Nenad Šoštarić

 JURE MAKOVEC Afp
PRESUDNI DVOBOJI

Kraljice šoka saznale tko im stoji na putu do SP-a, izbornik zadovoljan: ‘Favoriti smo, sve ovisi o nama!‘

Tek odlaskom na Svjetsko prvenstvo i dobrim plasmanom može se izboriti odlazak na Olimpijske igre.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 19. studeni 2022. 14:35

Hrvatska će u kvalifikacijama za SP rukometašica 2023. igrati protiv Slovačke. Prvu utakmicu igrat ćemo kao gosti, a uzvrat doma. Rekli bismo da je ždrijeb bio dobar, a posebno činjenica da ćemo uzvrat igrati doma.

- Češka je bila najlošija opcija i željeli smo je izbjeći, to se i ostvarilo. Trener Slovakinja je Španjolac od lani, što je politika saveza, jer i mušku selekciju od lani vodi Španjolac Sabate. A Jorge Duenas je vodio i Španjolsku i Brazil prije toga. U kvalifikacijama su dobili lagano Latviju, no rekao bih da smo mi tu favoriti i da više ovisi o nama. Nama je važna da budemo zdravi i po mogućnosti kompletni, te da se dobro pripremimo za ta dva ozbiljna susreta, jer znamo što znači ulazak na SP - rekao je izbornik hrvatskih rukometašica Nenad Šoštarić.

Pobliže o Slovakinjama?

- Dobro složena ekipa, najjača na vanjskim pozicijama i s iskusnom golmanicom. Njihove najbolje igračice igraju u Mađarskoj i to je stvar koju dodatno treba uvažiti. Glavni klubovi su im Sala u kojoj su u posljednje vrijeme domaćini, te Mihalovce i Dunajska Sreda. U globalu bih rekao vrlo pristojna selekcija, a mi moramo potvrditi zašto smo favoriti u te dvije utakmice – zaključio je Nenad Šoštarić, naš izbornik.

Ždrijeb je bio vrlo jednostavan – 10 nositelja sa ovog EP i 10 podnositelja iz kvalifikacija. Jedina napomena je bila da Srbija ne može igrati kvalifikacije s Kosovom.

image

Hrvatske rukometašice

RONALD GORSIC Cropix

Ostali parovi doigravanja su: Italija - Slovenija, Island - Mađarska, Njemačka - Grčka, Austrija - Španjolska, Rumunjska - Portugal, Turska - Srbija, Švicarska - Češka, Poljska - Kosovo, Makedonija - Ukrajina. Top par bit će okršaj dvije vrlo dobre selekcije Švicarske i Češke.

Dakle, sljedeće godine Danska, Švedska i Norveška bit će domaćini SP-a rukometašica. SP će se igrati u šest gradova – Malmo i Goteborg u Švedskoj, Oslo i Trondheim u Norveškoj, te Herning i Kolding u Danskoj. Domaćin završnice trebala bi biti Norveška.

Na SP će sudjelovati 32 reprezentacije. Prvobitno SP je trebalo biti u Rusiji, ali Rusija se povukla od organizacije još 2017. prvenstvo je dodijeljeno Skandinaviji.

SP su već izborili domaćini Danska, Švedska i Norveška, te na Euru Francuska i Crna Gora i Nizozemska.

Deset parova je u play-offu i ukupno će Europa imati 16 sudionika SP-a, dakle pola, a vjerojatno kada stignu i IHF pozivnice i malo više. Otprilike cijeli Euro. Prve utakmice na programu su 7/8 travnja, a uzvrati 11/12 travnja. Deset pobjednika play-off susreta ići će na SP, a prvih sedam mjesta na SP šansa su za nastup na OI u Parizu 2024.

Naime, reprezentacije plasirane od 2. do 7. mjesta ići će u kvalifikacijske skupine za plasman u Pariz, dok će prvak svijeta, kao i europski prvak sa ovog prvenstva plasman na OI izboriti direktno.

Zasad su uz spomenute Europljane poznate jedino četiri afričke reprezentacije za SP, a dobili smo ih na prvenstvu u Senegalu koje je u tijeku. To su Angola, Kamerun, Kongo i Senegal. Južna i Centralna Amerika imaju prvenstvo u Argentini s kojeg će na SP dvije selekcije (trenutno u tijeku), prvenstvo Azije je u Koreji u prosincu i s njega će ići šest selekcija, jedna će doći iz Sjeverne Amerike, ali se još ne zna odakle i kako, dok su dvije pozivnice kod IHF-a, a i još dvije još uopće nisu definirane u svjetskoj federaciji.

Linker
18. travanj 2024 01:39