JURE ERZEN/KOLEKTIFF Jure Erzen/kolektiff
NAKON DRAME DO DRUGOG KRUGA

‘Kraljice šoka‘ prosule prednost u ključnoj utakmici! Hrvatice vodile, pa se iščupale u zadnjim sekundama

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija remizirala je sa Švicarskom i u drami izborila drugi krug
Piše: SN, Dražen PinevićObjavljeno: 08. studeni 2022. 19:33

KRAJ: HRVATSKA - ŠVICARSKA (26:26)

HRVATSKA: Kapitanović (5), Pijević (5); P. Posavec, Krsnik 3, S. Posavec 5, L. Kalaus, D. Kalaus, Ježić 2, Japundža 6, Šimara, Debelić, Pavlović 5 (4), Petika, Prkačin 3, Barišić, Šenvald 1.

Izbornik Nenad Šoštarić

ŠVICARSKA: Schupbach (8), Brutsch (4); Wick, Kundig 2, Frey, Schmidt 3, Emmeneger 7, Gautschi 4, Hodel 2, Hess, Kahr 2, Riner 3, Altherr 1, Bucher 1 (1), Eugster, Albreht.

Izbornik Martin Albertsen

SEDMERCI: Hrvatska 4 (4), Švicarska 1 (1)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 10 minuta (Prkačin 7, 19, Debelić 15, 55, Krsnik 58), Švicarska 4 minute (Frey 5, Kahr 36)


Hrvatska je u drugom krugu Eura i u njega nosi dva boda. Katarina Pavlović sa sirenom nam je spasila bod, a visjeli smo prema ispadanju kada je protivnik imao +2. No, Šimara, Pijević i Pavlović su vukle poteze odluke i sretno smo prošli. Tako su naše cure dobile su priliku za nove tri jake utakmice ponoviti barem djelić čuda koje su prije dvije godine napravile u Danskoj.

Svima je bilo savršeno jasno da ćemo uz sve postojeće probleme imati problema sa Švicarskom, a pobjeda nas je u drugi krug vodila sa dva boda. Morali smo neke stvari u igri mijenjati, ne previše koncepcijski, ali kada izostane najefikasnija igračica iz vanjske linije koja je inače u problemima, to je jako puno.

Dobro smo krenuli u klasičnoj formaciji u kojoj je Tea Pijević ostala na golu nakon sjajne utakmice protiv Mađarica. Ulogu Valentine Blažević uzela je Stela Posavec, u obrani je na sredini uz Anu Debelić počela standardno Kristina Prkačin, a obrana napad mijenjale su se Ježić i Stela Posavec. Već odavno postavljene stvari. Imali smo problema s obranom, najviše iz razloga, jer su Švicarske nastojale biti brze i onemogućiti našu promjenu i to im je dosta često polazilo za rukom. Naravno da su Kundig i Gautschi izvana i Schmidt na crti bile te oko kojih se najviše vrtjelo. Druga problematična stvar bila su tri naša isključenja u prvom dijelu, dva Kristine Prkačin, s čim smo trebali biti dosta oprezni.

Dobro smo napadački odgovorili. U uvodu Prkačin sa dva gola, nakon toga odličnom igrom i realizacijom Stela Posavec, posebno Tena Japundža koja je vrlo pristojno trpala s desne strane kada joj se za to otvorila prilika. I to napadački bilo je OK. Šoštarić je u 27. minuti prvi puta na teren posalo Pavlović, ona se upisala iz sedmerca, odigrala dvije odlične asistencije i tako nadopunila naš napad koji se odlično nosio dok je obrana ima problema s protivnicama.

Šoštarić je u 24. minuti zamijenio Pijević sa Kapitanović, jer je mala Mia Emmeneger uvalila kroz glavu, makar je na to bilo upozoreno, nekoliko golova, a jedan je prošao i kroz noge. Makar je Pijević branila OK, trebalo je malo više u ovakvoj utakmici. Na poluvremenu smo imali +2, jer je gotovo sa sirenom Tena Japundža zabila svoj pet gol, što joj je rekordno poluvrijeme na ovoj razini. Rekli bismo dva mala, ali velika gola razlike u vrlo važnoj utakmici.

