Domagoj Duvnjak

 ANTE CIZMIC Cropix
DAN NAKON KATASTROFE

Najavljene promjene u Hrvatskoj, javio se i Duvnjak: ‘Možda će nekome ovo što ću reći zvučati čudno...‘

‘Da, htio sam propasti u rupu! Ali nije bilo grubih riječi, niti će ih ikada biti među nama‘.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 14. siječanj 2023. 12:29

Nakon silnog razočaranje protiv Egipta, sutra u drugom nastupu na SP u Jonkopingu igramo protiv Amerikanaca. Zvuči pomalo nevjerojatno, ali Amerikanci u utakmicu s nama donose dva boda, dok mi startamo od nule i ustvari bit će to dvoboj za prolazak skupine. Pobjeda od dva gola razlike bila bi nam garancija za to. Nakon viđenog protiv Egipta više se ničem nemamo pravo nadati, sve je samo na igračima na terenu da pokažu drugačije lice. Amerikanci naravno ne bi trebali biti mjerilo, ali u ovoj situaciji još uvijek igramo za prvi pobjedu na ovom SP i prvu pobjedu u Jonkopingu nakon šest uzastopnih poraza u Husqvarna Areni. E sad ćemo vidjeti je li ta dvorana doista ukleta za nas, jer Amerikance bismo po svemu trebali dobiti bez većih problema. Ali, kako je kod nas sigurno samo da je sve nesigurno treba pričati ono utakmicu po utakmicu. Tako je, kako je.

Hrvoje Horvat naš izbornik dan poslije na pitanje kako se spavalo kaže:

- Kao i utakmica što je bila - loše. Nismo se baš naspavali. Teško se isključiti nakon ovakve utakmice. Nije bilo lako ni ugodno.

Analiza dan kasnije kaže:

- Psihologija je odigrala veliku ulogu, htjeli smo u jednom napadu zabiti dva gola, a to jednostavno ne ide. Trebalo je igrati šah, a mi zato nismo imali strpljenja. Nismo dobro stajali u obrani, protiv ovakve ekipe ako jedan segment ne štima onda padaš. I nervoza raste. Nama se sve to dogodilo u drugom dijelu.

I što sad glavno je pitanje, jer nam ni sve pobjede ne bi mogle biti dovoljne za prolaz do četvrtfinala?

- Skupiti sada glave i ne misliti na druge, nego na nas same. Situacija je teža nego što smo željeli, isto kao što bi bila lakša da smo pobijedili.

image

Hrvoje Horvat

ANTE CIZMIC Cropix

Otkud tolika dekoncentracija, stižemo, pa radimo isključenje s klupe?

- Musi su sudili probijanje, reakcija s klupe je bila jaka jer probijanja nije bilo. To je u tom trenutku jednostavno tako i tu su nam jednostavno slomili vrat. Teško je odreagirati onda u takvoj situaciji. Minute odmora smo probali, mijenjali obrane, ali ništa se nije promijenilo. Jako nam se teško bilo sabrati.

Ulaz u utakmicu je bio kao da se nismo pripremili na njih, Ali Zein nas je rasturao doslovno?

- Odvojili su nam se na promašene zicere, a onda sve postaje problem. Onda se povlačiš u razmišljanje o greški, pa ti u glavi sto stvari i onda se na kraju izgubiš u svemu.

Hoće li biti promjena za utakmicu s SAD?

- Bit će promjena sigurno. Imamo tu još dva igrača koji smo poveli, sada još ne mogu biti konkretan po tom pitanju.

Koliko god zvuči čudno SAD ulazi u utakmicu sa dva boda, mi s nulom?

- Mi moramo gledati sebe, moramo razbistriti glave nakon ovoga. Amerika je dobila prvu utakmicu, na tim su krilima i pozitivno gledaju na SP. Imaju srednjeg i desnog vanjskog koji su prodorni, šutera na lijevom vanjskom koji je opasan i obranu koju predvodi naš Ivan Sršen.

Vratit ćemo se nama i našim vratarima. Nije im išlo, ali oni su najmanje krivi za to?

- Vratari su stvar psihologije, ovise o kolektivu, a mi kao kolektiv nismo dobro reagirali nismo imali mirnoću i sigurnost. Na puno si lopti tu, ali ništa ne možeš. I to se vidjelo na njihovim obranama.

I sad?

- Ništa, dobiti prvu utakmicu u Jonkopingu uopće i na ovom SP, pa ići dalje i čekati priliku ako se ukaže – zaključio je hrvatski izbornik Hrvoje Horvat.

Kako to i priliči pred novinare je nakon teške noći došao kapetan Domagoj Duvnjak.

