MARKO MRKONJIC Cropix
JASNA PORUKA IZBORNIKA

Nastavlja se rekonstrukcija hrvatske reprezentacije: ‘Imamo sve da bismo na Euru izgledali kako želim‘

‘Cindrić? Nama je jedino bitno da igra u dobrom klubu. Rekao mi je da želi doći‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 30. ožujak 2023. 15:17

Radno je u izbornikovom uredu u Hrvatskom rukometnom savezu. Goran Perkovac je nakon prve akcije, dvostrukog okršaja protiv Nizozemske, skoknuo na kratko do Švicarske, već deset dana je u Zagrebu i priča u koju se upustio postaje mu pomalo jasnija. U travnju i početkom svibnja čeka nas posljednji kug kvalifikacija rza Euro 2024. godine, gostujuća utakmica u Grčkoj i domaća protiv Belgije. Nitko ne sumnja u plasman na Euro, on je gotovo pa i matematički siguran, no svi su svjesni da će pravi pomak biti puno teže ostvariti nego što se to mislilo...

Što radi Perkovac ovih dana?

- Pripremam se za Belgiju i Grčku, gledam njihove utakmice, režem snimke uz pomoć asistenta Čulka i polako ću ih proslijediti igračima za akciju koja nas uskoro očekuje. Širi popis je već otišao na EHF, na njemu nema novosti u odnosu na prvu akciju, na onom kraćem koji ćemo objaviti oko 20. travnja može biti manjih promjena, jer neke ću igrače dobiti nazad, neke ću ostaviti da rade u klubovima.

Ponašanje za pohvalu

Veliko pitanje je Luka Cindrić koji je dvije godine prije isteka ugovora dobio otkaz u Barceloni, dok je zaključan za javnost. Jeste li razgovarali s njim i kakvo je stanje?

- Razgovarao sam s Cindrićem koji napušta Barcelonu. U takvom slučaju klub je dužan isplatiti igrača, prema dogovoru koji će postići. Mislim da mu neće biti problem naći drugi klub kada se to rasplete. Nama je jedino bitno da on igra u dobrom klubu, da igra za reprezentaciju. Rekao mi je da želi doći i staviti se na raspolaganje i to je to.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Neće biti jedini povratnik?

- Vratit će se i Šipić koji je zdrav, koji je već trebao biti tu. Nažalost, Martinović i Jaganjac do kraja sezone neće biti na raspolaganju.

Igru ste komentirali, kako je bilo što se tiče ponašanja i odnosa prema reprezentaciji?

- Moram ih pohvaliti, bilo je odlično. To je vrlo važan segment na kojem ću i dalje inzistirati i želio sam vidjeti njihove reakcije u pojedinim trenucima. Zadovoljan sam.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

Niste sa svim zadovoljni?

- Nisam zadovoljan brojem osvojenih bodova, makar sam svjestan da igru s dva treninga ne mogu ozbiljno komentirati. Možda da je bila jedna s Belgijom, bilo bi bolje, nego dvije s Nizozemskom koja je jako ozbiljna selekcija. Nisam zadovoljan, jer nismo uspjeli trenirati, u takvim okolnostima nema opterećenja i ne može se vidjeti prava slika pa smo inzistirali smo na onome što smo igrali do sada. Nije funkcioniralo dobro kako bih ja htio. Drugo poluvrijeme protiv Nizozemske, to je bilo ok, to je odličan pokazatelj da treba vremena, to je bilo četvrto naše poluvrijeme otkad sam tu. To smo sve znali do početka. Ne može se u jednom danu prelomiti sve.

Kako se nosite s kritikama?

- Nemam problema s time, prihvaćam, ali znam da bi i svakom drugom u tako kratkom vremenu bilo nezgodno. Ako misle da ne, ok.

Teško da ćete i sada moći puno unaprijediti stvari?

- Jedan trening prije Grčke, opet nećemo moći mijenjati bilo što. Trebamo se skupiti i dobiti te bodove u Grčkoj i protiv Belgije. Po mojoj procjeni tek bismo na Euru u Njemačkoj s više vremena i treninga trebali izgledati odlično. Rekao sam, mene ljepota ne interesira, samo ono što se pokazuje na terenu je istina.

Događaju se promjene, Martinović bi trebao u Löwen na kraju sezone?

