Andrija Nikolić i Nenad Šoštarić

 DAMIR KRAJAC Cropix
NENAD ŠOŠTARIĆ ZA SN

‘Ja sigurno nisam kandidat za izbornika Hrvatske, a jasno je zašto. Stranac? Nisam ni za to‘

Trener rukometaša Zagreba u jeku priprema za nastavak sezone odveo je momčad u Labin
Piše: Branko BiočićObjavljeno: 30. siječanj 2024. 18:16

Sudjelovanje rukometaša Zagreba na 2. Labin Handball kupu, turniru na kojem je hrvatski prvak obranio prošlogodišnji naslov, bila je i prilika za razgovor s njihovim trenerom i bivšim izbornikom ženske reprezentacije, Nenadom Šoštarićem koji je s Kraljicama šoka bio brončani na EP. U jeku priprema za nastavak sezonu fokus rukometne javnosti je pak još uvijek na nedavno zaključenom Euru u Njemačkoj, gdje je naša reprezentacija zauzela 11. mjesto pa je i ovaj intervju krenuo s tom temom...

- Kada vidim da su Mađari završili peti, a mi jedanaesti, onda mi je strašno žao. Možda sam malo bezobrazan ali mislim da je njihov Szeged jači, nego mađarska reprezentacija koja je pobijedila Sloveniju u utakmici za peto mjesto. Istu Sloveniju smo pobijedii i mi u Poreču, da bi oni Euro završili šesti - naglašava Šoštarić određeni disbalans kvalitete i plasmana na turniru u Njemačkoj.

- Ovo Europsko prvenstvo je pokazalo da se u rukometu sve mijenja, nisu ti više dvije, tri jake reprezentacije veći ih ima deset do dvanaest koje mogu svatko svakoga pobijediti. Zato u svakoj utakmici moraš dati maksimum, igrati ozbiljno i angažirano od početka do kraja, biti fizički i psihički spreman, nema opuštanja jer slijedi kazna. Treba igrati brzo, ali ne brzopleto s toliko tehničkih grešaka.

Opći je zaključak da su naš baš tehničke pogreške koštale boljeg rezultata na Euru...

- Ovaj put smo imali i sjajne golmane, pogledajte što je radio Kuzmanović, ali nažalost nismo kapitalizirali njihove dobre obrane, osim protiv Njemačke kada ništa više nije odlučivalo. Vratari su jako važni, dok smo ih mi imali, ali ne i pravu igru. Pogledajte što je radio Palicka na vratima Švedske, branio je na jednoj utakmici protiv Norveške samo pet minuta, obranio 7-8 lopti, doveo do preokreta i proglašen je igračem utakmice, onda je protiv Francuske obranio četiri penala za redom. Golman Danske Nilsen ušao je protiv Češke u drugom poluvremenu i imao 74 posto obrana. Današnji rukomet se igra na novim principima da golman što više obrani. Ja bih to sveo na francusku filozofiju, imaš 60 minuta, neka golman obrani 15, to je već 45, neka mi napravimo deset tehničkih grešaka, što se rijetko radi, to je 35 golova i s time pobjeđujemo. To je nekakva filozofija ovog natjecanja. Meni je drago da svatko može svakoga pobijediti, oduševila me Austrija timskim radom i zajedništvom, Mađari i Slovenci su na isti način došli visoko i to je ono što mi moramo raditi. Sada se moramo fokusirati na jedinu bitnu stvar, kvalifikacije za Olimpijske igre. I tu priča prestaje, ono što je bilo i kako je bilo, to znaju ljudi koji trebaju znati i koji odlučuju. Sigurno će biti sastanaka i analiza. Jučer se ne može promijeniti, ali može se napraviti da sutra bude bolje.

Gdje je bio ključni problem u igri naše reprezentacije između prve i zadnje utakmice u kojima smo pobijedili veliku Španjolsku i domaćina Njemačku?

- Dok u posljednjih deset godina nismo imali bolje golmane, obrana nam je bila loša. Dobili smo 35 golova od Islanda, 30 i nešto od ovih i onih. Na taj način ne možeš igrati. U mojoj filozofiji igre rukomet počinje u obrani koja mora biti agresivna. Svaka reprezentacija ima svoju filozofiju igre u obrani, princip Francuza je da nema pomaganja jer svatko igra jedan na jedan, Šveđani to rade drukčije, uz pomaganje i preuzimanje, Danska također. Mi imamo igrače, mogućnosti i znanja da odigramo dobru obranu, ali svaki put moramo ući punog srca i nema više priče o laganoj utakmici. Tko u našoj ligi igra obranu 3-2-1 po kojoj smo nekad bili odlični i prepoznatljivi? Nitko. Tu treba napraviti pomak, već se moramo početi pripremati za protivnike koji nas čekaju u kvalifikacijama.

Dok je Šoštarić punih šest godina vodio žensku reprezentaciju, stvarao ekipu koju imamo danas i koja je 2020. donijela prvu veliku medalju, rukometaše su u istom razdoblju vodili Željko Babić, Lino Červar i od prošle godine Goran Perkovac. Sad su krenule spekulacije i o njegovoj smjeni, dok se među kandidatima za Perkovčeva naslijednika spominje i Šoštarićevo ime...

- Ja sigurno nisam kandidat iz zdravstvenih razloga, nedavno sam se vratio nakon operacije leđa. Sebe uopće ne vidim na čelu reprezentacije. Mogu biti potpora bilo kome, dati ideju ili savjet, razgovarati. Dalje, nisam za stranca jer imamo hrvatskom rukometu puno dobrih trenera koji zaslužuju priliku i duboko su u tome. Što se tiče smjene Perkovca, ja sam uvijek na strani trenera jer mislim da svaki trener radi najbolje što zna i može. Perkovac i njegova ekipa su tek došli, vrijedni su, upoznali su sada tu momčad i igrače i mislim da ih treba pustiti da rade dalje, barem do kvalifikacija za OI koje su već sredinom ožujka. Mislim da nema smisla mijenjati trenera nakon jedne akcije, kako god se ona prošla. Vraćam se na Skandinavce koji drže trenere dulje i osvajaju medalje i nakon prolaznog neuspjeha. Osnova života i sporta je kontinuitet, moramo pustiti ljude da rade i odrade plasman na Olimpijske igre te se pripremiti za SP koje se dogodine igra kod nas.

Njegov Zagreb pak kroz koji tjedan čeka nastavak Lige prvaka.

- Raspored je dosta težak, prvo idemo Alborgu pa nam dolazi PSG, dok imamo još Kolstadt i Kiel vani, grdo je to. U nekim normalnim uvjetima s do sada osvojenim bodovima bismo bili sigurni za prolaz, dok nama treba još koji bod. Imam svoju filozofiju da u svaku utakmicu ne idem igrati, nego pobijediti. Pritom ne smijemo zanemariti PH i Kup jer Nexe ulaže jako puno i ima odlične igrače, iskusnu ekipu - zaključio je Nenad Šoštarić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. ožujak 2024 13:57