RONALD GORSIC Cropix
POJAČANJE ZA HRVATSKU

Kapetan Zagreba o povratku u reprezentaciju nakon dvije godine: ‘Uopće nije pitanje jesam li umoran‘

Dok su njegovi suigrači boravili u Kielu, Gojun se družio s izbornikom
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 08. ožujak 2024. 12:30

Jakov Gojun (37) nije bio u Kielu. Vidjelo se, jer obrana nije izdržala protiv jakog njemačkog prvaka. No taj poraz nije umanjio sve dobro što je Zagreb napravio ove sezone u grupnoj fazi, a peto mjesto savršena je nagrada za sve dobro što su učinili.

- Sigurno da je vrijedno, jer nam daje neke drugačije mogućnosti i sigurno da nije isto igrati s Magdeburgom ili Veszpremom osminu finala, nego s GOG-om ili Montpellierom. To ne znači da su protivnici loši, nego da su naše šanse bolje.

U Kielu nije bilo dobro?

- Bilo je teško za očekivati. Dosta nas je nedostajalo, a i da smo bili kompletni ne bi nam bilo lako, jer je Kielu trebao jedan bod, a kada oni nešto moraju onda tu igraju i neke druge okolnosti na koje ne možemo utjecati. U svakom slučaju, Kiel je bio bolji. Kiel je protiv svakog favorit doma. Dolazio sam često s Berlinom i u odličnim fazama, pa smo nakon utakmice u egalu gubili u finišu, jer to je jednostavno tako. Imali smo dosta oscilacija, dosta promašaja, tehničkih grešaka, a tako je s njima najteže.

image
MARKO TODOROV Cropix

Ipak, plan je ispunjen?

- Jako sam sretan zbog toga, jer kada sam se vraćao to je bio neki osnovni cilj. Nije bilo lako, ni brzo do njega, ali rasli smo, nosili se sa svim problemima i pokazali da smo dorasli svima. Mladi su stasali, mi iskusniji smo nastojali pomoći. Ponosan sam da smo vratili povjerenje, ljude na tribine i da se ponovo veselimo svakom izazovu.

Što ste vi radili dok je momčad bila u Kielu?

- Odmorili, trenirali s kondicijskim trenerom i podružili se sa novim izbornikom Dagurom Sigurdssonom, pričali malo o budućnosti koja nas uskoro očekuje.

I zaključci?

- Sada imamo OI kvalifikacije, nema puno vremena za neke stvari i najvažnije je to napraviti kako treba. A poslije će biti vremena za sve.

I vas izbornik očekuje u timu, iako ste već bili u komentatorskoj roli?

- Nikad nisam razmišljao kada bi god poziv Hrvatske došao. To je ogromna čast. Da sam se želio iskušati kao komentator - jesam i to mi je bilo baš lijepo iskustvo, makar stvari nekad nije jednostavno komentirati. Drago mi je da sam ponovo dio tima i da ću sve od sebe da to bude najbolje što može biti.

Niste umorni, hoćete li izdržati?

- Mislim da to nije pravo pitanje, jer igranje u nacionalnom dresu je nešto posebno. Ako me osobno pitate, ja ću uvijek biti spreman pomoći i dati Hrvatskoj najbolje, pomagao sam i prethodnim izbornicima. Ako bih nešto volio, onda bih to bilo da stabiliziramo neke stvari, da se ne dogodi da me ima, pa me nema, pa me opet ima, pa me opet nema. U tom smislu moramo biti strpljiviji i realniji.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Čekaju nas teške kvalifikacije?

- Sigurno, kada se igra u Njemačkoj onda su domaćini uvijek favorit. Austrija je pokazala koliko dobra može biti, Alžir je reprezentacija iz skupine s kojom nikad nismo voljeli igrati. Treba nam respekt, strpljenje i maksimum ne terenu. Osobno mislim da mi to sve možemo i očekujem da se to dogodi. Drago mi je da Zagreb može pomoći reprezentaciji, makar nama reprezentacija na posljednjem Euru nije pomogla, ali smo se u teškoj situaciji vratili, stali na noge, dobili dvije utakmice, a mnogu su rekli da je s obzirom na raspored to nemoguće. Pokazali smo da nema nemogućeg, sada je važno da prođemo u Pariz i da se nakon toga dobro pripremimo za osminu finala. To je prava nagrada ovoj momčadi i ljudima koji su uz nas – zaključio je kapetan zagrebaša Jakov Gojun.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 01:39