Obranu je u drugom poluvremenu na sredini počela Sara Šenvald u tandemu sa Tenom Petikom. Pokazalo se zanimljivo i jako dobro za nadgradnju naše igre. Napad je i dalje ‘guslao‘ po notama Stele Posavec, pa nam se popela prednost na +4, pa je nakon čega je Albertesen zvao time out.

Uspio je vratiti nakratko ekipu, ali kako je utakmica išla dalje ruke su im bile sve kraće i naše su se cure ustalile na +4. Pokušao je Albertsen odmah još jednom to zaustaviti, no to je bio samo pokušaj.

Dobro je stajala Hrvatska nije spuštala intenzitet obrane i to je opet bila stvar koja nas je vodila dobrim putem. Albertsen je iščupao kao posljednji adut igru 7 na 6. Zamijenio je i vratarke kao potez plus, stavio Emmeneger na 5-1, jer više nije imao što čekati. To mu je donijelo rezultata i na deset minuta prije kraja sa plus 2 morali smo biti jako oprezni. Šoštarić je našu neodlučnost pokušao zaustavio time outom, ali nije uspio i Tabea Schmidt je u 54. minuti izjednačila na 23:23. A na švicarskom golu nesavladiva je postala Manuela Brusch i uz isključenje Ane Debelić Hodel je dovela Švicarsku u prednost. Stela Posavec je ostala vani, napad je stao, Švicarska podigla agresivnost i uslijedila je prava drama u završnici. Na kraju je Pijević obranila ključan udarac pri vodstvu Švicarki 26:25, a Posavec je u posljednjim sekundama poentirala za konačnih 26:26.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE Pijević je obranila ključan udarac pri rezultatu 25:26, a onda Stela Posavec zabija za konačnih 26:26. Izbjegli smo poraz u dramatičnoj završnici, ali ostaje gorak okus jer ‘Kraljice šoka‘ imale su plus četiri u drugom dijelu. Japundža je sa šest golova najbolja naša strijelkinja, a Emmenegger je zabila najviše na utakmici (7). Gautschi je proglašena igračicom utakmice.

58‘ - Kakva drama u završnici... Isključenje za Krsnik zbog ometanja brzog centra! Švicarke dolaze do novog vodstva (25:24), malo toga sada je na strani ‘Kraljica šoka‘. Još i gubimo loptu, a Emmenegger to ne prašta. Dvije minute do kraja, dva razlike za Švicarke.

57‘ - Švicarska stigla do vodstva! Što nam radi Manuela Brautsch... Stala je među vratnice prije 7 minuta i stigla do pet obrana.. Još i Debelić dobija drugo isključenje, imamo igračicu manje. Uhvatile su Švicarke zamah, sve sada ulazi.

53‘ IZJEDNAČENJE! Kakva drama u završnici, previše smo dopustili Švicarkama Krsnik je preuzela odgovornost u nezgodnoj situaciji i vratila nam plus 3! Ali samo do udarca s krila u režiji Riner. Morao je Nenad Šoštarić tražiti time-out kada se nismo snašli u izgradnji napada. "Zatvarajte krila! Zatvorili smo sredinu, ali treba i krila! Idemo odigrati ili četvorku ili jedinicu, ajmo nešto odigrati!", naputak je našeg izbornika. Ali nije nam pošlo za rukom, evo Švicarki na minus jedan preko Gautschi koja sve kažnjava.

