Goran Perkovac

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
USUSRET EURU

Kauboji uz bok Francuskoj i Španjolskoj. Imamo ljude koji su prije 30 godina bili ključni za prvu broncu

Negdašnji kapetan olimpijskih pobjednika deveti je izbornik koji će Hrvatsku voditi na jednom EP-u
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 22. prosinac 2023. 09:16

Hrvatska je jedna od tri europske reprezentacije koja je sudjelovala na svim eurima do sada, od 1994. godine kada je to natjecanje imalo premijeru u Portugalu (Almada i Porto). Ostale dvije selekcije kojima je to pošlo za rukom su Francuska i Španjolska, po broju osvojenih bodova Španjolska je apsolutni broj 1 svih vremena, kao i po broju europskih medalja (9), dok je po broju zlata to Švedska koja ima pet (tu su i pojedinačni rekorderi eura svih vremena s po četiri zlata - Andersson, Wislander, Olsson, Lindgren, Frandesjo i Lovgren), ali je propustila jedan euro, kao i Danska, Njemačka i Rusija.

Medalje s eura ima 12 reprezentacija, ako pri tome računamo Srbiju i Jugoslaviju kao dvije različite zemlje nakon devedesetih. Najveći gubitnici finala su Španjolci (5), utakmica za broncu Danci (4). Recimo, od naših protivnika u skupini u Mannheimu Austrija je na Euru bila pet puta, Rumunjska dvaput, posljednji put 1996. u Španjolskoj. Dakle, vraćaju se nakon 28 godina.

Smjena usred turnira ‘96.

Hrvatsku je na eurima vodilo osam izbornika dosad, Goran Perkovac bit će deveti. Njemu će ovo biti prvo veliko natjecanje kao hrvatskom izborniku. Rekorder po broju nastupa na eurima je Lino Červar koji nas je vodio šest puta, po dva puta su to učinili Zdravko Zovko i Slavko Goluža, po jednom Abas Arslanagić, Velimir Kljaić, Josip Milković, Željko Babić i Hrvoje Horvat.

image

Goran Perkovac

DARKO TOMAS Cropix

U tom izborničkom smislu najspecifičniji je bio Euro ‘96. u Španjolskoj na kojem nas je vodio Abas Arslanagić, ali je Prvenstvo zaključio njegov danas pokojni asistent Vlado Nekić. To je jedino Prvenstvo u tijeku kojeg smo mijenjali izbornika. Nakon Eura 2000. s klupe je otišao Zdravko Zovko jer se nismo plasirali na OI u Sydneyju, 2002. Josip Milković nakon posljednjeg mjesta u Švedskoj, 2010. nakon drugog mjesta u Austriji i Švedskoj i Lino Červar.

Četiri hrvatska izbornika osvajala su medalje na Euru - Zovko, Červar, Goluža i Babić. Červar tri srebra, ostali po broncu. Tri su izbornika u hrvatskoj povijesti eura u svojim prvim nastupima na euru osvojili medalju. Zdravko Zovko 1994, u Portu, Slavko Goluža 2021. u Beogradu i Željko Babić 2016. u Krakowu. Zovku je to bilo prvo veliko natjecanje uopće, Babiću isto, dok je Goluža godinu prije Eura u Srbiji imao iskustvo SP u Švedskoj na kojem nismo dohvatili odličje. Lino Červar je u oba navrata kada je bio izbornik startao bez medalje, četvrtim i petim mjestom.

image

Domagoj Duvnjak i Goran Perkovac

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Hrvatska je na eurima u 15 dosadašnjih nastupa osvojila tri srebra i tri bronce, igrali smo tri finala, ali zlato nismo uspjeli dohvatiti i to je jedino zlato koje i dalje nedostaje Hrvatskoj u bogatoj riznici odličja. Tri puta nismo uspjeli u utakmicama za broncu, tako da je plasman u polufinale ostao maksimalan doseg, no kada se sve zbroji to je devet polufinala, što je za svaki respekt. Najlošiji plasman imali smo 2002. u Švedskoj kada smo bili posljednji od 16 sudionika, no ispalo je da se tada, uz sve repove, formirala selekcija koja će u godinama kasnije osvojiti svjetsko i olimpijsko zlato.

Danas je na klupi reprezentacije Goran Perkovac, dok je on 1994. u Portugalu bio naš ključni igrač za osvajanje europske bronce u utakmici protiv Danaca. Uz njega, na golu je bio sadašnji trener vratara Valter Matošević.

Usput, nema više velikih rekordera na klupama u europskom rukometu, kao što su nekad bili Bengt Johansson, Vladimir Maksimov, Daniel Costantini ili Claude Onesta. Današnji rekorderi su španjolski izbornik Jordi Ribera i portugalski izbornik Paolo Ferreira koji su na čelu selekcija od 2016. godine, dok je godinu nakon njih startao i Nikolaj Jakobsen na klupi Danske. Najstariji izbornik u selekcijama koje će doći na Euro trenutno je Islanđanin Alfred Gilsasson koji vodi Njemačku, kojem su 64 godine, najmlađi sa 42 godine je također Islanđanin, ali na islandskoj klupi, Snorry Gudjonsson.

image

Francuski izbornik Guillaume Gille

JONATHAN NACKSTRAND Afp

Španjolska 4, Hrvatska 3...

Među 24 selekcije na Euru četiri izbornika imaju Španjolci (Ribera - Španjolska, Chema Rodriguez - Mađarska, Xavi Sabate - Češka, Toni Gerona - Srbija), odmah do njih je Hrvatska s tri (Perkovac - Hrvatska, Smajlagić - BiH, Šola - Crna Gora), dok po dva izbornika imaju Island (Gislasson - Njemačka i Gudjonsson - Island), Slovenija (Pajovič - Austrija i Zorman - Slovenija), Danska (Jakobsen - Danska i Larsen - Farski otoci), te Norveška (Solberg - Švedska i Ville - Norveška).

Naslov u Njemačkoj brani Švedska, Francuska na vrhu nije bila 10 godina, Danska čak 12, makar je Francuska olimpijski pobjednik, Danska aktualni svjetski prvak. Sve tri selekcije imaju iste izbornike kao i prije dvije godine u Mađarskoj i Slovačkoj - Solberg, Gille i Jakobsen.

Svi hrvatski izbornici na Eurima

Portugal 1994. Zdravko Zovko (BRONCA)

Španjolska 1996. Abas Arslanagić (5. mjesto)

Italija 1998. Velimir Kljaić (8. mjesto)

Hrvatska 2000. Zdravko Zovko (6. mjesto)

Švedska 2002. Josip Milković (16. mjesto)

Slovenija 2004. Lino Červar (4. mjesto)

Švicarska 2006. Lino Červar (4. mjesto)

Norveška 2008. Lino Červar (SREBRO)

Austrija 2010. Lino Červar (SREBRO)

Srbija 2012. Slavko Goluža (BRONCA)

Danska 2014. Slavko Goluža (4. mjesto)

Poljska 2016. Željko Babić (BRONCA)

Hrvatska 2018. Lino Červar (5. mjesto)

Švedska 2020. Lino Červar (SREBRO)

Mađarska 2022. Hrvoje Horvat (8. mjesto)

Njemačka 2024. Goran Perkovac (?)

Linker
23. travanj 2024 18:23