- Nismo spavali. Htio sam propasti u neku rupu najrađe nakon toga večer prije. Našli smo se nakon utakmice ovdje u sobi za sastanke, malo smo popričali, rekli si što treba i to je to.

Je li bilo uzbudljivo, uzbudljivije nego na utakmici?

- Nije, nije bilo grubih riječi, niti će ih biti u ovoj reprezentaciji. Ovo što se dogodilo se događa u sportu. Nije lijepo izgubiti devet razlike od Egipta i svi znate da je nam najteže. Ali, život ide dalje. Svaki igrač koji je ovdje je bitan za igru i rezultat. Nažalost, jučer smo podbacili i sada se moramo vaditi. Kako, vidjet ćemo.

Nisu li pripreme, bile optička varka, jer ovog protivnika kao Egipat, teške kategorije, u njima nismo imali?

- Pripreme su bile OK, mi smo bili smo spremni, možda smo i izgorjeli u želji da napravimo više.

Vratio se na obranu i kapetanski stao u njenu zaštitu.

- Tih 31 primljenih iz igre i nije toliko protiv tako jake reprezentacije, a ja smatram da je obrana bila ok. Možda će se netko čuditi, ali ne želim sad nešto negativno pričati, tim više jer nismo primili ništa iz tranzicije.

I što ćemo sada, sa -9 ni sve pobjede nam ne bi mogle biti dosta?

- Dvije utakmice još imamo ovdje, njih trebamo dobiti, pa ćemo vidjeti što se događati u Malmou. A onako iskreno rečeno, napustila nas je i sreća i sve se poklopilo loše, ali koliko god bilo bitno, nismo nikog ‘ubili‘, život ide dalje.

image

Domagoj Duvnjak

ANTE CIZMIC Cropix

Amerika je danas protivnik?

- Amerikanci dolaze s pobjedom. Egipat nas nije iznenadio ničim, ali mi nismo dobro reagirali. I sada je cilj da konačno nekog dobijemo u Jonkopingu, da vratimo ovim divnim ljudima koji su nas došli podržati, a kojima u petak nije bilo lako. A nama je vjerujte najteže.

Kako vi uopće mislite da bismo mi možda mogli doći do četvrtfinala?

- Teško, realno, ali Tunis ima veće šanse protiv Egipta nego Danska, jer to je veliki rivalitet i svašta se može dogoditi, a bili smo svjedoci toga u prošlosti. Ako ostane na ovome, ako sve ostale dobijemo, vidjet ćemo. Moramo biti pravi do kraja to je jedino sigurno. Pet utakmica, pet pobjeda, pa ćemo vidjeti što će se dogoditi.

Moramo li brinuti o tome kako ćemo izgledati danas?

- Ne trebamo strepiti, bit će OK.

Željko Musa, šef obrane koja se jako namučila protiv Egipta

- Obrana nam je primila 31 gol protiv Egipta, sve iz igre. Makar je kapetan kapetanski stao u njenu obranu, svima je jasno da to nije bilo dobro, da smo previše pucali u igri jedan na jedan, a dok su jedni ispadali, drugi su ispaštali i na kraju je ocjena svih jako loša.

Željko, što je bio problem protiv Egipta?

- U svemu smo se pogubili, nisu nas iznenadili baš ničim, niti su napravili nešto što nismo očekivali, ali smo mi bili kratki baš u svemu. Falilo je to nešto da nas pokrene. S malo više samo bismo možda i dobili utakmicu, a izgubili smo 9 razlike što je jako puno.

Zašto je bilo tako?

- Oni su bili unutra, mi nismo, a da smo bili kakvi znamo biti bilo bi drugačije. Mislim da je takav dan bio jučer, jednostavno, kada ti ništa ne polazi za rukom.

Kažu komentari da smo u slobodnom padu?

- Godinama ne pratim komentare, gledam kako bih pomogao reprezentaciji. Mislim da tu ima budućnosti. Moramo raditi, podršku imamo i trebamo vjerovati u bolje dane.

image

Željko Musa

ANTE CIZMIC Cropix

Kako god još nije gotovo, točnije tek je počelo.

- Mi smo još uvijek u turniru i nećemo se predati dok god ima šanse. Mi ćemo se potruditi da se čudo opet dogodi. Nije sve u našim rukama, svjesni smo toga, ali ono što možemo dati je sve od sebe.

Amerikanci su protivnici danas, jeste li ih gledali?

- Nismo, gledali smo samo Egipat, bili fokusirani samo na njih. Svakog treba respektirati, pa tako i Amerikance, a uostalom i imaju dva boda više od nas uoči utakmice. Bilo bi lijepo da razveselimo navijače koji su nas u tolikom broju došli podržati ovdje.

Linker
19. travanj 2024 01:34