Ante Čizmić/Cropix
NAJBOLJI IGRAČ

Luka Cindrić za SN nakon sjajnog nastupa i pobjede: ‘Spreman sam se nametnuti i biti lider ove Hrvatske‘

Najbolji igrač Hrvatske u pobjedi protiv Grka o trenutačnoj kvaliteti hrvatske reprezentacije, svojoj ulozi...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 28. travanj 2023. 18:48

Koliko nam je nedostajala njegova brza igra protiv Nizozemske, Luka Cindrić je pokazao protiv Grčke. Bila je to utakmica koju je sam morao dobiti i on je to učinio na najbolji mogući način. Istina, uvijek momčad pobjeđuje, tako je bilo i sada, ali s Lukom Cindrićem kao u Grčkoj, kao na SP protiv Danske lakše se diše. Posljednjih mjeseci prošao je sve i svašta. Dobio otkaz u Barceloni, drugi puta postao otac, razbolio se pa nije mogao igrati, pa se sada vratio i bitno ubrzao Hrvatsku koja je za Grke bila prebrza.

Nećemo reći da smo protiv Grčke izgledali dobro, nego pristojno.

- Slažem se. Teško je u tako kratkom vremenu bilo što promijeniti. Ima tu puno prostora, puno mladih koje dolaze. Prije su generacije dolazile skupa iz mlađih uzrasta, pa je bilo lakše, sada se događa situacija da dođem na okupljanje i prvi puta se sretnem s nekim igračima s kojima nikad prije nisam igrao. I to bi odmah trebalo biti top, a to je nemoguće.

A očekivanja su velika, uvijek?

- Očekuješ nešto, a ustvari se ne znamo. Kretanja, gdje ću ja u igri napasti, gdje će ostali stajati i suprotno. Kako u napadu, tako i u obrani. Vidjeli ste kada Luc Steins napada i s loptom i bez nje da se oko toga vrti igra cijele momčadi. To nije slučajno. Oni su pet godina na okupu i to se vidi. Kod nas su stalno neke rotacije igrača i teško se prilagoditi u trenutku. Definitivno da to nosi velike oscilacije. To se vidjelo i u Grčkoj.

image
Ante Čizmić/Cropix

Očekivanja od vas su da budete lider ovog tima, da ponavljate dobre utakmice u kontinuitetu?

- Velika očekivanja me ne opterećuju. Sve što sam u rukometu ostvario, ostvario sam svojim radom. Nama fali sustav da cijelo prvenstvo igramo dobro, a ne da imamo bljeskove kao s Danskom, pa da nas razvali Egipat ili izgubimo od Crne Gore. To možemo spriječiti samo kontinuitetom. Ja sam se spreman nametnuti, nije mi problem, jednostavno takav sam igrač. Ne mogu uvijek zabiti 9, niti mi je to cilj, ali mi moramo igrati uvijek. Imamo potencijal za to. Mladi koji su vani i oni koji igraju u Zagrebu, to svakako mogu. Mislim da bismo u dobrom sklopu mogli izgledati dobro.

Dobro ste se izvukli u Grčkoj?

- Grčka nije mjerilo i teško je donositi bilo kakve zaključke. A nismo ni mi trenutno razina Danke, Francuske, Španjolske… I to moramo priznati i biti spremni raditi, napredovati. Nismo u bajnoj situaciji, ali možemo biti optimisti budemo li radili.

Za kraj će trebati u Rijeci u nedjelju dobiti Belgiju?

- Belgija je stilom igre kao Nizozemska, samo nema Steinsa i Smitsa. Nisu nam slučajno napravili probleme. I moramo biti jako oprezni u nedjelju, da ne bi bilo zabune. Završiti kvalifikacije s pobjedom bio bi dobar posao.

Što ćemo s Barcelonom, objavili su vam raskid dvije godine prije kraja ugovora?

- Ne mogu komentirati novinarske članke. Niti mogu bilo što konkretno reći. Definitivno, klub je u problemima, ima krizu s financijama i što će biti ne znam. Nismo samo mi rukometaši u problemu, i nogomet je… A to je temelj svega. Moći ću reći kada bude nešto konkretno, sada ne.

Španjolska liga se jako digla?

- Španjolska liga je jako dobra, ne može se možda zaraditi kao nekad, ali ima jako dobrih trenera, momčadi s kojima smo tu negdje, ali s našim širokim rosterom teško nas je pratiti 60 minuta. Ja već duže vremena govorim da se ta liga digla, a Granollers je pobjedom protiv Flensburga to savršeno dokazao. Meni nije iznenađenje.

Barcelona ima jako dobru sezonu?

- Imamo vrhunsku sezonu, jedan poraz na Super Globeu od Magdeburga. Sada imamo četvrtfinale protiv GOG-a koji se pokazao kao sjajna momčad. Mi imamo veći roster igrača, nemamo ozljeda i gledamo optimistički. Sada slijedi finiš, sada imamo prvo Kup kralja, osvojili smo ligu i Kup Asobal i onda gledamo na Final Four Lige prvaka koji je postavljen kao cilj sezone.

Priča li se o trećem europskom naslovu, što se nije dogodilo od Riverine ere?

- Svi to želimo, u ovom formatu je to jako teško, jer ima sjajnih momčadi. I to bi bio nevjerojatan uspjeh. Zato je najbitnije stići do F4, a tamo u dvije utakmice nema nemogućeg.

Prije neki dan drugi puta ste postali otac, uspijete li spavati?

- Uspijem, super spavam, Alisa ima tri godine, Rikard se tek rodio. Nama je lijepo, obitelj nam pomaže i iskreno uživam u svemu tome - zaključio je Luka Cindrić.

Linker
25. travanj 2024 00:42