RONALD GORSIC Cropix
PERKOVAC UOČI BELGIJE

‘Lučin ne brine, Cindru nemamo što dobivati, a znam koga bih želio da bude lider generacije‘

‘Probat ćemo ne mijenjati igrače obrana - napad, ako budemo morali bit će jedan takav u vrh glave‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 28. travanj 2023. 16:14

Goran Perkovac je u Halkidi ostvario svoju prvu pobjedu na klupi reprezentacije Hrvatske. Nakon lošeg uvoda - poraz i remi - protiv Nizozemske to je bilo najvažnije. Uz pobjedu je stigao i potvrđen plasman na Euro, s timw i mogućnost da Perkovac krene u posao zbog kojeg je preuzeo reprezentaciju nakon SP u Švedskoj. Realno, s po dva treninga dosad za tako nešto nije bilo vremena. Vidi se želje, vidi se širina, ali tek treba formirati igru koja će nas nositi u kontinuitetu što već dugo nije slučaj, pa se veselimo nekoj uspješnoj utakmici, ne borbi s najboljima za nešto više...

Kakva je procjena, jesmo li se pomaknuli u odnosu na utakmice s Nizozemskom?

- Teško je reći da smo se pomaknuli, jer Grčka nije kvaliteta Nizozemske. Ali mislim da smo se pomaknuli u glavi, jer smo vidjeli da kada smo brži da to izgleda puno bolje. Nijednog trenutka naša prednost nije došla u pitanje i ja s time mogu kao izbornik biti zadovoljan.

Teško smo startali, s dva teška vanjska igrača pokraj Duvnjaka u napadu, zabili smo Grcima samo 10 golova u prvom dijelu...

- Kada dobijemo Martinovića i Jaganjca nazad imat ćemo više mogućnosti. Sada smo imali problem i s ozljedom Lučina. Vidljivo je da je postava Šarac - Duvnjak - Maraš imala problema na početku utakmice i da je ulaskom Cindrića to izgledalo znatno brže i bolje. Drugo poluvrijeme smo zabili 21 gol. Nisam zadovoljan našom tranzicijom, jer to definitivno mora izgledati puno bolje, imamo brze igrače koji to mogu napraviti. To je bilo loše i neće tako ostati sigurno. U prvom dijelu čak i mojom krivnjom, jer sam ja stavio te teške igrače zbog obrane. Ali, to sigurno neće biti naša igra, težit ćemo brzom rukometu.

Još da zabranite udaranje lopte u pod?

- To je sada u ovom trenutku s jednim zajedničkim treningom nemoguće. A sigurno je da ćemo to izbjegavati pod svaku cijenu. Ja bih želio odmah, ali to je jednostavno kažem nemoguće s obzirom da nismo uigrani, nismo imali vremena za to.

Uigranost nismo mogli postići s dva treninga, vidjelo se to po obranama koje su Grci lagano bušili, prvo Mallios i Liapis 5-1 u prvom dijelu, pa Savvas u drugom na 6-0.

- Nismo imali bočnu pokretljivost cijelu utakmicu. Imali smo krivi tajming kod izlazaka, ali ne brinem, jer će to doći. Nismo u toj postavi igrali nikad, što također nije za zanemariti. Probat ćemo ne mijenjati igrače obrana - napad, ako budemo morali bit će jedan takav u vrh glave. Šipić je imao problema sa skočnim zglobom, pa smo ga morali mijenjati u ovom slučaju, ali inače mislim da on može odigrati halfa. Ja sam zadovoljan s naših 35 minuta.

Treba to u nedjelju potvrditi protiv Belgije. Svi misle lagano ćemo...

- Belgija neće biti lagana. Mi smo mislili da će biti lagano i u Belgiji, pa je bilo dva razlike jedva. Tako laganih protivnika više nema. Vidjeli ste da je Finska bila blizu Srbiji, Kosovo Crnoj Gori, BiH dobije Sloveniju... Svima je motivacija igrati protiv Hrvatske. A mi moramo biti maksimalni. Ako može pet razlike neka bude sedam, ako može sedam neka bude 10 razlike. To nam mora biti cilj.

Brine li vas problem Lučina i moguća operacija?

- Lučin ne brine, jer kada završe ove kvalifikacije i sezona, do listopada imamo vremena da bismo bili kompletni. I nije u pitanju samo Lučin.

Kupili smo vrijeme u Grčkoj?

- Sada se veselim prvo Rijeci kada ćemo imati tri treninga više. Moramo vidjeti Ivankovića, Sirotića i Klaricu, očekujem da će u Rijeci biti prilike za tako što.

Obitelj je bila uz vas u Grčkoj?

- Obitelj je uvijek uz mene, doći će supruga i u Rijeku.

Širinu smo snimili, pitanje glasi postoji li uža vizija momčadi koja to treba nositi u vremenu koje dolazi?

- Znam koga bih želio da bude lider generacije i već sam s njim u svezi toga obavio razgovor. Ja ću ga svim srcem podržati da to uspije i ne samo njega, nego i ostale koji žele biti dio toga u budućnosti. Imaju moje povjerenje. Kada sam ih skupio prvi puta, rekao sam im da su oni za mene najbolji. I to ostaje. Nama samo treba malo bolji duži rad, da bismo došli na višu razinu koju želimo. Koliko je to više to je u ovom trenutku je nemoguće prognozirati.

Fali nam intenzitet igre, posebno napadanja, bez toga danas nema napretka, nema više “stani na loptu” kao prioritet?

- Moramo početi dobivati duele 1 na 1, moramo popravljati obranu u tom smislu, moramo zabijati golove s devet metara da bismo otvorili prostor ostalima. Mi to danas ne činimo dovoljno za višu razinu. Ja sam uvjeren da to možemo. Širinu imamo, na svakom mjestu po tri, četiri igrača i to je odličan temelj.

Hoćete li uspjeti dobiti Cindrića kao trajnije rješenje?

- Cindru nemamo što dobivati, nije bez veze igrač Barcelone. On pokazuje razliku i samo mora u kontinuitetu to ponavljati, ne jedna utakmica dobro, pa ga tri nema. Ja znam da on to može - zaključio je Goran Perkovac.

Na tribini su mu u prvoj utakmici ostali Štrlek, Sirotić, Ivić i Klarica, koji će u nedjelju gotovo sigurno biti u sastavu. Dobro, krenulo je, to je najbitnije, onda ćemo u siječnju sljedeće godine u Njemačkoj saznati u kojem se pravcu razvija. Tu moramo biti jako precizni, jer smo gotovo sigurni u olimpijske kvalifikacije koje su samo dva mjeseca iza Eura. Puno posla i zato je dobro da smo pobijedili u Grčkoj. Bronhi, lakše se diše...

Linker
26. travanj 2024 05:44