Ćamila Mičijević jedna je od zaraženih

 MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
UBRZO NOVO TESTIRANJE

Kad će zaražene rukometašice biti puštene iz karantene? Liječnik reprezentacije otkrio njihov status

‘Iako nemamo izravan uvid u njihovo stanje, Španjolci bi ih uskoro opet mogli poslati na PCR...‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 09. prosinac 2021. 19:56

Nekoliko se naših rukometašica požalilo na ozljede nakon pobjede protiv Argentine.

- To su ozljedice koje su normalne u rukometu i niti jednu od njih one neće spriječiti u nastupu. Riječ je o hematomima zbog udarca, nabijenom prstu... S tim su igračice naučile živjeti, a mi u medicinskom timu brinemo o njima. Sve je pod kontrolom i bit će spremne, odnosno spremne su već i sad - rekla je Vesna Hodić, koja s HRS-om surađuje od 1996. godine, a od 2011. je u ženskoj seniorskoj reprezentaciji kao glavna fizioterapeutkinja.

Konkretno, hematome od udaraca u mišić imaju naše kružne napadačice Ana Debelić i Katarina Ježić, dok je Stela Posavec ozlijedila palac na ruci.

- Sve su to normalne zdravstvene situacije u sportskoj medicini koje se rješavaju sportskom fizioterapijom; krioterapijom, specifičnim fizioterapeutskim tehnikama i medicinskim aparatima koje nam HRS omogućuje. Primjenjujemo sva stečena znanja iz fizioterapije i iskustvo iz prakse kako bi naše igračice bile zdrave.

Kod ozljede Josipe Mamić u završnici utakmice s Paragvajem situacija baš i nije bila uobičajena?

- Kod nje je bio u pitanju mišić kuka. Uslijed nespretnog pada došlo je do pomaka i uz suradnju s dr. Kukinom, te primjenom liječničkih i fizioterapeutskih vještina, Josipa je osposobljena za individualni trening već dan kasnije, te se nakon toga uključila i u puni trening s ekipom.

Na čelu medicinskog tima je dr. Tomislav Kukin, a o zdravlju reprezentativki brine i fizioterapeut Goran Krušelj. Dr. Kukin nas je izvijestio o situaciji s Ivanom Dežić, Dorom Krsnik i Ćamilom Mičijević, koje su ostale u samoizolaciji u Castellonu nakon pozitivnih nalaza PCR testova.

- Nemam izravan uvid u njihovo stanje, jer su dosta udaljene od nas. No, čujemo se redovito s njima, a obišla ih je i španjolska medicinska ekipa u Castellonu. Ne možemo reći da je njihovo stanje dobro, jer su u karanteni, ali je prihvatljivo. Niti jedna od njih nema neke jače simptome. Najizraženije je simptome imala Dora Krsnik, trajali su dan-dva, ali i to se smirilo - rekao je dr. Kukin.

Zasad nema informacija kad bi igračice mogle biti puštene iz karantene.

- Pretpostavljam da će s njima sve biti u redu, čak Španjolci imaju u planu testirati ih vrlo brzo opet s PCR testom, i onda prema tome odlučiti kad mogu izaći iz izolacije. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati - zaključio je liječnik hrvatskih rukometašica.

Linker
17. travanj 2024 19:19