50‘ - Dva vezana gola Švicarki Japundža je upala u blagu krizu, drugi put promašuje u nizu, ovaj put iz čiste šanse na desnom krilu. Švicarska mijenja taktiku i kreće bez vratarke, odnosno 7 na 6. Ali zato naša Kapitanović zaustavlja i tu akciju! Šteta što Ježić nije kaznila Švicarke u idućem napadu, ovako je Gautschi vratila nadu svojem sastavu pogotkom za 22:20, prethodno je zabila Kundig

47‘ - Pavlović nepogrešiva sa sedam metara, 4 od 4! Protivnička vratarka gotovo da je pala na zadnjicu na trzaje naše rukometašice za 21:17. Dobro se branimo, ponovno je podignuta ruka za napad Švicarki. Forsirani udarac Kahr odlazi daleko iznad prečke. Potom Japundža promašuje, ali Kapitanović brani idući napad naših protivnika! Jako dinamična i fizički zahtjevna utakmica... Emmenegger daje 18. gol Švicarki, svoj šesti na utakmici, a Prkačin odgovara za povratak na plus četiri iz teške pozicije

43‘ Ponovo smo na četiri gola prednosti! Prava mala kriza za ‘Kraljice šoka‘ je završila, sva sreća da Kapitanović pronalazi mjesta za treću svoju obranu i sprečava novi gol Švicarki koji bi značio minimalnu prednost za naše. Stela Posavec potom dolazi do zgoditka, a onda i Japundža dolazi na pravo mjesto i iskorištava loptu Ježić. Ponovo smo prisilili Švicarsku na time-out!

40‘ Evo nas na plus četiri, ali samo kratko! Ne ide Švicarkama s igračicom manje, dok Sara Senvald zabija prvi svoj gol na utakmici! Iskoristila je sjajan pas vratarke Kapitanović. Novi time-out zovu Švicarci, nakon čega Gautschi zabija za minus tri, a evo im i šanse za još malo otopljene prednosti.. Emmenegger pogađa za 18:16...

37‘ - Pavlović realizirala dva sedmerca! Držimo tri razlike Novi (drugi) sedmerac za naše rukometašice i nova realizacija Katarine Pavlović! No ponovo smo dopustili brzi gol iz tranzicije Švicarki. Dojam je da preolako dopuštamo pogotke, sva sreća pa su protivnice propustile realizirati kontru, odnosno izgubile loptu tijekom njene izgradnje. "U boj, u boj, za narod svoj!", čuje se s tribina dok ‘Kraljice šoka‘ idu u novi napad. Evo i isključenja u drugom dijelu, drugo za Švicarsku.

34‘ - Kapetanica Ježić zabila je za tri razlike (15:12), a šansa za najveće vodstvo stigla je preko Posavec, no ovaj put zaustavila ju je greda.. Kahr je poentirala za Švicarsku i minus dva, malo je nedostajalo da Kapitanović i to obrani.

31‘ - Kreće drugo poluvrijeme u Stožicama! Švicarkama za prolaz skupine treba pobjeda od četiri ili više pogodaka razlike. Kapitanović je otvorila drugu dionicu obranom, ali Paula Posavec propustila je iskoristiti šansu za plus tri.

POLUVRIJEME Kapitanović je stigla do prve obrane u ključnom trenutku, na 13:12! Posavec je sjajno pronašla Japundžu za 14:12 na kraju prvog dijela! Sjajna partija Japundže, koja broji pet pogodaka iz prvih 30 minuta, najviše na parketu. Druga je Stela Posavec s 3, koliko broje Švicarke Schmid i Emmenegger. Čeka nas uzbudljivo drugo poluvrijeme!

28‘ - Obrana već neko vrijeme liči na onu kakvu poznajemo! Švicarke su ponovno morale brzopleto reagirati zbog pasivnog napada, da bi pogodile naš blok. Šteta što Japundža nije iskoristila svoju šansu, što je kaznila Riner za 12:12. Šoštarić je zvao time-out pred kraj poluvremena: "Radimo gluposti, jedna istrčava, druga ne...", dio je njegove kritike nakon dva vezana pogotka Švicarki.

