Ivan Čupić

 ANTE CIZMIC/CROPIX
V.D. KAPETANA

‘Liječim psihu i živce. Otišao je još jedan turnir, a nisam došao do tog zlata kojeg toliko sanjam‘

‘Crna Gora nije prosipanje ugleda, nego naša realnost u posljednje dvije godine. Pad je evidentan...‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 31. siječanj 2022. 21:26

Ivan Čupić bio je kapetan naše selekcije na Euru u Mađarskoj. Uz funkciju na desnom krilu našao se i u novoj ulozi i svi će reći da je to odradio onako kako je naučio proteklih godina. Rezultat nam, nažalost, nije išao na ruku, ali se vrijeme vratiti ne može i moramo gledati naprijed.

Kapetane, kakav vam je bio Euro?

- Prvo, zafrkancija je bila da sam v.d, vršitelj dužnosti, jer smo se svi nadali da će Duvnjak uspjeti doći. No, to se nije nažalost dogodilo. Meni je to bila čast i ponos, to mi je nakon zlata s Hrvatskom kojeg sanjam i danas, drugi san kojeg sam imao. Da mi je bilo lako i teško, to je posebno pitanje, ali kada ne uđeš u borbu za medalje, to nije to.

PlayStation generacija

Nije vam bila nova situacija?

- Puno sam godina u reprezentaciji, ušao sam mlad s onom ekipom koja je uspjela sve. Bio sam kada su neuspjesi bili srebrna i brončana medalja. U fokus sam došao kasnije, uzimali smo medalje, a sada sam upao u jednu “treću Hrvatsku”, PlayStation generaciju, jer sudim to po svojoj djeci. Na svakom turniru bila je uvijek neka takva utakmica, u kojoj ne ide ništa, statistički je nemoguće da se to dogodi, ali se ipak dogodi. Imali smo ranije ekstra kvalitetu, koja je to izvukla. Recimo, Koreja u Splitu na SP-u, pa Pero zabije dva gola i dobijemo utakmicu koju smo trebali izgubiti... Protiv Argentine smo izgubili tu utakmicu u Portugalu, nitko ne zna kako, ali zna da smo se nakon toga vratili i što je bilo. Nismo imali snagu jednostavno izvući tu utakmicu u kojoj nam nije išlo na Euru. Ono, kad igraš loše da pobijediš. To nam je nedostajalo.

Kriteriji uvijek najveći

Kako ste vidjeli nastup ovog sastava?

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

- Ovo je neka nova Hrvatska, korona je utjecala na neke stvari, nismo imali u momčadi nikoga tko to može pozitivno prelomiti. Ne mogu se oteti dojmu da se nismo borili i da nismo došli na utakmicu. Momčad uvijek dâ sve od sebe i to ne priznajem. Crna Gora je igrala savršenu utakmicu, stisnuo sam im prvi ruku. To je sport i to se dogodi. To je neko odrastanje koje se više ne smije ponavljati. To nije prosipanje ugleda, nego naša realnost u posljednje dvije godine. Pad je evidentan, očito nije do Crne Gore, ako nismo bili na OI, na SP smo bili 15., sada osmi...

Važni su kriteriji igranja u reprezentaciji?

- Kriteriji uvijek moraju biti najveći, tu se slažem sa svakom kritikom i reakcijom koje, uostalom, nisu zabranjene, kojih je bilo i u onim boljim vremenima i nisu bile problem. To su neke stvari na koje mi igrači nemamo utjecaja. Atmosfera među nama bila je super. Vjerujem da smo, kako god prošlo, iskreni i pošteni, da je ego sa strane i da se svatko mora podrediti momčadi.

Koliko je vama teško nakon takvih natjecanja, niste baš u cvijetu mladosti, a jednom ste već i zbog takvih stvari izgubili živce i odustali?

- Fizički mi nije bio problem, bio sam dobro spreman. Desno koljeno što me muči je sve izdržalo. Bio sam u optimalnom stanju. Psihički neko vrijeme nisam mogao složiti te stvari u glavi, u fokusu su mi se vrtjele te stvari i tada je to presudilo. Sada sam posložio to u glavi, shvatio neke stvari i sve mi je lakše. Rezultatski mi je teško, liječim psihu, živce, krivo mi je što je otišao još jedan turnir u mojoj karijeri da nisam došao do tog zlata kojeg sanjam. Ali, nema smisla vraćati se nazad nego gledati naprijed.

Bilo je dosta mladih igrača koji su se pokazali?

- Ima materijala, ali Lučin mora u klubu pokazivati da je ispred Kosorotova u Wisli. Martinović mora to napraviti prije Hafnera, pokazati u Melsungenu da je prvi, Jelinić se mora pokazati u Ligi prvaka, a Srna napadački posebno, ali i obrambeno u Zagrebu da bi došao do kontinuiteta. Ne možemo očekivati da je to gotova stvar zato što danas izgleda tako. I ako napreduju kako treba, imat će Hrvatska više koristi nego što je imala na proteklom Euru. Sigurno.

Da bismo došli na SP dogodine moramo dobiti Ukrajinu?

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

- Svi smo htjeli direktno na SP, bez kvalifikacija. Nije se ostvarilo. Moglo je biti puno težih protivnika od Ukrajine i baš zbog toga nismo još pobijedili Ukrajince. Nemamo ni pravo, ni materijala misliti da će to biti samo tako lak posao. Treba biti 20 ljudi koji su spremni pokazati da zaslužuju SP. Sada je fokus na dobrim igrama, kontinuitetu i dobrom zdravlju do tada. Neće biti dvije lagane utakmice, sigurno. Mi moramo bolje i kvalitetnije nego u Mađarskoj. U gostima je prva, to moramo pobijediti, jer ako ne uspijemo njima će biti super, a nama panika. A onda dovršiti posao doma.

Danas opet na treninge

Igrali ste s njima na Euru i dobili 12 razlike?

- Igrali jesmo s njima, mi smo bili prošli, oni već ispali, njima je bila treća utakmica u pet dana u tim okolnostima, što je uvijek teško. To možemo zaboraviti. Daj Bože da obje dobijemo kao u Szegedu.

Dobili ste slobodno nakon Eura?

- Da, sada se vraćamo treningu. Gojun, Srna, Šipić i ja smo dobili slobodno, idući vikend čeka nas već domaća liga, pa SEHA kroz tjedan, pa Liga prvaka - Szeged doma. Vremena nema puno, ali ima utakmica da se vratimo u klupske obveze – zaključio je Ivan Čupić.

ČUPIĆEVE MEDALJE S HRVATSKOM

OLIMPIJSKE IGRE

Bronca - 2012. London

SVJETSKA PRVENSTVA

Srebro - 2009. Hrvatska

Bronca - 2013. Španjolska

EUROPSKA PRVENSTVA

SREBRO - 2008. Norveška

SREBRO - 2010. Austrija

BRONCA - 2012. Srbija

BRONCA - 2016. Poljska

Čupić na EP

7 utakmica

29 golova

36 šutova

12 golova s krila

16 golova sa 7m

1 gol iz kontre

3 asistencije

328 minuta u igri

2 izgubljene lopte

1 osvojena lopta

3 skrivljena sedmerca

Linker
17. travanj 2024 18:24