temelj iz kojeg trebaju doći lakši golovi. To bi smo trebali pokazati u dvije utakmice na Croatia cupu koji slijede protiv Makedonije i Izraela. Vidjet ćemo kroz pripreme tko će se nametnuti.

Imali li pritiska za Egipat koji nam je na startu?

- Još ne mislimo na tu utakmicu, dali smo prednost našoj izvedbi. Respekt je maksimalan, kao i protiv svakog sljedećeg protivnika. Utakmica jest bitna, može usmjeriti prvenstvo, ali ne mora biti presudna. Pritisak? Svi smo mi ovdje svjesni toga, on se stvara ponaosob u glavama. Dečki znaju koliko je važno ovo natjecanje, ne bježe od odgovornosti. Hrvatska ima visoki rejting u svjetskim okvirima i tako će ostati – zaključio je Hrvoje Horvat.

S timom iz Zagreba prema Poreču na Novu godinu je krenuo i kapetan Domagoj Duvnjak koji kaže:

- Nisam dočekao Novu godinu, zaspao sam u 23.20, pa me probudio vatromet, pa smo si čestitali i opet sam zaspao. Bit će dosta teretane, fizike, trčanja, važno je samo da ostanemo zdravi i da onda odigramo dobar turnir. Dobri smo, fali nam dosta igrača, ali ne trebamo tražiti alibi. Moramo naći pozitivnu atmosferu, kemiju i da to prenesemo na teren. Ja prošli puta nisam bio tu i drago mi je da ćemo svi skupa ponovo biti zajedno na terenu. Bit će teško, zahtjevno, ne znamo sve o sebi, ali vjerujem da nas s pozitivnom atmosferom može puno toga pogurati naprijed i da ćemo doći do trećeg grada u Švedskoj na kraju – zaključio je za početak Domagoj Duvnjak.



Hrvatska za SP

Vratari: Kuzmanović, Slavić, Šunjić.

Lijeva krila: Jelinić, Mihić.

Desna krila: Glavaš, Kraljević.

Pivoti: Musa, Šipić, Grahovac, Šušnja.

Lijevi vanjski: Srna, Šarac, Severac, Gojun.

Srednji vanjski: Duvnjak, Cindrić, Karačić.

Desni vanjski: Martinović, Klarica, Šebetić.

Linker
13. travanj 2024 02:07