KOLEKTIFF
KRAJ SVIH NADANJA

Kraljice šoka se junački borile pa nestale s terena u završnici! Opraštaju se od SP-a...

Hrvatskoj ostaje utakmica protiv Austrije u nedjelju, izgubila je sve šanse za četvrtfinale.
Piše: Renata Beluhan/SNObjavljeno: 10. prosinac 2021. 21:07

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 23:27

TORREVIEJA – Sportska dvorana. Gledatelja 2.500. Suci: Karim i Raouf Gasmi (Francuska).

HRVATSKA: Bešen, Kapitanović (2), Pijević (6); P. Posavec, S. Posavec 2(1), Kalaus 2, Ježić 2, Burić, Šimara 1, Debelić 4, Turk 3, Mamić, Petika 2, Gudelj, Blažević 7(5). IZBORNIK: Nenad Šoštarić.

ŠPANJOLSKA: Navarro, Castellanos (13); Martin 4(4), Campos 4(1), Arderius, L. Hernandez, Gutierrez, Echeverria 1, Lopez 4, Gassama, Fernandez 1, Rodriguez, A. Hernandez 3, Espinola 4, Arcos, Cabral Barbosa 6(2). IZBORNIK: Jose Ignacio Prades.

SEDMERCI: Hrvatska 6(6), Španjolska 7(6).

ISKLJUČENJA: Hrvatska 12 min, Španjolska 6 min.

IGRAČICA UTAKMICE: Alexandrina Cabral Barbosa.

Dan utakmice protiv Španjolske bio je preslika dana utakmice protiv Japana, cjelodnevno čekanje rezultata PCR testova nakon dva pozitivna nalaza na brzim testovima ujutro. Nije to nikako bilo dobro, ali nije se vidjelo na ulasku naših rukometašica u utakmicu protiv Španjolki.

Najavljivale su naše cure hrabru utakmicu, ponavljale da će ići na pobjedu i to su i pokazale na terenu. Poveli smo golom Ane Debelić na način koji je morao biti naš recept protiv Španjolki, iz tranzicije. I moglo je biti i puno bolje u otvaranju da nismo pogriješili kod sljedeća dva pokušaja odigravanja u leđa Španjolki, koje su nam prvi gol postigle tek u 4. minuti. Domaćin, veliki favorit i jedan od kandidata za odličje, definitivno nije impresionirao. Tea Pijević je imala tri obrane u prvih šest minuta, naša obrana je bila dobra, Španjolke koje nemaju pucača iz vana nisu prolazile rješanje, ali problem su bila tri naša isključenja praktično jedan za drugim u kombinaciji s našim nerealiziranim zicerima sredinom poluvremena u čemu je svoje prste itekako imala raspoložena Mercedes Castellanos na španjolskom golu.

image
KOLEKTIFF

U 18. minuti su Španjolke došle do vodstva 9:5, a mi smo gol čekali od 12. minute i dočekali napokon u 20. kad je iz sedmerca zabila Valentina Blažević. U tom trenutku ona je bila strijelac naših 5 golova, od čega tri iz sedmeraca, a onaj preostali je bio djelo Ane Debelić s početka utakmice. Hernandez vraća Španjolke na +4 (6:10), a onda je time out španjolskog izbornika očito više pomogao nama, nego njegovoj ekipi. Španjolke rade pogrešku, Pijević odlično baca kontru za Anu Debelić koja zabija za 7:10, a onda još jednu pogrešku Španjolki Ana Turk pretvara u još jedan gol iz kontre i vraćamo se na -2 (8:10 u 26. minuti). Do kraja poluvremena još dva gola Španjolki i samo jedan naš, opet iz sedmerca Blažević, a još je i Kapitanović toliko "preplašila" Fernandez na sedmercu da je šutnula nebu pod oblake. Poluvrijeme 12:9 za Španjolsku pokazat će da smo zaustavili Španjolke u napadu, ali i da smo mi imali ogromnih problema s našim. Od tih 9 golova samo 5 ih je bilo iz igre, puno nas je koštao onaj period sredinom poluvremena kad nam je Castellanos skidala zicere. Španjolke definitivno nisu ostavile neki posebni dojam, ali su i takve bolje koristile svoje prilike od nas.

Drugo poluvrijeme je otvoreno s dva brza gola domaćina za vodstvo 14:9 u 32. minuti, ali nisu dopustile naše rukometašice da Španjolke već tada pomislile kako su završile posao. Turk zabija s krila lobom preko Castellanos, pa pogađa Larissa Kalaus, pa Španjolke griješe, a Kalaus zabija preko cijelog terena i približava se Hrvatska na 12:15. Nisu naše cure dopuštale Španjolkama odvajanje do posljednjih 15 minuta, a pomogle su onda i naše pogreške koje su kažnjavale kontrama, ali i ritam zviždukanja na koji su se u tim trenucima odlučili suci. Nisu naravno oni bili ključni, oni su samo pomogli da Španjolke pobjegnu na 27:19 u 55. minuti. Nakon toga Španjolke više nisu zabile, mi smo zabili 4 gola i završilo je +4 za Španjolke što je puno poštenije prema događanjima na terenu nego da je završilo nekom velikom razlikom koju je sugeriralo onih +8 Španjolki pet minuta prije kraja.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Završilo je 23:27. Hrvatska se oprašta od SP-a.

