Baby Lasagna

 IVANA GRGIC Cropix
POZNATO JE I KADA

Na spektakularan ždrijeb Svjetskog prvenstva koje će se održati u Hrvatskoj stiže i - Baby Lasagna

‘Svečanost u Lisinskom počinje u 19.30 sati i trebala bi trajati oko sat vremena‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 24. svibanj 2024. 12:56

U srijedu od 19.30 sati Hrvatska će biti domaćin ždrijeba SP rukometaša koje će se od 12. siječnja do 2. veljače 2025. igrati u Norveškoj, Danskoj i Hrvatskoj. Ždrijeb će biti u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Sudjeluju 32 reprezentacije. Ždrijeb će uz čelnike IHF-a u Lisinskom izvlačiti naš izbornik Dagur Sigurdsson, naš vratar Dominik Kuzmanović, norveški reprezentativac Alexander Blonz, dok će danski predstavnik biti određen u zadnji tren, jer mnogi reprezentativci igraju završnice europskih natjecanja, tako da bi logična opcija mogao biti izbornik Nikolaj Jacobsen.

Skupina u prvom krugu je osam, sa po četiri reprezentacije. Dalje iz svake skupine u drugi krug idu po tri najbolje, a spajaju se u drugom krugu skupine AB, CD, EF, GH. Bodovi iz prvog kruga se prenose, a prva dva sastava iz skupina igrat će četvrtfinale.

Ždrijeb je poludirigirani. Četiri skupine prvog kruga igrat će se u Hrvatskoj, dvije u Zagrebu, te po jedna u Varaždinu i Poreču. Domaćin skupine H u Zagrebu bit će Hrvatska, uz nju u drugoj zagrebačkoj skupini bit će Slovenija, domaćin u Poreču bit će Austrija, a u Varaždinu Mađarska. Uz hrvatski dio ždrijeba još dodatak da će u njega doći Francuska i Egipat. Jedan od njih će biti dio hrvatske skupine u Zagrebu, dok će drugi prvi krug igrati u Poreču.

Dvije skupine će se igrati u Oslu, domaćin jedne bit će Norveška, a druge Njemačka. Dvije skupine igrat će se u danskom Herningu, u jednoj će domaćin biti Danska, a u drugoj Švedska.

Dakle, od jakih selekcija koje nisu raspoređene unaprijed ostaje Španjolska,

Posljednje plasirani iz prvog kruga igrat će President Cup kojem će domaćin biti Poreč. drugom krugu gradovi domaćini bit će Zagreb, Varaždin, Oslo i Herning, svaki po jednu skupinu. Prva dva sastava iz tih grupa idu u četvrtfinale. Dva četvrtfinala bit će u Hrvatskoj (Zagreb), po jedno u Oslu i Herningu, jedno polufinale bit će u Zagrebu, drugo u Oslu, a za medalje će se na kraju igrati u Oslu.

Na SP su direktno plasirani kao domaćini Danska, Norveška i Hrvatska.

Nakon play-offa europskih kvalifikacija dobili smo još 11 sudionika SP. To su Island, Austrija, Nizozemska, Slovenija, Češka, Portugal, Španjolska, Mađarska, Italija, Poljska i Makedonija.

Plasman su izborili s Eura Francuska kao broj 1, Njemačka kao broj 4 i Švedska kao broj 3. Iz Afrike Egipat, Tunis, Alžir, Zelenortski otoci i Gvineja, iz Azije Katar, Bahrein, Japan i Kuvajt, iz Amerike Brazil, Argentina i Čile, iz srednje Amerike Kuba, a wild card dobile su SAD i Švicarska.

Ždrijeb će biti u režiji Krešimira Dolenčića koji se već specijalizirao za takve stvari, a bit će dio spektakla u kojem centralno mjesto uz izvlačenje zauzima nastup Baby Lasagne i njegovog velikog hita Rim Tim Tagi Dim. I zagrebačke Fontane će u toj priči dobiti svoje promotivno mjesto, na njima će se promovirati sve što domaćini mogu ponuditi svijetu koji će se tih siječanjskih dana okupiti u Hrvatskoj, danskoj i Norveškoj.


Luka Korlaet, zagrebački dogradonačelnik

Meni je kao arhitektu draga 2009. kada smo bili domaćini SP za koje je izgrađeno šest dvorana koje su danas razlog da možemo organizirati jedno takvo natjecanje. To je veliki kapital. Gradu Zagrebu je sport izuzetno bitan, povećali smo ulaganja i u tom je i organizacija ovog prvenstva. Drago je da će ždrijeb biti u Lisinskom koji je također dio povijesti sa 50 godina postojanja.

Tomislav Grahovac, predsjednik HRS-a

Veliki je značaj ovog događaja za Hrvatsku i njenu promociju. Hrvatska koja je nositelj prvenstva zato što se 63 posto utakmica cijelog prvenstva igra u Hrvatskoj. Želimo se još jednom dokazati kao domaćini, što smo u prošlosti već dokazali i po mogućnosti ako se ukaže prilika osvojiti medalju.

Krešimir Dolenčić, režiser ždrijeba

Vezan sam za rukomet već godinama i zadovoljstvo je ponovo biti tu. Imamo tri domaćina koje su osvojile 14 svjetskih medalja, to su velike brojke. Sama priredba izvlačenja je protokolarna, ono što izgleda normalno je najzahtjevnije je ustvari najkompliciranije, jer tu ne smije biti greške. To se mora pripremiti i uvježbati da bi izgledalo lijepo. Imamo pozornicu i izvan dvorane koja će imati funkciju i prije i poslije ždrijeba. Predstavljat ćemo maskotu, to je lisica. Zabavljat će nas Sudar Percussion Band, Baby Lasagna s novim mixom velikog hita Rim Tim Tagi Dim, DJ, program će voditi Marko Vargek s RTL-a i poznata danska voditeljica Ulla Essendrop.

Silvio Njirić, direktor SP

Dolaze najviši uzvanici IHF-a i EHF-a na čelu sa Hasanom Moustafom i Michaelom Wiedererom. Promocija će biti na Fontanama, imat ćemo konzumacije jela i pića domaćina, promociju gradova domaćina i zemalja domaćina, imat ćemo mini rukomet uživo Lokomotiva i Sesvete u ženskom dijelu, Zagreb i Zaprešić u muškom dijelu. Voljeli bismo da u hrvatski dio ždrijeba dođu Italija i Makedonija, jer bi nam to povećalo gledanost i pomoglo u promociji.

Linker
03. rujan 2024 12:54