JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/kolektiff
OKUPILA SE REPREZENTACIJA

Kontinuitet velikih rezultata je standard kojem sad treba težiti: Ono što će nam biti prioritet je obrana‘

Novi izbornik Ivica Obrvan okupio je 22 kandidatkinje za nastup na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. studeni 2023. 13:49

Okupile su se naše rukometašice u ponedjeljak iza podneva u Zagrebu i nakon toga krenule za Poreč, gdje će biti do polaska na SP u Švedsku sljedeće srijede. U Poreču će se trenirati, u subotu, nedjelju i ponedjeljak bit će Croatia Cup na kojem ćemo u subotu igrati protiv Konga, u ponedjeljak protiv Crne Gore. Nakon toga reprezentacija kreće za Švedsku gdje će u skupini prvog kruga igrati u Göteborgu protiv Švedske, Senegala i Kine (bodovi se prenose u drugi krug), dok će se najbolje tri selekcije iz te skupine spojiti sa skupinom u Frederikshavenu, gdje sa sigurnošću možemo čekati Crnu Goru i Mađarsku, te Kamerun ili Paragvaj. Dvije selekcije iz te druge skupine ići će u četvrtfinale, što znači ulazak u olimpijske kvalifikacije za Pariz 2024. godine. I šansa da se na SP uđe u borbu za medalju.

Rekli bismo da je plan jasan, da je cilj dostižan, da će do njega put biti težak, ali svaki je težak kada želiš ostvariti nešto ozbiljno.

Prošao odličan klupski vikend

Ivica Obrvan upoznat će se s reprezentacijom koji vodi na Svjetsko prvenstvo, ali...

- Morat ćemo to učiniti jako brzo, jer praktično imamo samo pet dana plus dvije utakmice na Croatia Cupu. Ono što nam je najvažnije je da pokušamo biti kompletni, što s obzirom na realnosti neće biti lako. Katarina Ježić se vratila i igra, to je jako važno, Valentina Blažević nije igrala dosta dugo, problema imaju Klara Birtić koja ne igra u Bietingheimu, Kristina Prkačin, te Ivana Kapitanović koja u Rapidu tek pokušava loviti kontinuitet. Ono što će nam biti prioritet u ovom trenutku je obrana. Tu se moramo postaviti najbolje moguće, jer će to biti jako važno za utakmice koje nas očekuju.

image
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/kolektiff

O protivnicima u skupini u Göteborgu?

- Švedska je top selekcija i domaćin, Senegal mi se čini boljim od Kine, pogledat ćemo ih sve skupa i vjerujem da će to biti OK, dobiti Senegal i Kinu, sa Švedskom pokušati maksimalno, pa ćemo vidjeti što i kako dalje u drugom krugu gdje očekujem Mađarsku, Crnu Goru i Kamerun.

Dobar je klupski vikend iza nas?

- Odličan, vrijedan, jer će mnoge dobiti još niz jakih utakmica što je jako vrijedno. Lokomotiva je iznenadila sve, može se reći i za Bjelovar. Mi smo u Koprivnici dvaput dobili Notwill, dobro je da smo igrali doma, jer protivnik je jako dobro organizirana ekipa, koliko god je naša pobjede bila sigurna.

Medalja pa dva podbačaja

Podsjetimo, Hrvatska je 2020. na Euru u Danskoj osvojila brončanu medalju, Nakon toga smo bili na Svjetskom prvenstvu 2021. i na Euru 2022. U Španjolskoj smo ispali u drugom krugu natjecanja, dok smo isto ponovili i godinu kasnije u Ljubljani. Imamo kontinuitet igranja na velikim natjecanjima od 2020. godine, ali ne još kontinuitet velikih rezultata. To je druga velika borba, standard koji tek pokušavamo dosegnuti.

22 IGRAČICE ZA SP

Vratarke: Tea Pijević (Buzau), Ivana Kapitanović (Rapid), Lucija Bešen (Podravka)

Lijeva krila: Paula Posavec (Glora Bistrica), Andrea Šimara (Podrvaka)

Desna krila: Tena Japundža (Lokomotiva), Nikolina Zadravec (Podravka), Lara Burić (Lokomotiva).

Kružne napadačice: Katarina Ježić (Braila), Sara Šenvald (Podravka), Mija Brkić (Metz)

Lijeve vanjske: Ćamila Mičijević (Pariz), Tena Petika (Nica), Kristina Prkačin (Lokomotiva), Tina Barišić (Podravka), Lara Kalus (Podrvaka)

Srednje vanjske: Valentina Blažević (Gloria Buzau), Stela Posavec (Lublin), Dejana Milosavljević (Craiova)

Desne vanjske: Katarina Pavlović (Baia Mare), Klara Birtić (Bietingheim), Dora Kalaus Žulj (Podravka)

Na popisu 35 igračica s kojeg se mogu promijeniti igračice izabrane u spomenutih 22 su: Antonija Tucaković (Podravka), Gabriela Bartulović (Debrecen) - Katja Vuković (Podravka), Lucija Ercegović (ŽARK Split), Lucija Ivanda (Dalmatinka); Kala Kosovac (Zrinski), Josipa Mamić (Podravka) - Karmen Paštar (Bjelovar), Elena Popović (Podravka) - Tamara Hudoletnjak (ŽARK Split); Iva Bule (Dalmatinka), Klara Rubić (ŽARK Split); Hana Vuljak (Podravka). (drp)

Glavni konkurenti hrvatskoj za plasman u četvrtfinale SP u Švedskoj

CRNA GORA

Crnogorka izbornica Bojana Popović objavila je popis igračica za nastup na SP, samim time i na skorašnjem Croatia Cupu u Poreču. Brončani tim iz Ljubljane s prošlog Eura je oslabljen. Na popisu nema suspendirane Milene Raičević, ozlijeđenih Jauković, Nenezić, Kepić, Radičević koja se povukla iz reprezentacije i Alivodić koja se povukla iz rukometa.

Pozvane su: Rajčić, Batinović (vratarke), Pavićević, Mugoša, Kadović; Bulatović, Marsenić (krila), Brnović, Godeč, Klikovac, Popović (kružne napadačice), Despotović, Ćorović, Grbić, Pletikosić, Malović, Vukčević, Ćorović i Ivanović (vanjske igračice). (drp)

ŠVEDSKA

I Tomas Axner, švedski izbornik krenuo je s priprema za SP, na njegovom popisu su: Bundsen, Schjött, Eriksson (vratarke), Mellegard, Hansson, Lundström, Hagman (krila), Blohm, Lagerquist, Hvenfelt (kružne napadačice), Roberts, Thorleifsdottir, Axner, Lindqvist, Carlson, de Jong, Koppang i Dano (vanjske igračice). Šveđanke će u pripremama igrati dva puta protiv Njemačke. (drp)

MAĐARSKA

I mađarski izbornik Vladimir Golovin krenuo je u pripreme za SP. Na njegovom popisu su: Biro, Szemery, Bukovszky (vratarke), Lukacs, Topfner, Marton, Schatzl (krila), Tovizi, Bordas, Pasztor (kružne napadačice), Albek, Klujber, Papp, Klivinyi, Vamos, Simon, Juhasz i Kuczora (vanjske igračice).

U pripremama će Mađarska igrati dvaput protiv Nizozemske. (drp)

Linker
21. studeni 2023 13:52