JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/kolektiff
+10 U KARLOVCU

Kraljice šoka rutinskom pobjedom otvorile kvalifikacije za Euro, Hrvatska bez problema svladala Grčku

Nema zavaravanja pred ono jače što nas uskoro očekuje u nastupu na SP u Švedskoj.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 11. listopad 2023. 19:35

HRVATSKA - GRČKA 32:22 (17:8)

KARLOVAC ŠSD Mladost. Gledatelja 2.000. Suci: Sekulić i Jovandić (Srbija)

HRVATSKA: Pijević (5), Bešen (5+3); Zadravec 4, P. Posavec 4, Šenvald 3, S. Posavec 4, Mičijević 3, Milosavljević 2, L. Kalaus 1, D. Kalaus 1, Japundža 1, Pavlović 5 (4), Brkić, Petika, Šimara 3, Birtić 1. Izbornik Nenad Šoštarić.

GRČKA: M. Kepesidou (6), Tskinaki; Chatziparadisou 4 (2), Zaneli, Avrosiadu, Zygoura 4, Samolada, Fragkou, N. Kepesidou, Mania 3, Sevlidi, Kerlidi 2, Strouganidou 2, Agripuoulu 1, Adridsou 6 (3), Karamanou. Izbornik Danilos Menelaos.

SEDMERCI: Hrvatska 4 (4), Grčka 8 (5)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta (Petika 49, Birtić 39, D. Kalaus 45), Grčka 8 minuta (Mania 8, Agripolou 24, Chatziparadisiou 30, Kerlidi 57)

Hrvatska je pobjedom i s dva boda otvorila kvalifikacije za Euro 2024. koje će se igrati u Austriji, Švicarskoj i Mađarskoj. Makar smo bili bez Debelić, Ježić, Blažević, Kapitanović, nije bilo nikakvih problema s Grkinjama koje nikad dosad nisu bile na nekom velikom natjecanju izumu li se OI 2004. kojima su bile domaćin.

Rezultatski je utakmica bila gotova u samo nekoliko minuta. Čim je Hrvatska prvi puta odmaknula na 7:4, Grkinje to više nisu mogle pratiti. Razlika u kvaliteti bila je velika, a bila bi i očitija da je na startu bilo malo više ozbiljnosti u našoj obrani. No, kada su vjerojatno u glavama ukalkulirale da Grčka nije opasan protivnik, a to je teško spriječiti, bile su nešto sporije naše igračice posebno u sredini, pa su se Grkinje našutavale u i tom našutavanju ponešto i pogodile, što je izgledalo atraktivno.

image
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/kolektiff

Počeli smo u postavi s Pijević na golu, u sredini obrane Šenvald i Mičijević, do njih s jedne strane Pavlović, s druge Stela Posavec, a na krilima Paula Posavec i Japundža. Grkinje su krenule žestoko u obrani, trebalo se probiti, pa je to prva učinila i probila led Stela Posavec. A nakon toga sve je bilo znatno lakše. Grčka obrana se teško mogla obraniti, veća im je šansa bila da naše igračice ponešto promaše, a bilo je brzopletosti u napadu, pa se i to dogodilo na radost Grkinja.

Onda su pomalo počele kapati zamjene, išla je Petika za Mičijević, Brkić za Šenvald, Birtić za Pavlović, Milosavljević za Stelu Posavec, Zadravec za Japundžu, jedino je Paula Posavec odradila poluvrijeme u komadu. Treba istaknuti naše golmanice. Tea Pijević se u svom standardnom stilu igrala s Grkinjama branjenjem zicera, Bešen je dodala dva sedmerca i taj segment malo je podigao dojam o obrani koja je bila ok, ali se nije baš pretrgnula.

image
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/kolektiff

Grčka je bila nepoznanica. Sada znamo da Chatziparadisiou, Adridsou i Zygoura mogu biti te koje će iskoristiti priliku ako im se ponudi. No, teško su se nosile s našim igračicama koje su poluvrijeme završile na +9 s dvije šanse da završi deset razlike, a to sve govori o utakmici.

Deset razlike smo dosegnuli odmah na startu drugog dijela. Realno, teško je bilo u takvoj utakmici održati koncentraciju i iskreno bilo je najvažnije da se u tome svemu netko ne ozlijedi. Šoštarić je s klupe podignuo i ostatak ekipe, pa su snage raspoređene na najbolji mogući način.

Deset razlike bila je neka granica oko koje se vrtjela utakmica, pa su se i Grkinje osjećale ugodno. Karlovačka publika koje je dobro napunila dvoranu kraj Korane mogla je mirno pratiti utakmicu bez previše uzbuđenja, te nagraditi poneki ekstra potez igračica. Grčka je bila protivnik protiv kojeg smo odgovorili baš onako kako je trebalo, a nema zavaravanja pred ono jače što nas uskoro očekuje u nastupu na SP u Švedskoj. Cazin protiv BiH je u subotu i to trebao biti vrlo sličan posao ovom karlovačkom, naravno ne bude li pretjerivanja.

Izjave nakon dvoboja

Hrvatska je pobijedila, Karlovac je proslavio s rukometašicama i to je osnovna stvar ove utakmice. Dva boda se pišu, ona se pamte i najvažnija su.

Izbornik Nenad Šoštarić nakon deset razlike protiv Grkinja kaže:

- Najvažnije je bilo da smo se skupili nakon šest mjeseci, da smo usprkos svim problemima proširili kadar i da imamo dobar roster igračica. Na početku smo imali problema u obrani, ali kada smo to popravili utakmica je krenula pravcem kojim smo željeli. Grčka je slabija u obrani nego u napadu i to se vidjelo. Mislim da je najvažnije da smo dobili, da se nitko nije ozlijedio i da idemo dalje s nadom da ćemo biti kompletniji u budućim utakmicama. Nije me iznenadio težak poraz BiH u Rumunjskoj, jer Rumunjska je ženska rukometna Bundesliga. Nama sada ostaje da u Cazinu potvrdimo ovo iz Karlovca.

Tea Pijević bila je kapetanica, prvi puta.

- Nije bilo Kate Ježić koja je naša kapetanica, a ozlijeđena je i dobila sam tu čast. Cure su mi omogućile lakšu utakmicu u kojoj se nije trebalo pretrgnuti. Imali smo problem u obrani na početku, ali to smo brzo riješili i sve dalje je bilo očekivano. Osam primljenih golova u prvom poluvremenu to pokazuje dobro. Lijepo je saznanje da nas publika prati gdje god da igramo i to je velika stvar za ženski rukomet. Nadam se da je karlovačka mogla otići zadovoljna nakon utakmice.

Stela Posavec ponovo je povukla tim a u situaciji kada nije bilo Valentine Blažević to je bilo jako važno.

- Pobijedile smo, možemo biti zadovoljne kao i publika koja nas je došla podržati. Trebalo nam je malo vremena na početku da se posložimo, ali to je išlo dosta brzo, tako da smo već u prvom dijelu riješili najviše toga.

Katarina Pavlović nepogrešivo je izvodila sedmerce.

- To radim i inače, bilo je ok. Najvažnije je bilo da smo dobili utakmicu i da smo svi imali priliku pokazati se. Mislim da imamo dobru selekciju koja može odgovoriti i većim zahtjevima od ovoga, makar su Grkinje bile OK. (drp)

Linker
28. travanj 2024 05:46