Hoće li Hrvatska slaviti protiv Mađarske?

 BILDBYRAN/DDP USA/PROFIMEDIA Bildbyran/ddp Usa/profimedia
Dražen Pinević
Dražen Pinević
OKRŠAJ U 18.00

‘Kraljice šoka‘ čeka utakmica istine. Došli smo pred vrata koja sad treba otvoriti

Mađarska nema šanse za četvfinale, ali imaju šanse za olimpijske kvalifikacije jer će i deveti imati šansu za Pariz
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 11. prosinac 2023. 07:54

Hrvatska je nadomak cilja postavljenog još prije šest godina, kad je Nenad Šoštarić počeo okupljati reprezentaciju. Cilj je izboriti olimpijske kvalifikacije za nastup u Parizu 2024. i na njima se pokušati plasirati drugi put - nakon 2012. i Londona - na olimpijski turnir rukometašica.

Išli smo na ovo SP s ciljem da od tri ključne utakmice barem dvije moramo dobiti za dosegnuti to. No dogodilo nam se da smo izgubili neočekivani bod od Senegala, pa nam tako Crna Gora bježi za taj bod i makar smo je dobili međusobno, makar moramo dobiti i Mađarsku (večeras u 18.00) u posljednjem dvoboju, morat ćemo čekati rasplet posljednjeg dvoboja u skupini u Göteborgu između Švedske, koja se već plasirala u četvrtfinale i Crne Gore, jer Crnogorke imaju šansu pobjedom osigurati prolaz.

Nije svejedno ni Šveđankama, jer se lako može dogoditi da u četvrtfinalu idu na Dansku u Herningu, dok Danska to može potvrditi uspije li dobiti Njemačku, što je u granicama očekivanja. Dakle, svi imaju motiv, možda je to najvažnija stvar u ovom trenutku nakon našeg kiksa sa Senegalom kojeg da nije bilo, sve bi bilo znatno jednostavnije.

Ne briljiramo u Göteborgu, ali došli smo do velike prilike i pokazali smo da usprkos svim teškoćama imamo iskustvo stjecano vremenom s kojim se možemo izdići do pothvata. Pokazali smo to protiv Crne Gore koja je bila prva meč-lopta u iznimno teškom dvoboju, dok imamo dobra iskustva s Mađarskom, dobili smo ih na posljednja dva eura, prošli puta su nam zabili u Ljubljani samo 18 pogodaka, prije toga u Danskoj 22 i način kako do cilja se nazire. To je utakmica koja ne priznaje ni umor, ni probleme, koja se ne igra, nego - pobjeđuje. I naše rukometašice to znaju i danas će biti, uvjereni smo, u svom najboljem izdanju u Švedskoj.

Pred vratima smo cilja i sada ih treba samo otvoriti. Mađarska je ozbiljan protivnik, Mađarska nema šanse za četvfinale, jer ako i dobije nas, Crnu Goru i da izgubi od Švedske neće moći preskočiti zbog međusobnog poraza. Ali Mađarice imaju šanse za OI kvalifikacije, jer su Norveška i Francuska među osam, pa će sa ovog SP i deveti imati šansu za Periz, što je važno saznanje i nama. Jedan legendarni trener je rekao da u “damen handballu nikad nema nemogućeg” i na taj način u utakmicu će ući sigurno i Mađarice. Moramo napraviti svoj dio posla, jer na što će biti nakon nas u utakmici Švedske i Crne Gore ne možemo utjecati zbog onog boda izgubljenog od Senegala. A da ga nije bilo, u slučaju istog broja bodova s Crnom Gorom, Hrvatska bi bila ispred.

No nismo jednom bili u nemogućoj situaciji i treba vjerovati u onaj karakter koji nas je 2020. dogurao do najvećeg uspjeha u povijesti. Njemu se isto vraćamo uvijek, normalno, baš kao i zlatu iz Portugala 2003. naših rukometaša, makar su priče možda drugačije. Istina, ne postoje dvije iste priče i zato je sport uvijek drugačiji, zanimljiviji.

Činjenica da imamo šansu je velika stvar i zato je sad treba uzeti s obje ruke.

Linker
25. travanj 2024 03:14