Hrvatska i Španjolska igrale su finale Eura 2020.

 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
ŽDRIJEB ZA EURO

Kauboje na startu Eura čeka rukometni klasik, Hrvatska u skupini sa Španjolskom, evo tko nam sve prijeti

Hrvatski će rukometaši osim kontra Španjolske, u skupini još na Austriju i Rumunjsku
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. svibanj 2023. 18:33

Europske rukometne legende Danac Lars Christiansen, Nijemac Dominik Klein, Španjolac Julen Aginagalde i Francuz Luc Abalo izvukli su u srijedu popodne na spektakularnoj svečanosti u Dusseldorfu ždrijeb Europskog prvenstva rukometaša koje će s igrati u siječnju iduće godine. Bit će to prvi Euro sa 24 selekcije u jednoj zemlji.

Hrvatska će igrati u skupini B u Mannheimu, a protivnici će joj biti Španjolska, Austrija i Rumunjska!

Spojiti bismo se trebali sa skupinama A i C, a tu su Francuska, Njemačka, Srbija ili Mađarska i jasno je da neće biti lake utakmice. No, to je Euro i moramo na to biti spremni.

Poludirigiranim ždrijebom odlučeno je da domaćini skupina budu Njemačka i Norveška u skupinama A i D u Berlinu, Hrvatska i Švedska u skupinama B i E u Mannheimu, Island i Danska skupina C i F u Munchenu. U bubnju 2 je bila Njemačka, u bubnju 3 Hrvatska, a ostale četiri selekcije nositelji skupina su u bubnju 1. U drugom krugu Eura po prva dva tima iz skupina ABC spajaju se u Kolnu, a iz skupina D, E i F u Hamburgu. Bodovi iz prvog kruga se prenose. Prva dva tima iz tih skupina idu u polufinale.

Hrvatska je u bila u trećoj jakosnoj skupini zbog drugog mjesta u kvalifikacijama i slabog plasmana na posljednjem Euru. Iz bubnja 1 mogli su nam doći Francuska ili Španjolska, a iz bubnja 2 nam nije mogla doći jedino Njemačka. Iz posljednjeg bubnja – svi.

Na ždrijebu u Dusseldorfu predstavljao nas je izbornik Goran Perkovac koji nakon izvlačenja kaže:

- Ždrijeb kao ždrijeb, može se gledati s više strana, ali mislim da možemo biti zadovoljni. U ovoj situaciji jača varijanta bi bila veći problem, ovako mislim da imamo dobre šanse. Držim da bi bilo jako važno u drugi krug donijeti dva boda, a to znači da bismo morali pobijediti Španjolsku što će za nas biti veliki izazov. No, u ovom trenutku mi smo važniji sami sebi od samog ždrijeba, imamo puno posla za srediti stvari da bismo na Euro došli u najboljem izdanju. To je realno.

Euro u Njemačkoj bit će 16. u povijesti ovog natjecanja. Njemačka će prvi puta, vjerovali ili ne, biti domaćin. Naslov će braniti Švedska koja je isto osvojila prije dvije godine u Budimpešti. Samo tri selekcije u povijesti igrale su na svim dosadašnjim izdanjima ovog najjačeg rukometnog natjecanja – Francuska, Španjolska i Hrvatska. Sa pet naslova najuspješniji dosadašnji sudionik je Švedska, a među Šveđanima su i najuspješniji sudionici svih vremena na ovom natjecanju Magnus Andersson, Martinin Frändesjö, Ola Lindgren, Stefan Lövgren, Staffan Olsson i Magnus Wislander.

Francuska ima 3 naslova, a Španjolska najviše - čak 9 medalja do sada. Imali smo šest različitih prvaka Europe, imali smo 15 zemalja koje su osvajale medalje, sada ćemo po treći puta na Euru koji je startao ‘94 sa 12 reprezentacija imati 24, među njima će se prvi puta naći Grčka, Farski otoci i Gruzija.

Euro rukometaša igrat će se u Njemačkoj od 10. do 28. siječnja 2024. godine. Otvaranje će igrati Njemačka u Dusseldorfu na zatvorenoj Mercure Spiel Areni pred 50.000 gledatelja što bi trebao biti novi svjetski rukometni rekord.

Njemačka je dobila domaćinstvo svog prvog Eura rukometaša ispred zajedničke kandidature Danske i Švicarske. Inače, zasad su najviše po tri puta domaćini Eura bili Švedska i Norveška, treće će im biti zajedničko 2026. godine, a po dva puta Euro su ugostili Hrvatska i Austrija. Danska će to biti 2026. zajedno sa Švedskom i Norveškom, a Portugal, Španjolska i Švicarska drugi će ‘nastup‘ imati u zajedničkoj kandidaturi 2028. godine.

Gradovi domaćini u Njemačkoj u siječnju bit će Berlin, Koln, Hamburg, Mannheim, Dusseldorf i Munchen. Sve velebne Arene, nijedna ispod 10.000 gledatelja što je za rukomet ogroman plus. Drugi krug ostaje Hamburgu i Kolnu, a završnica će se igrati u Kolnu.


Ždrijeb skupina:

Skupina A: Njemačka, Francuska, Sj. Makedonija, Švicarska

Skupina B: Hrvatska, Španjolska, Austrija, Rumunjska

Skupina C: Island, Mađarska, Srbija, Crna Gora

Skupina D: Norveška, Slovenija, Poljska, Farski otoci

Skupina E: Švedska, Nizozemska, Bosna i Hercegovina, Gruzija

Skupina F: Danska, Portugal, Češka, Grčka

O suparnicima

ŠPANJOLSKA: Druga u Europi, treća na svijetu, selekcija koja posljednjih godina stalno igra polufinala. Od njih smo izgubili zadnje finale u Stockholmu na Euro 2020. Dovoljno je reći Perez de Vargas, Canellas, Casado, Dušebajev… Jedna od najbolji selekcija današnjice sa sjajnim i pedantnim Jordijem Riberom na klupi.

AUSTRIJA: Dobra ždrijeb iz bubnja 2 za nas. No, ozbiljna selekcija koju će predvoditi Nikola Bilyk iz Kiela, uz njega Frimmel iz Szegeda, a na klupi je Aleš Pajović. Austrija je među prvima osigurala plasman na Euro kroz kvalifikacije.

RUMUNJSKA: Povratak nakon Euro početaka ‘94 i ‘98. Daleko od starog sjaja, ali tim koji Xavi Pasqual baš pokušava vratiti na te staze. U rumunjsko dresu vidjet ćemo našeg Antu Kuduza, ali i znane iz Dinama iz Bukureštu Racoteu, Militarua, pa naturaliziranog Portugalca Grigorasa. Tim željan dokazivanja. Oprez, makar su jedva prošli kvalifikacije.

Linker
27. travanj 2024 01:43