Marko Mamić

 RONALD GORSIC Cropix
POVRATNIK U REPREZENTACIJU

Mnogi su ga zaboravili, a Hrvat igra u najjačoj ligi svijeta: ‘Tijelo nije kao 2017., ali danas sam bolji‘

‘Čuo sam se s izbornikom. Prvi dojam je - odlično, nismo detaljizirali očekivanja, vidjet ćemo sve
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 02. studeni 2023. 12:36

Marko Mamić je igrač na kojeg su svi pomalo zaboravili, a rekli bismo da je u najboljim godina, da igra u najjačoj ligi svijeta, da igra jako dobro, a da je u dresu reprezentacije već skupio veliko iskustvo i sigurno je u mnogim kombinacijama posebno obrambenim jako važan u planovima Gorana Perkovaca. Mamić igra u Leipzigu, klub se ove sezone pokrenuo iz letargije u koju je upao lani, a Mamić je jedan od osnovnih razloga za novi optimizam zelenih. Njihova pobjeda nad Kielom samo je dokaz da se radi o nečem vrlo dobrom i to je naravno privuklo pažnju izbornika Perkovca.

Koljeno je odlično

- Prošlo je jedanaest mjeseci nakon operacije, makar ljudima nakon takvih operacija treba i više da se vrate u život. Ja sam se relativno brzo vratio, zadovoljan sam stanjem, držim sve pod kontrolom. Igram non-stop u obrani, ne dobivam samo onih 15 minuta kao prije, koljeno je odlično i to je to. Naravno da sam sretan da sam opet ovdje, to za mene nikad nije dolazilo u pitanje.

Igrate jako dobro ove sezone?

- Pa dobro sad, ne treba pretjerivati. Počeli smo loše, izgubili smo doma što možda nismo smjeli od Göppingena, ali opet smo to nadoknadili i zadnjih nekoliko tjedana to izgleda jako OK, dobili smo Kiel, Balingen, imali smo egal s Hannoverom koji spada u gornji dio kvalitete lige.

image

Marko Mamić

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Dugo vas nije bilo u reprezentaciji, neki su vas i zaboravili?

- Pa istina da me nije bilo dugo, mislim da je dvije godine prošlo. Na prošlom SP sam imao operaciju, prije toga sam na Euru imao koronu, pa nisam mogao igrati. Puno toga lošeg se izdogađalo. Dvije godine prođu brzo, a koljeno me priznam malo i odmorilo u cijeloj priči od jakog ritma proteklih godina, tako da je OK, čak sam se i poželio igre. Kad ne igraš nemaš pritisak, skoncentriran si samo na rehabilitaciju. Petu sam godinu već u Njemačkoj, to se osjeti, mora se osjetiti, ali idemo dalje. Najvažnije je da je sada sve OK, da koljeno ne boli.

Čuli ste se s izbornikom?

- Jesam. Prvi dojam je - odlično, nismo detaljizirali očekivanja, vidjet ćemo sada sljedećih dana u Poreču.

Pratili ste reprezentaciju?
- Naravno. Nezgodan period smo imali, protivnike kao momčadi koje se moraju dobiti, a danas nije lako dobiti nikoga. Dobro smo izašli iz toga.

Kako stvari stoje s vama i Leipzigom?
- Ovu i sljedeću sezonu, moja ambicija je da ovih 100 posto postavim na 60 minuta igranja. Gledam više sebe nego prije, to mi je fokus.

Nikoga nije lako dobiti

Marko Mamić danas u odnosu na Marka Mamića na SP u Francuskoj 2017. koje je bilo možda i nabolje u vašoj reprezentativnoj karijeri?

- Malo iskusniji, prošao više toga, tijelo možda ne tako dobro kao tada, ali dobro se osjećam i to je najvažnije.

image

Goran Perkovac

RONALD GORSIC

Raspored na Euru nije stran?

- Ma, ne, naravno. Sve su to poznati rukometi iz Europe. Rekao sam prethodno da danas nikoga nije lako dobiti, a tu su kod nas Rumunjska i Austrija baš takvi. S druge strane je Španjolska koja će biti veliki favorit u skupini. Ali, nama takve situacije nisu nepoznate. Vidjet ćemo sada u Poreču, da se malo nađemo, izdogovaramo i vidimo kako dalje. Teško mi je biti detaljan, jer dugo nisam bio ovdje, ali se veselim ponovo doći i zaigrati.

Njegova rola mogla bi biti jako zanimljiva, jer ju je igrao odlično i do svih probleme koje je imao proteklih godina. Možemo li na nju nadograditi neku novost, vidjet ćemo, a čini se da je Perkovac baš na tom tragu, samo ga ozljede sprečavaju da dobije konkretnije odgovore kada bi želio. No, suština je da konkretni budu na Euru u Njemačkoj u Mannheimu u siječnju, to je sigurno najbitnije. Tada će puno toga biti jasnije i oko budućnosti i oko Pariza...

Perkovčev popis za pripreme

Vratari (5): Dominik Kuzmanović (Nexe), Filip Ivić (Chambery), Kristian Pilipović (Schaffhausen), Moreno Car (Nexe) i Dino Slavić (Limoges).

Lijeva krila (3): Marin Jelinić (Szeged), Lovro Mihić (Wisla), Ivan Šnajder (Eisenach).

Desna krila (4): Filip Glavaš (Zagreb), Mario Šoštarić (Szeged), Maksimilijan Molc (Dubrava), Fran Mileta (Vinnhorst).

Pivoti (4): Tomislav Kušan (Limoges), Gianfranco Pribetić (Nexe), Veron Načinović (Montpellier), Nikola Grahovac (Ballingen).

Lijevi vanjski (6): Marko Mamić (Leipzig), Ante Ivanković (Celje), Matej Hrstić (Limoges), Luka Moslavac (Nexe), Patrik Hršak (Sesvete), Leon Ljevar (Ribnica).

Srednji vanjski (6): Domagoj Duvnjak (Kiel), Tin Lučin (Wisla), Igor Karačić (Kielce), Filip Vistorop (Balingen), Ivano Pavlović (Izviđač), Karpo Sirotić (Zagreb).

Desni vanjski (4): Ivan Martinović (Melsungen), Mateo Maraš (Tatabanya), Luka Stepančić (Szeged), Luka Klarica (Zagreb).

Rezerve: Tin Herceg (Trebnje), Fran Lučin (Vojvodina), Aleksandar Čaprić (Sesvete), Patrik Martinović (AEK), Goti Maričić (Gorenje), Paolo Kraljević (Zagreb), Zlatko Raužan (Sesvete), Luka Malinarich (Poreč).

Linker
03. svibanj 2024 23:58