59' Sedmerac za 22:27, ali ulazimo u posljednju minutu.

57' Zabila je Andrea Šimara za 21:27, idemo se barem vratiti na pristojan zaostatak.

55' Evo španjolskih rukometašica i na plus sedam, Gassama zabija na pet minuta do kraja za 19:26. A onda nova kontra i novi španjolski gol... Šteta, nestali smo s terena. Timeout Šoštarića.

54' Isključenje Kalaus, a Campos zabija iz sedmerca za 19:25. Ne smijemo stati, treba nastaviti borbu do kraja.

53' Nisu suci svirali prekršaj i probijanje Campos, dobili smo i 24. gol večeras. Pa smo izgubili loptu, sada suci ne sviraju neke evidentne španjolske faulove.

52' Vratnica Cabral, a onda smo opet prošli na crtu gdje je zabila Ježić i vratila na -4. Zabili smo dva pogotka, malo vratili neizvjesnost.

51' Prolazi sada Stela Posavec, prvi njen gol danas, zabila je iz prodora nakon inverzije s Ježić. 18:23 je, možemo li se malo skupiti u obrani?

49' Nova obrana Castellanos. Sada ne možemo zabiti pogodak, a desetak minuta nas dijeli od kraja. Bitno je izbjeći visok poraz.

48' Isključenje za Petiku, evo i loba s krila za plus šest... Sada je 17:23, daleko smo.

47' Uh, sjajno su nas sada Španjolke izigrale, ovo bi mogli biti trenuci odluke. Opet je najviših danas plus pet - 17:22.

46' Ana Turk uzvraća za 17:20, prolazimo i mi s krila. Nova asistencija Larisse Kalaus. Opet ostaje prostor u obrani, zabija nam Campos.

45' Sjajan gol Ane Debelić, majstorska varka za 16:19! U, krasno je to bilo... I dalje smo tu, i dalje prijetimo, ali vremena je sve manje. Prošla nam je sada Španjolska s krila za 16:20.

44' Imali smo i novu šansu, ali pas Petike za Blažević bio je u noge... Kako olako propuštamo te šanse koje nam život znače... I onda krasan gol s crte za 15:19.

43' Uzeli smo loptu, došli na crtu pa greda Valentine Blažević! Nevjerojatno, ni treći puta se ne uspjevamo vratiti na dva gola zaostatka.

42' Evo i sedmerca za Španjolsku, zabit će ga kapetanica Carmen Martin za 14:18. Petika uzvraća svojim prvim pogotkom na ovom SP-u. Sjajno, pod prekršajem i sa igračicom manje u polju.

41' Nismo iskoristili novi napad za povratak na -2, a onda imamo i novo isključenje. Ana Debelić mora van, njeno drugo isključenje.

40' Napadački prekršaj Španjolki, nema prekršaja nad Kalaus, ali sjajna obrambena reakcija naše vratarke Pijević gotovo na polovici terena kojom je spriječila gol.

39' Evo nam prolaska na crtu, zabija Debelić, a onda i brani Pijević. Bit će i sedmerac za Hrvatsku te španjolsko isključenje. Ide van Espinola, a sedmerac za 14:17 zabija Blažević. Opet smo zabili dva u nizu.

38' Krivo dodavanje Stele Posavec, sada smo dali loptu Španjolkama u ruke. Pa smo se obranili iz prostora, a sedmerac je za 12:17 zabila Carmen Martin. Bit će sada naša minuta odmora.

37' Ozlijedila se Cabral, nezgodna igračica za našu obranu. A mi nismo zabili za -2, već su nam prodale Španjolke kontru... Šteta, šteta...

36' Obrana Pijević! I Debelić promašuje zicer... Nevjerojatna prilika za minus dva. No, imat ćemo i novi napad, odbija nam se lopta u ruke.

35' Vratila se Larissa Kalaus i zabila iz prodora. Uspjeli smo se obraniti i zabiti na prazan gol. I opet - Larissa Kalaus. Sjajno!

34' Evo i Španjolki s krila. Bez vratarke su to iskompenzirale u napadu, Pijević to nije mogla obraniti - 10:15 je.

33' Isključenje Hernandez, faul nad Stelom Posavec. Turk je lobom zabila za 10:14, napravili smo višak i iskoristili tu akciju.

32' Ne zabijamo naš prvi napad, nemamo siline u šutu, nema ni španjolskog prekršaja, ali ima pogotka Espinole.

31' Kreće drugi dio dvoboja. Možemo li do preokreta? Uh, sada sjajan gol Cabral za 9:13.

POLUVRIJEME: Rezultat je 9:12. Imali smo dugotrajan zadnji napad u prvom dijelu, ali nismo uspjeli zabiti. Ima još nade, nije ovo nedohvatno...

30' Fernandez nam sama prolazi za 9:12, pustila ju je naša plitka obrana.

29' Prijetio nam je pasiv, morali smo šutirati i obranila je to Castellanos. I dalje se mučimo u igri na punu španjolsku zonu.

