Katarina Ježić

 UROS HOCEVAR/KOLEKTIFF Uros Hocevar/kolektiff
‘BIT ĆE NAM TEŠKO‘

Jutro nakon trijumfa u taboru Hrvatske: ‘Ništa se nije promijenilo, s nama je samo jedan novinar‘

Kapetanica hrvatske reprezentacije zadovoljna nakon pobjede nad Crnom Gorom
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. prosinac 2023. 12:25

Nisu ih svi prekrižili nakon remija sa Senegalom i poraza od jake Švedske, bilo je i dalje onih koji su vjerovali u njih. A hrvatske rukometašice dale su im za pravo u utakmici s Crnom Gorom, koja je nakon raspleta preliminarne skupine za njih bila ‘biti ili ne biti‘. Pobjeda za nastavak nade u četvrtfinale ili poraz kojim bi Svjetsko prvenstvo praktički za njih bilo završeno.

Srećom, ostvarena je pobjeda, a za nju je, očekivano, trebalo uložiti puno truda protiv uvijek borbene i ‘žilave‘ Crne Gore.

- Vjerovale smo u sebe, to smo i pokazale. Nažalost, pobjeda nije bila uvjerljiva kao što je mogla biti, ali na kraju su dva boda najbitnija. Presretna sam jer smo pokazali karakter u toj utakmici, pokazali smo kako zapravo Hrvatska igra, kako se bori, i nadam se da ćemo tako nastaviti – komentirala je jutro nakon velikog trijumfa kapetanica hrvatske ženske rukometne reprezentacije Katarina Ježić.

image
BJORN LARSSON ROSVALL Afp

Jasno je da je cijela ekipa podigla samopouzdanje uoči sljedeće dvije utakmice drugoga kruga.

- Naravno, pokazali smo da možemo i da vrijedimo. Iskreno se nadam da ćemo tako i nastaviti i da je ova utakmica za nas predstavljala novi početak na ovom Svjetskom prvenstvu.

Nije moglo bez drame. S +5 do +1 u samoj završnici, malo treninga za živce, i na kraju veliko veselje. Zasluženo, to ne može nitko osporiti.

- Kao što sam već rekla, žao mi je što nismo uvjerljivije pobijedili, ali dva boda su tu.

Osjetilo se da ste bile jako motivirane, dojam je i da je na terenu bilo nekih sitnih provokacija?

- Više je ‘tuče‘ bilo na Croatia Cupu kojeg smo igrali prije prvenstva, jer suci sada nisu dozvolili takvu igru. Uspjele smo iskontrolirati naše emocije i osjećaje tijekom utakmice. Bilo je povoda, postojale su neke provokacije, ali ostale smo smirene. Sve je ostalo u sportskim okvirima.

image
ROBERT FAJT Cropix

Kako kapetanica komentira svoju igru?

- Uvijek smatram da može bolje. Ne mogu reći da sam nezadovoljna, ali isto tako mogla sam realizirati sve prilike u kojima sam se našla. Mogla sam odigrati i bolju obranu, ali najbitnije je da je ekipa odigrala dobro i da smo pobijedili.

U subotu u 18 sati slijedi ogled s Kamerunom.

- Gledali smo ih kad smo se pripremali za Senegal, tako da nešto o njima znamo. Definitivno znaju igrati rukomet, šutiraju puno, brze su. To je afrički rukomet, bit će nam isto teško, moramo biti sa sto posto u utakmici. Ne možemo ući s 50 posto, od početka moramo zatvoriti sve, zabijati zicere i naravno trčati. To je jedini recept za tu utakmicu.

Katarina je bila u reprezentaciji i na Europskom prvenstvu 2020. kad je osvojena povijesna bronca. Kakva je atmosfera u Švedskoj u odnosu na Dansku?

- Iskreno, iako smo mi i dalje iste, ne može se uspoređivati atmosfera tada i sada. Svako natjecanje i svako prvenstvo je drugačije samo po sebi, ne bih se uopće usudila ući u tu raspravu...

image
RONALD GORSIC Cropix

A kakvo je stanje u hrvatskom ženskom rukometu, je li se nakon te bronce nešto promijenilo na bolje?

- Mi smo bile popraćene nakon osvajanja te medalje, ali nisam dobila osjećaj da se nešto značajno promijenilo. Evo, ovdje s nama je samo jedan novinar, u odnosu na neke druge reprezentacije. Primjerice, Crna Gora je dovela i televiziju, definitivno imaju više novinara od naših...

Kako igračice provode slobodno vrijeme na ovom prvenstvu?

- Svaki sportaš ima neke svoje rituale nakon utakmice. Netko se voli opustiti, netko voli gledati televiziju ili slušati glazbu. Nemamo nešto određeno što radimo, nego ono što svakoj od nas u određenom trenutku odgovara – zaključila je Katarina Ježić.

Linker
28. travanj 2024 08:04