ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
RIJEČ BIVŠEG IZBORNIKA

Lino Červar iznenađen: ‘Zašto smo krenuli s obranom koja im odgovara? To je pitanje svih pitanja‘

‘Prije 20-ak godina rukomet je bio, praktički, sport broj jedan u Hrvatskoj‘, priča nam bivši izbornik.
Piše: Andro PolićObjavljeno: 15. siječanj 2023. 11:15

Lako je biti general poslije bitke. Tim je riječima naš razgovor, dan nakon poraza od Egipta, otvorio Lino Červar, bivši izbornik rukometne reprezentacije koji je "kauboje" na vrh svijeta odveo 2003. u Portugalu, a godinu dana kasnije s klupe je vodio momčad u Ateni prema uzdizanju na mitski Olimp. Danas je koordinator za muški rukomet u Hrvatskom rukometnom savezu.

- Ni meni nije lako pričati, ali isto tako, nije lako niti izborniku niti igračima. Tu sam 20 godina i nikako ne bih htio biti negativan, međutim, uvijek je bio cilj napraviti momčad koja će po nečemu biti posebna, drugačija od ostalih. Puno sam razmišljao, i još tamo 2018. godine, počeo sam raditi na projektu, za koji sam smatrao da bi nas mogao istaknuti. Pokušali smo to gurati i kroz mlade reprezentacije, a dobar primjer je Europsko prvenstvo za rukometaše do 18 godina, koje je održano u Crnoj Gori prošle godine - uvodi nas Červar u priču o hrvatskoj obrani.

Moja ideja je bila drugačija

Kapetan Domagoj Duvnjak nakon poraza rekao je da "31 primljeni pogodak od jake reprezentacije poput Egipta i nije toliko strašan", međutim, Željko Musa kasnije je rekao da "obrana nije bila dobra, ocjena svih je jako loša". Izbornik Horvat na početku utakmice odlučio se za obranu 6-0, a do prve promjene obrambene formacije došlo je u 15. minuti kada su Egipćani otišli na pet pogodaka viška. Međutim, u danima prije inicijalnog ispita na turniru, uvježbavala se drugačija obrana.

- U Portugalu smo postali prvaci sa specifičnom obranom 3-2-1, kasnije smo u Ateni to promijenili na 5-1. Uoči Egipta pripremala se proaktivna obrana 5-1, mnogo dublja od one klasične obrane. Takva obrana ima nadzor nad napadačima, smanjuju se kretnje i mogućnosti za šut. Bila je i to moja ideja, da protiv Egipta možemo igrati s takvom obranom, da ih tako možemo iznenaditi. Iz mog iskustva, neovisno o vrhunskim igračima u napadu, temelj svih uspjeha bila nam je obrana - kaže Červar.

Prije odlaska u Švedsku, Hrvatska je odigrala tri prijateljske utakmice i upisala tri trijumfa. Redom su padali Italija, Sjeverna Makedonija i Izrael, a na pripremama je bio prisutan i Červar.

- Naravno, poštujući izbornika i igrače, na treningu sam nastojao biti maksimalno pozitivan, ali rekao sam im da se mora poraditi na toj proaktivnoj obrani. Nekoliko su dana to jako dobro odrađivali, agresivno i duboko. Bio sam uvjeren da ćemo s takvom obranom krenuti i protiv Egipta, tom obranom mogli bismo im nanijeti puno štete, smesti ih. Ipak, krenulo se sa 6-0, plitkom obranom, kakva Egipćanima najviše odgovara i to je pitanje svih pitanja. Zašto smo krenuli s obranom koja im odgovara? Čak i kad smo promijenili obranu kasnije, oni su izgubili par lopti na brzinu, međutim, nije funkcioniralo. Redovno su nam zabijali, brzo smo izgubili samopouzdanje, a teško je ispraviti takve probleme u jednoj utakmici, u jednom danu - rekao je Červar.

U dobru i u zlu

Naše rukometaše u nastavku turnira čeka težak posao, međutim, za početak treba pobijediti SAD i Maroko, a onda se nadati čudu. Na posljednjem Euru, ali i na prethodnom SP-u, nastup smo završili u drugoj fazi. Posljednji rezultati ukazuju kako je rukomet u padu, a bolan udarac bilo je propuštanje Olimpijskih igara u Tokiju. Idući SP, 2025., ugostit će upravo Hrvatska, zajedno s Norveškom i Danskom.

- Prije 20-ak godina, i malo manje, rukomet je bio, praktički, sport broj jedan u Hrvatskoj. Ako se ponovno oslonimo na našu djecu, napravimo zaokret i pravi program, naravno da se možemo vratiti. U dobru i zlu sam sa stožerom i igračima, a bliži se ta 2025., treba skupiti glave i raditi, bila bi prava šteta da država, koja je dvostruki olimpijski pobjednik, nakon Tokija propusti i Olimpijske igre u Parizu - zaključio je Červar.

Linker
18. travanj 2024 14:01