Domagoj Duvnjak

 ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix
INTERVJU ZA SN

Kapetan izrekao bolnu istinu o stanju Hrvatske: ‘Opravdano nas kritiziraju, ne možemo tako igrati‘

‘Moramo se ubrzati. Toga nema više nigdje. Situacija je specifična, moramo biti na zemlji‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 26. ožujak 2023. 13:30

Makar su mnogi skloni kritikama, spominjanju godina, a mi ćemo reći da bez zadnjih deset minuta Domagoja Duvnjaka ne bismo spasili bod protiv Nizozemske u Osijeku, niti bismo se proveli sa samo -5 u Eindhovenu. Sve je on to lijepo držao u normali, imao priliku čak zadnjim metkom srušiti Nizozemsku, ali je na žalost za Hrvate, a na sreću nizozemskog vratara Ravensbergena lopta nakon udarca u gredu pala ispred crte.

Domagoj Duvnjak igra odlično u Kielu, savršeno je pokazala i utakmica u Bukureštu koju je njemački sastav protiv ambicioznog rumunjskog sastava dobio čak 13 golova razlike. Sjajno je Duvnjak odigrao 60 minuta, half u obrani koja je bila neprobojna, siguran u napadu s puno akcija za suigrače i šutom dva od dva.

No, mi ćemo se prvo vratiti na Nizozemsku?

- Jako mi je krivo da nismo dobili u Osijeku, da nije onaj zadnji udarac prošao, jer nije bio dobar, poluvisoko je uvijek najbolje za vratara. U Eidhovenu se vidjele neke realnosti u ovom trenutku. Imali smo posla sa jednom selekcijom koja je u usponu, koja je jako dobro posložena, koja ima super trojku Baijens Steins Smits, koja ima super obranu s dva visoka igrača u sredini Benghanemom i Schonakerom i odličnog vratara Ravensbergena.

Što je najveći uzrok da nismo dobili barem jednu utakmicu?

- Svakako činjenica da smo praktički s jednim treningom svi skupa, a bilo je deset novih igrača igrali prvu utakmicu, a s tri zajednička treninga i drugu. Znate, momčad ima nekad deset novih igrača, ali ima pripreme za sezonu koje traju mjesec dana najmanje. Pa opet nakon mjesec dana rada na startu ne može izgledati savršeno. A mi smo došli praktično bez zajedničkog treninga u dvije vrlo jake utakmice.

image

Domagoj Duvnjak

ANTE CIZMIC Cropix

Nećemo imati puno više vremena ni za Grčku i Belgiju?

- Nećemo, ali ovo je već dobro iskustvo. Jedino je važno da mi do kraja kvalifikacija završimo s dvije pobjede, a čeka nas sigurno nimalo lagana utakmica u Grčkoj. Mislim da smo imali situaciju da u jednom trenutku igraju Lučin Sirotić Maraš, a samo ta trojka nikad prije skupa nije bila na terenu. Za neke stvari, htjeli mi to priznati ili ne, treba vremena. Mislim da ovaj tim ima veliki potencijal, ali ono što je definitivno i što moramo promijeniti je – moramo se ubrzati. Vidim dosta kritika u tom smjeru i moram reći da su one opravdane. Sporog rukometa više nema nigdje, ne možemo tako igrati. Situacija je specifična, moramo biti čvrsto na zemlji. Ne sumnjam da ćemo mi to obaviti kako treba i u Grčkoj i protiv Belgije.

Što se tiče Kiela, vi ste to protiv Bukurešta obavili u prvih 60 minuta. Tih 13 golova razlike ipak nitko nije očekivao, makar je Kiel u takvim utakmicama uvijek favorit.

- E ta utakmica je savršen primjer savršene utakmice u kojoj ti sve polazi za rukom. Mi smo igrali vrhunski u svakom pogledu. Obrana super, Landin odličan, Mrkva nakon njega isto, napad s dodacima Johanssona i Zarabeca skoro bez greške. Događaju se takve utakmice, ali događaju se i drugačije, pa se nama recimo ove sezone dogodili da izgubimo u Bundesligi doma od Lemga i Leipziga, a samo s te dvije pobjede danas bismo bili veliki favoriti u utrci za naslov. Ovako, prava borba nam tek predstoji. Osciliramo dosta i previše, makar je sezona iznimno naporna.

I vaš raspored je paklen?

- Evo, reći ću da je super da smo dobili 13 razlike u Bukureštu, jer nas prije uzvrata očekuje derbi protiv Fuchsea, onda nas nakon uzvrata s Dinamo čeka gostovanje u Gummersbcahu, a nakon toga domaći susreti s Magdeburgom i Flensburgom, a nakon toga gostovanje kod Lowena. Jako je teško to izdržati, otud i padovi ove sezone u Ligi prvaka, porazi doma od Leipziga i Lemga, čak -13 u Flensburgu. Ozljede su nas razbijale, nije bilo Sagosena, Pekelera, Wienceka, sada nema Weinholda, Ehriga

Kako se vi nosite s tim?

- Dobro, moram reći da trener ima puno sluha u tom smislu. Sada je bila specifična situacija, trebalo je odraditi halfa, jer nema Weinholda. Ispalo je super.

I onda na sve to PSG?

- Da, što uopće reći osim da će biti dvije super-utakmice. Mislim da je PSG u prednosti jer ima uzvrat doma, a mi smo tu prednost lani iskoristili i plasirali se na Final four. To su dvije utakmice, 120 minuta, ali utakmice u kojima će presuditi lopta ili dvije. To je tako. Kielove ambicije su uvijek najviše, u utrci smo za Ligi prvaka i Bundesligu i to je uvijek savršen motiv.

A malo za promjenu od Europe dolazi vam u nedjelju u velikom derbiju berlinski Fuchse koji je trenutno vodeći sastav u ligi.

- Jako važna utakmica, oni imaju tri boda više trenutno, a mi utakmicu manje. U Berlinu smo u prvom dijelu sezone izgubili osam golova razlike i to je samo potvrda kakav nas težak posao očekuje.

A tek ste iz Bukurešta?

- Srećom čarterom, odmah nakon utakmice, jer smo znali što nas čeka u nedjelju.

Vas čeka i jedan jako zanimljiv duel?

- Mislite na Gidsela, ma dobro. Svi ovdje dobro znaju što se događalo na SP i znam da svi imaju motiv pokazati se u najboljem svjetlu. Berlin je puno više od Gidsela, tu je i moj šogor Marko Kopjar uostalom.

Hoćete li izdržati takav ritam do kraja?

- Moramo, za Kiel je to jednostavno obveza. Teško je davati neke dugoročne prognoze, osim da smo sada u dobrom ritmu makar i dalje nekompletni što je uvijek najteža moguća stvar za momčad. Nismo savršeni ove sezone, ali dobro plivamo – zaključio je Domagoj Duvnjak.

Linker
19. travanj 2024 19:56