28' Sedmerac tu - sedmerac tamo. Još jednom staje na vrata Kapitanović, a Fernandez je lopta ispala iz ruke, visoko, visoko u zaštitnu mrežu.

27' Evo nam i novog sedmerca, još jednom ga je iznudila Larissa Kalaus. Zabija ga Blažević za 9:11.

26' Evo nas na plus dva! Ana Turk je zabila iz polukontre, sada je 8:10. Španjolski timeout pomogao je - Hrvatskoj. No, uzvraća Hernandez za 8:11.

25' Opet je Ana Turk dobila jedan udarac u namjeri spriječavanja jednog španjolskog gola s krila. Sada i španjolski izbornik zove minutu odmora. Nakon nje, spetljale su se Španjolke, a Debelić koristi kontru za 7:10.

24' Hernandez zabija njen prvi gol za španjolskih plus četiri. Jednostavan rukomet igraju aktualne svjetske doprvakinje. Ne zabijamo, novi prijestup naše kružne napadačice.

23' Nema pogotka s crte za Katarinu Ježić. Pokušali smo brzo odigrati, ali polukontra nam nije prošla.

22' Ruka je bila u zraku, pucala je Kalaus pored gola. Malo smo se sada podignuli u obrani.

21' Zgodno su nam sada Španjolke pokušale prodati "cepelin", no to smo predosjetili na crti.

20' Dobra akcija Hrvatske "dva na dva", Kalaus i Stela Posavec. Potonja iznuđuje sedmerac, a zabija ga Blažević za 6:9. Konačno smo dali gol...

19' Hrvatska je bez postignutog pogotka preko osam minuta. Sada Cabral srećom gađa preko gola... Možemo li naći rješenje u napadu?

18' I domaće igračice su malo grube prema našima, sada je Cabral posložila Ježić na pod, a mi nismo uputili šut... Cabral nam prolazi iz kontre na 5:9.

17' Evo i španjolskih plus tri. S igračicom manje napravile su nam Španjolke višak, sredinom prvog dijela bit će i naš prvi timeout.

16' Van sada mora i Ana Debelić. Nema popusta kod sudaca danas, imamo već puno isključenja što svakako nije dobro.

14' Petika sada radi probijanje. Malo smo stali u napadu, pa nije bilo sreće u nova dva navrata. Ježić, prethodno i Blažević promašuju.. Bile su potpuno neometane, no nema pogotka. Castellanos je na pet obrana.

13' Petika gađa gredu, odbilo se to natrag do iskusne vratarke Navarro, a sada će imati domaćice i novi sedmerac na utakmici... Razmišljali su suci i o novom isključenju, a sada Cabral zabija za 7:5. Nije uspjela to obraniti niti Kapitanović.

12' Treći napad u nizu koji završava isključenjem. Sada mora van i Larissa Kalaus. Probila je Espinola, a Kalaus je zakasnila u startu... Carmen Martin zabija sedmerac za španjolskih 6:5.

12' Sada i španjolsko isključenje, Campos je startala na pucačku ruku Kalaus, a bio je i sedmerac kojeg koristi Blažević za 5:5. Njen već četvrti pogodak danas.

11' Stela Posavec radi faul u napadu i zarađuje dvije minute... Šteta, Stela nije ostavila loptu kraj sebe, nije mogla ostaviti jer ju je Gassama odgurnula... Malo nesportski od nje, ali Španjolke to koriste, Campos zabija za 5:4.

10' Još jedna obrana španjolske vratarke, ali lopta se odbija do Ane Turk kojoj jedna španjolska igračica staje na put do čistog šuta. Klizećim startom ju spriječava Gutierrez, Turk se ozlijedila, a Blažević koristi penal za 4:4.

9' Prvo vodstvo Španjolske, iz kontre zabija Cabral za 4:3.

8' Sjajna akcija, pas Stele Posavec za Blažević, a ona kroz otvoren prostor prolazi i zabija za 3:2. U sljedećem napadu španjolski sedmerac koristi Carmen Martin za 3:3.

7' Šteta za ovu akciju, promašili smo s crte... Nakon toga nova obrana, treća danas Tee Pijević, no iz novog španjolskog napada zabija Espinola za 2:2.

5' Još jedan naš gol, dobar prodor Valentine Blažević za 2:1. Oduzimaju suci loptu Cabral i Španjolkama, igramo sjajnu obranu.

4' Nova obrana Pijević, ali i izgubljena lopta. Bacila je loptu u ruke suparnicama Kalaus. Prvi španjolski pogodak, zabila je Espinola.

3' Prvi naš pogodak za vodstvo od 1:0, zabila je Ana Debelić.

2' Cabral pogađa vratnicu, ali ne koristimo kontru nakon hrabrog bacanja lopte Tee Pijević prema naprijed.

1' Nismo iskoristili prvi napad, promašila je Larissa Kalaus našu prvu akciju.

>>> Utakmica je počela. Sretno, Kraljice!

​>>> Igračice su na zagrijavanju, utakmica uskoro kreće.

Linker
17. svibanj 2024 09:38