Jordi Ribera

 LAURENT THEOPHILE/PANORAMIC/PANORAMIC/PROFIMEDIA
O DANAŠNJEM PROTIVNIKU

Jednom je Balić pogodio za pobjedu sa zvukom sirene. Sada nas opet na otvaranju čeka raskošni Riberin stroj

Jednostavno izgledaju, ali su moćni jer su najuigranija momčad današnjice u europskom rukometu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 12. siječanj 2024. 15:04

Španjolska je aktualno europsko srebro, svjetska i olimpijska bronca. Španjolska je po broju medalja na Euru najbolja svih vremena, osvojila ih je devet. Na Euru dva zlata, pet srebra i dvije bronce, na SP dva zlata i tri bronce, na OI četiri bronce. Španjolska je na zadnjih šest Eura u polufinalima, Španjolska je na pet posljednjih velikih natjecanja stalno na postolju. Eto, s takvim protivnikom imamo posla danas na otvaranju Eura u Mannheimu.

Jednom smo ih na otvaranju velikih natjecanja dobili, u Ljubljani 2004. 30:29, kada je Balić zabio gol sa sirenom. Bilo je s njima lijepih i manje lijepih stvari, a bili su nam i prije tri godine gosti u Poreču na Europa kupu kada smo ih dobili 31:28, da bi nam vratili u Pontevedri u koju smo na prijateljsku utakmicu došli s kombiniranim sastavom čak 34:22.

image

Venio Losert i Ivano Balić, 2004.

ADRIAN DENNIS Afp

Španjolska je ovdje došla kao srebro s prošlog Eura u Budimpešti. Definicija Španjolske je jednostavna - sustav. Bez obzira na imena, to je jaka obrana s odličnim vratarima, brza kontra i izuzetna kontrola napada u kojoj se puno toga vrti oko pivota. Jordi Ribera je nastavak priče Juana de Diosa, Valera Rivere i Manola Cadenasa. Španjolska je ponajbolja svjetska reprezentacija danas.

Uvijek Ribera ponudi neku novu promjenu, tako je bilo ovaj puta, premda se kao i uvijek dosad suština ne mijenja.
Na golu su Perez de Vargas iz Barcelone i Hernandez iz Magdeburga. Raskoš u kojoj su mogli izostaviti Corralesa iz Veszprema.

image

Jordi Ribera

STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIX/PROFIMEDIA Stian Lysberg Solum/ntb Scanpix/profimedia

Na krilima lete Abello iz Barcelone i Angel Fernandez iz Limogesa. Abello je dobio pojačanje u Odriozoli iz Nantesa, pa će malo tko primijetiti da nema sjajnog Ferrana Solea iz PSG-a. Drugo lijevo krilo je obrambeno iznimno važni Migallon koji igra u Kielcu. U nedostatku dosad nezamjenjivog Guardiole to je iznimno važan podatak za španjolski sustav koji je za ovu priliku pripremio Ribera.

Oko crte se puno vrte

Rekli smo da se oko crte puno vrti, a tu su sjajni realizator Figueras koji igra u Francuskoj, ove godine odlični Serdio iz Wisle jako bitan za obranu i Pecina iz francuskog Aixa koji je uz Serdija u tom smislu iznimno važan za ritam.

U vanjskoj liniji su braća Dušebajev, lijevo Daniel, desno Alex, obojica iz Kielca. Između njih je Casado iz Veszprema. Alex ima alternaciju u Maquedi koji je sada nakon brojnih velikih klubova u Nantesu, koji je pak zbog godina dobio dodatak u Szegedovom Garciandii. S Terrafetom nastoji Ribera dugoročno ojačati sredinu koja kontrolira igru.

image

Alex Dušebajev

JONATHAN NACKSTRAND Afp

Zanimljivo, nije se tu odlučio za ove godine odličnog Balenciagu iz Melsungena. Pomoć Danielu Dušebajevu je novo ime Gurri koji igra u portugalskom Sportingu, a za sve što treba u njihovoj igri zadužen je iskusni Canellas koji je u švicarskom Schaffhausenu.

Jednostavno izgledaju, ali su moćni jer su najuigranija momčad današnjice u europskom rukometu, momčad koja nema pojedinačnu kvalitetu kao Danska, fizičku moć kao Francuska, ali nije nimalo manje opasna za svakog protivnika.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 11:39