26‘ - Pavlović je iskoristila prvi sedmerac za Hrvatsku, da bi Švicarke ponovo pogriješile u napadu! Ovaj put napravile su prekršaj. "Hrvatska, Hrvatska", čuje se u Stožicama, iako rukometašice zaslužuju mnogo više gledatelja.. Minus dva, uz dva upropaštena napada, natjerao je Švicarke na time-out, nakoj koje Emmenegger postiže i treći svoj gol (za 12:11).

25‘ - Problemi za Švicarke! Maloprije je Kundig odmarala na klupi, a sada će i Schmid morati predahnuti zbog zadobivenog udarca u nos. Evo i izjednačenja, 17-godišnja Emmenegger s desnog krila zabija i svoj drugi pogodak, ukupno 12. na turniru. Paula Posavec stigla je do prvog gola večeras (za 11:10), a potom je Švicarkama ispala lopta tijekom dodavanja! Nova šansa z aplus dva

22‘ - Ide nam i s igračicom manje! Neugodne scene nakon sedmerca realiziranog od Nurie Bucher za 9:8. Izgleda da je Kundig nezgodno zakoračila te je ostala ležati na parketu. Ponajbolja švicarska rukometašica trenutno je na klupi. Za to vrijeme Japundža dolazi do četvrtog gola za 10:8. Schmid stvara probleme na crti, probila je našu Pijević. Vrlo neizvjesno prvo poluvrijeme...

19‘ - Treće isključenje za Hrvatsku, odnosno drugo za Prkačin... Hodel je iskoristila igrača više i smanjila zaostatak Švicarske na 6:7, ali raspoložena Japundža vraća rezultat na dva gola prednosti za ‘Kraljice šoka‘. Japundža, Prkačin i Posavec za sad su jedine naše strijelkinje. U idućem našem napadu nije prošlo dodavanje na crtu, a Pijević brani čisti zicer! Fenomenalna obrana za održavanje vodstva, dodatno povećanog prvim golom Dore Krsnik. Ali ponovno isključenje... I to drugo za Prkačin, što nikako nije dobra vijest.

15‘ - Prkačin je propustila iskoristiti šansu za plus dva nakon kombinacije sestara Posavec. Natjerali smo protivnike na pasivan napad, a Pijević je ponovno obranila. Odlična najava naše vratarke, trenutno je na 3/8.. Stela Posavec prepoznala je kada treba napasti prodorom i zabila za plus 2.. Švicarke nisu zabile preko pet minuta, ali evo sada isključenja za Anu Debelić, drugog za Hrvatice.

10‘ - Dva pogotka sjajne Stele Posavec! Tena Japundža još jednom zabija s desnog krila, Stela Posavec ju je sjajno pronašla. Potom i Pijević bilježi prvu obranu u važnom trenutku, a onda nas Posavec dovodi u vodstvo, no ponovo samo na nekoliko sekundi. Odlične su naše rukometašice u napadu, ali obrana trenutno nije najuvjerljivija. S. Posavec zabila je za 6:5, a Pijević brani pokušaj odgovora Švicarki. Prilika za plus dva!

7‘ - Isključenje za Hrvatsku! Odlično su se ‘kraljice šoka‘ branile, ali Prkačin je ipak bila malo previše žustra na liniji. Olako smo na kraju pustili Schmid da zabije za 3:4.

6‘ - Dva pogotka Kristine Prkačin! Kristina Prkačin iskoristila je prvi napad naših rukometašica za prvi pogodak na utakmici, no brzo je stigao odgovor preko Kerstin Kundig. Potom smo u dva navrata prokockali šansu za prednost, da bi Prkačin ponovo pogodila za 2:2. Schmid je vratila prednost Švicarskoj, a potom Frey zaradila isključenje. Hrvatska ima igrača više i neriješen rezultat pogotkom Japundže.

1‘ - Počinje odlučujući ogled u Stožicama, sretno našim rukometašicama!

Linker
14. travanj 2024 05:46