Jakov Gojun, Luka Cindrić i suigrači

 ANTE CIZMIC Cropix
SUROVA REALNOST

Ne, rukometaši još nisu osigurali olimpijske kvalifikacije! I za to postoje samo teoretske šanse...

Ovo je bio još jedan podbačaj. Kao u Egiptu, kao u Mađarskoj... A na zadnjim OI nismo niti bili.
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 23. siječanj 2023. 20:58

Hrvatski rukometaši pobijedili su Bahrein 43-32 u posljednjoj utakmici drugog kruga SP-a u Švedskoj. Poslije četvrte pobjede (uz jedan poraz i jedan remi) oprostili su se od SP-a (ne)utješnim devetim mjestom jer su bodovno bolji od sve četiri trećeplasirane reprezentacije poslije drugog kruga natjecanja. Uoči utakmice postojala je još vrlo mršava nada da se može ostvariti plasman u četvrtfinale, no, odmah na startu utakmice postalo je jasno da igrači Bahreina neće dopustiti (rezultatsko) ponižavanje koje bi bilo prvi preduvjet za prolaz. Igrači ponajbolje azijske reprezentacije koju vodi Islanđanin Aron Kristjansson pokazali su se čvrstim suparnikom, poveli su i držali prednost uoči nekoliko odličnih obrana naših vratara Šunjića i Kuzmanovića. Uzvratili su naši igrači, sredinom prvog dijela konačno opet poveli, ali su došli do maksimalna tri gola plusa.

Čudo izostalo

Nedovoljno da se razmišlja o čudu i pobjedi od 20-ak razlike kako su to mnogi sanjali. Nije igra u obrani ponovno bila bogzna kako dobra, ni tragu onoj kakva je bila protiv Danske. Dapače, više je ličila na onu kakva je prezentirana u prvoj utakmici protiv Egipta. Na "veliki odmor" otišlo se s jednim golom razlike (17-16).

image

Luka Šebetić i suigrači

ANTE CIZMIC Cropix

Nažalost, osim samog prolaska u četvrtfinale, pobjeda protiv Bahreina bila je nasušna jer se i devetim mjestom, ma kako to loše zvuči, postoji teoretska šansa za dobijanje vize za olimpijske kvalifikacije. Kuzmanović je na startu drugog dijela obranio još jedan sedmerac, već treći na utakmici; ta njegova šesta obrana (ukupno osam) otvorila je mogućnost stabilizacije veće razlike, no do toga ipak nije došlo. Premda je Gojun zaradio isključenje, točno nakon deset minuta drugog dijele došlo se do najveće razlike na utakmici (23-19), "autor" je bio naš najbolji strijelac na SP-u Filip Glavaš.

Uslijedio je odličan period u igri, serija od četiri gola u nizu dovela je do velikih plus sedam, pa zatim osam, no što to vrijedi kad je do kraja ostalo samo desetak minuta. Da je takva prednost ostvarena u prvom dijelu, nadanja bi bila možda realna. No, činjenica je da je četvrtfinale i ostvarivanje glavnog cilja na SP-u izgubljeno već u prvoj utakmici na startu turnira u Jönköpingu.

Martinović najbolji

Glavaš je i dalje nastavio zabijati, zabio je svoj deveti, zatim i deseti pogodak (ukupno 11 čime je zabio koliko i Ivan Martinović, najbolji igrač utakmice) i prednost je narasla na dvoznamenkastu. Veliku, izraženu, ali ipak ne dovoljnu za ostvarenje ciljeva zacrtanim na SP-u. Još jedan podbačaj - kao i u Egiptu, Mađarskoj i Tokiju na olimpijskom turniru na koji se nije niti otišlo...

Linker
18. travanj 2024 23:32