ANTE CIZMIC Cropix
KALKULACIJE

Nevjerojatan gaf: Hrvatsku otpisao i domaći Savez, ali evo kako ipak možemo do borbe za medalju

Austrija nam je pružila šansu za popravak, ali praktički ovisimo o svim drugim utakmicama
Piše: Emanuel Knjaz/SNObjavljeno: 20. siječanj 2024. 22:27

Remijem Austrije protiv Njemačke, Hrvatska je ostala još u igri za polufinale, ali nam je potrebno čudo. Naime. hrvatska reprezentacija čak i s dvije pobjede, protiv Islanda i Njemačke, ne ovisi o sebi te treba pomoć od tri reprezentacije u grupi, Francuske, Njemačke i Islanda .

Hrvatska je trenutno na jednome bodu i s dvije pobjede maksimalno možemo osvojiti 5 bodova. Može i u iduću fazu, premda se Hrvatskom rukometnom savezu dogodila pogreška, pa su nakon poraza od Mađarske na službenim stranicama objavili: "Kraj sna o polufinalu".

Međutim, to nije slučaj, postoje kombinacije u kojima završavamo među četiri najbolje ekipe Europe. Naime, Mađarska današnjom pobjedom protiv Hrvatske ima 4 boda te sljedeće dvije utakmice protiv Njemačke i Francuske mora izgubiti. Zbog današnjeg poraza Mađari imaju bolji međusobni omjer te nas samo jednim bodom izbacuju s turnira.

Francuska mora pobijediti sve do kraja, to znači da moraju pasti Austrija i Mađarska. Nijemci moraju pobijediti Mađarsku i izgubiti od nas. U tome slučaju imat će isti broj bodova kao i mi (5 bodova), ali ćemo mi pobjedom nad Nijemcima imati bolji međusobni omjer. Remi s Nijemcima bio bi nam nedovoljan.

image

Hrvatski rukometni savez imao je omašku nakon poraza Hrvatske od Mađarske

SCREENSHOT Hrs

image

Hrvatski rukometni savez imao je omašku nakon poraza Hrvatske od Mađarske

SCREENSHOT Hrs

Najproblematičnija bit će Austrija. Austrijanci trenutno imaju 4 boda te smiju osvojiti još samo jedan bod ako želimo ostati u igri za polufinale. Najbolje bi bilo da i Francuska i Island pobjede Austrijance jer onda bi po prethodnim kalkulacijama o drugome mjestu presudila utakmica između Hrvatske i Njemačke. Računajući da će Francuzi pobijediti sljedeću utakmicu protiv Austrije da potvrde prolazak u polufinale, Island će biti ključan da otkine bodove Austriji. Ukoliko Austrijanci osvoje 2 boda u te dvije utakmice izbacuju nas s Eura.

Ako Austrijanci osvoje jedan bod u dvije utakmice, Hrvatska pobjedi Njemačku, te ostale reprezentacije odigraju kako smo naveli, tada će se zatvoriti krug od tri reprezentacije s pet pogodaka - Hrvatska, Austrija i Njemačka.

Tada se gledaju međusobni susreti i u ovome trokutu bi pobjedom protiv Njemačke Hrvatska najbolje prošla i otišla u polufinale kao drugoplasirana. Naime tada bi Hrvatska u tim međusobnim susretima imala remi (s Austrijom) i pobjedu (s Njemačkom). Austrija bi bila treća jer bi imala dva remija, dok bi Njemačka bila četvrta u grupi jer bi imala remi i poraz.

Sažeto: Hrvatska treba pobijediti oba susreta, Mađarska izgubiti od Njemačke i Francuske, Njemačka pobijediti Mađarsku i izgubiti od Hrvatske, a Austrija smije osvojiti najviše jedan bod do kraja grupne faze.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. kolovoz 2024 11:19