- Da, ako se klubovi dogovore, inače bi trebao ići tamo 2024. godine. Meni bi bilo drago da on i Jaganjac igraju u istoj momčadi i mislim da je to s obzirom da Lagergren odlazi u Magdeburg dobra odluka, jer u Melsungenu se ne bi mogao previše nadati boljem.

U reprezentaciji su problem pivoti, možda i najveći u ovom trenutku...

- Šipić i Načinović su naša budućnost, različiti igrači, što je uvijek plus za trenera. Mogu odgovoriti na sve zahtjeve, tu su Pribetić i Brozović koji nam mogu pomoći. Mislim da s pivotima nećemo imati problem.

Mnogima je prošlo kraj oka da smo nakon godina obećanja prvi put igrali bez izmjene obrana - napad, još da probamo naći desno krilo koje može igrati halfa, kao što to lijevo mogu Mandić i Jelinić, to bi bio top potez koji bi rasteretio problem u obrani s Martinovićem?

- Mislim da je to naša idealna situacija da igramo bez izmjene obrana - napad i da je to budućnost koju moramo moći ostvariti. Načinović je ta naša budućnosti, Srna može igrati obranu, Lučin također, Šipić igra u Kriensu isto obranu, Maraš je pokazao da može zaustaviti Steinsa, što samo govori o njegovim mogućnostima. Klarica će se sigurno popraviti. Jelinić, Duvnjak, Mandić mogu u 5-1, idealno za razviti polukontru i kontru, ali to se mora trenirati, dovesti do Eura do savršenstva. A što se tiče krila/halfa imamo ga u Šoštariću koji to igra u Szegedu. Ja mislim da mi možemo sastaviti odličnu 3-2-1 obranu koja je nekad bila zaštitni znak ove reprezentacije.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Trebamo jake provjere

Kako ćemo to uspjeti, vremena je malo?

- Probat ću u lipnju okupiti B selekciju, svjestan sam da one najopterećenije tada nema smisla pozivati... Tad je sezona gotova, nećemo moći imati protivnika, ali ćemo se bazirati na treningu. U listopadu ćemo moći, imamo akciju, poslali smo pozive nekim reprezentacijama, čekamo odgovore. Golden League u Francuskoj bi bila super stvar za nas, želimo ići tamo odmjeriti se s Danskom, Norveškom i Francuskom, plus Croatia Cup s kojim bismo imali bi dosta dobrih utakmica do Eura u siječnju.

Vratio se Čupić sa 12/12 u derbiju, vraća se Pešić... Kako ocjenjujete formu naših igrača?

- Naš problem nisu krila, tu imamo odličan izbor. Jednom je Branislav Pokrajac rekao da su krila u timu pomoćni igrači, ja neću reći tako, ali ću reći da mi moramo imati vanjske koji će nas pokretati, moramo ih izdefinirati. Oduševio me Duvnjak protiv Berlina. Važan u obrani i napadu, pokazuje da može, Nexe igra standardno, Jelinić i Kuzmanović OK, Zagreb je trenutno bez Europe, Lučin je na dobroj razini u Wisli.

Dakle, izbornik je i dalje optimist?

- Apsolutno i svjestan svih realnosti i problema koji nas okružuju. Ova reprezentacija ima perspektivu, stvari treba izdefinirati. Vrijeme u kojem smo zajedno je prekratko i moramo biti svjesni svega, kao što smo svjesni da proteklih godina nije bilo dobro. Sada moramo napraviti da bude bolje - zaključio je Goran Perkovac.

Bili na SP, nisu pozvani za Nizozermsku

Jakov Gojun

Paolo Kraljević

Željko Musa

Luka Šebetić

Dino Slavić

Mate Šunjić

Leon Šušnja

Trenutno ozlijeđeni, ali na njih se računa

Luka Cindrić

Ivan Martinović

Marin Šipić

Halil Jaganjac

Ivan Pešić

Nisu bili na SP, igrali protiv Nizozemske

David Mandić (ozlijeđen za SP)

Tin Lučin (ozlijeđen za SP)

Marin Šego

Luka Stepančić

Manuel Štrlek

Mario Šoštarić (bez prava nastupa na SP)

Luka Klarica

Mateo Maraš

Veron Načinović

Ilija Brozović

Linker
20. travanj 2024 16:03