GERHARD KOFFLER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
TKO ĆE U PARIZ?

Nakon teškog udarca pred izbornikom Hrvatske je najveće pitanje: Samo smo na jednoj poziciji zacementirani

Suština je da nam Oslo nije ništa pomogao u razrješenju upitnika
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 14. svibanj 2024. 11:16

E sad bi smo mi nakon turnira u Oslu i nakon Hannovera trebali početi donositi zaključke o tome kako podijeliti olimpijske dresove. Njih će biti 14 za teren i još tri sa strane, s tim da koji god ispadne od 14, više se ne može vratiti u tim. Dakle, trebat će precizno izabrati. A mi imamo dosta toga nedefiniranog. Jedno je obrana, drugo je lijevi vanjski, treće je drugi pivot, o zdravlju da i ne govorimo.

Čini se da smo na golu najsigurniji. Sjajan tandem su Mandić i Kuzmanović, Ivić se profilirao kao treći i tu ne bi trebalo biti velikog traženja osim ne dogodi li se neka ozljeda, a one se nažalost događaju često.

Povratak Davida Mandića uz Jelinića na lijevo krilo zacementirao je situaciju, najviše zbog obrane koju Mandić radi najbolje. Mihić je prvi u redu čekanja i to je to.

Na desnom krilu Šoštarić je broj 1, ali trenutno nije u idealnom stanju. Glavaš kojeg nije bilo isto nije u dobrom stanju, ali je broj 2 jer Liga prvaka je veći adut nego druga njemačka liga Frana Milete u ovom trenutku.

Pivoti? Dolazimo do prvog problema. Načinović je broj 1, ali je trenutno popuno prazan i treba reset. Šipić je sigurna realizatorska varijanta, ali treba mu više minuta za još bolju realizaciju. Trećeg smo tražili, nismo dobili, Grahovac i Brozović su i dalje u borbi.

Lijevi vanjski? Srna je broj 1, ali ej često ozlijeđen i to nije dobro niti sigurno za Sigurdssona. Najveća šteta je da Jaganjca nema već drugo, pa kada izostane Lučin problem je tim veći. Mamić je dobio priliku, igra Bundesligu i to ga gura u prvi plan, makar Šarac nije dobio priliku, a realno Gojun uz Srnu i s Načinovićem kao plus djeluje najbolje u sredini obrane.

Na sredini mijenjati nećemo ništa, Duvnjak, Cindrić i Karačić su ti. Duvnjak može na lijevog vanjskog, pa je pitanje Cindrić ili Karačić ili obojica, no to je stvar o kojoj će odlučiti Dagur Sigurdsson. Sigurno je da onako kao u Oslu neće ići. Vistorop je prvi u redu čekanja, Pavlović još nije uredu. Tu nema filozofije.

Na desnom vanjskom imamo trojku Martinović, Klarica i Maraš, baš tim redom. Tu nećemo tražiti, pitanje je samo sudeći po Sigurdssonovim olimpijskim iskustvima s Njemačkom hoće li neki od njih kao drugo poziciju dobiti desno krilo, baš kako je i Martinović dobio srednjeg vanjskog. Hoće li to donijeti pomjeranja prije Pariza isto će odlučiti Sigudsson.

Suština je da nam Oslo nije ništa pomogao u razrješenju upitnika. E to je najveća šteta, veća od onih -15 protiv Danske. Zato je poruka Dagura Sigudssona nakon Osla jasna.

- Vrlo sam razočaran, jer nismo bili fizički na razini ozbiljnih protivnika kao Danska ili Norveška. Nismo bili spremni za ovo. Imali smo nevjerojatnih problema u napadu, sa brzinom, snagom, agresivnošću, dodavanjima. Svaki (naglasak na svaki) igrač mora pogledati sam sebe. Moramo puno raditi na ljeto, svaki igrač mora biti pripremljen za dolazak u kamp za OI. Za mene pripreme počinju odmah, moramo pronaći ljude koji će moći odraditi zacrtano. Nastup na Olimpijskim Igrama je zahtjevan, a s ovakvom fizičkom spremom ništa nije moguće.

Dagur je upoznao Hrvatsku, a sada će Hrvatska upoznati njega. Ako do sad nije bilo vremena za napraviti nešto svoje, drugačije, sada će biti. Uoči OI, kao nikad.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. svibanj 2024 11:16