Izbornik Hrvoje Horvat jako računa na kvalitete koje posjeduje Leon Šušnja

 DUŠKO MARUŠIĆ/CROPIX
JAK HORVATOV ADUT

‘Nova sredina me promijenila, glava drugačije radi. Euro? Možemo biti iznenađenje za svakoga...‘

Pivot hrvatske rukometne reprezentacije uoči starta drugog dijela priprema...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 27. prosinac 2021. 21:04

Ako ćemo govoriti o promjenama, onda ih je svakako najviše na mjestu pivota. A kako je ta pozicija iznimno važna i u obrambenom smislu, tako će biti najzanimljivije vidjeti ideje koje je za Euro pripremio Hrvoje Horvat. Ideja broj 1 među njima je Leon Šušnja, nekadašnji pivot Zagreba koji sada uspješno igra za poljsku Wislu. Obrana mu je uvijek bila jaka strana, no kako su ga u životu često pratile ozljede tako se nije uspijevao nametnuti u naš ti, Ovaj puta njegova visina, snaga i iskustvo koje je skupio u Poljskoj veliki su adut na koji računa izborni Horvat.

Kakvi su bili božićni blagdani?

- Mirni, dva dana prije Božića kratko s prijateljima, jer sugerirano nam je da ne idemo u masu zbog ovog COVID 19 koji je u stanju pokvariti svaki plan. A iskreno, kako u zadnje vrijeme nisam često doma, bilo je dobro biti. Mala šetnja šumom, druženje u obitelji i to mi je baš pasalo.

Paše i sezona koja je bez obzira na probleme okolo jako dobra?

- Da, sezona je dobra, već godinu dana sam zdrav, nema ozljede koje su kvarile ritam. Igram puno, igram u kontinuitetu i nagrada za dobre igre je svakako poziv u nacionalni tim. I sada sam tu, jedva čekam da počne.

Linija dotjerana

I u novom timu Hrvoja Horvata imate zapaženu rolu?

- Meni je najbitnije da nisam ozlijeđen. I linija je dotjerana, kilaža postojana, puno bolja nego nekad u Zagrebu. To je bila cijena ozljeda. Wisla me promijenila, okrenulo se puno toga, nisi više doma, nema domaće hrane, glava drugačije radi, puno se toga svodi na posao i to je odraz svega.

Imate zapaženu rolu kod španjolskog trenera Sabatea?

- Igram kod Sabatea obrana - polukontra i imamo Španjolca Abel Sergia koji je uglavnom za napad. Rekao bi da je to dobro posloženo.

I to se vidi na igrama?

- Istina, ali da imamo vratara poput Stivija (Ivan Stevanović) vjerojatno bismo skinuli i Kielce od kojeg smo izgubili vani gol razlike. Ne možeš s četiri obrane vratara dobiti važnu utakmicu, a posebno je teško kada izgubiš kako smo izgubili u Kielcu.

I to se dogodine mijenja?

- Dolazi nam Pilipović od iduće godine, pa se nadam da ćemo riješiti ono što nam nekad pada najteže. Morawski odlazi u Melsungen.

U reprezentaciji su najveće pitanje pivoti, jer tu je uglavnom sve novo, a to na ovoj razini nikad nije jednostavno?

- Pivoti su novi. Imam super suradnju s izbornikom Horvatom. Trudi se objasniti svoje zamisli. Uvijek ubaci neki video, što želi, kako bi se trebalo popravljati, i u klubu, ne samo u reprezentaciji. Šipić je tu bio već napadački. Znam da smo novi, ali smo dobili priliku. I Veron Načinović i ja moramo najbolje iskoristiti takvu priliku.

Nositelj obrane

Za vas je ova reprezentativna priča malo drugačija nego klupska?

- Istina, Wisla igra 6-0, mi više radimo 5-1, ali imamo obje obrane, ali kako god moram biti nositelj te priče.

Prvi dio priprema je prošao OK?

- Uštimavali smo neke stvari, posebno u obrani. Ima prostora za napredak, fale nam Nijemci svakako u tome, ali mislim da napredujemo i da smo sve bliže cilju. Radimo na našim međusobnim dogovorima da bi to bolje štimalo, da bismo sami promijenili stvari tijekom igre. Rekao bih da možemo biti iznenađenje za svakoga.

Slovenija je nedavno bila dobar test, a uskoro će opet?

- Slovenija je super protivnik, Skube je iznimno opasan na tu našu obranu, pravi kompjutor, i rekao bih da je to savršena kontrola ovog što radimo.

Mislite li o ždrijebu Eura?

- Da je težak, težak je, ali ne previše. Ždrijeb je takav kakav je, od starta protiv Francuza, pa ako se budemo križali onda bi bilo dobro prenijeti neki bod... Gle, može svašta biti, prošli Euro kada su ispali u prvom krugu Danska i Francuska to je pokazao, ali najvažnije je da je želja i volja tu, da smo zdravi, jer tako se mogu poslagati neke karte. Mislim da je dobro da nema presinga.

Još iduću godinu

Puno vas je iz Wisle u reprezentacijama?

- Devet ili deset reprezentativaca, tako da je nemoguće trenirati bez svih. Tu su Rusi Žitnjikov i Kosorotov, Mađar Sita, BiH kapetan Terzić, četiri – pet Poljaka...

Koliko ste još u Wisli?

- Ja imam još iduću godinu, pa ćemo vidjeti kako dalje. Uglavnom opušteno. Sve ide kako treba biti - zadovoljno je zaključio Leon Šušnja.

Hrvatska na drugom okupljanju

Vratari:

Kristian Pilipović (Schaffhausen), Matej Mandić (PPD Zagreb), Mate Šunjić (Ivry)

Lijeva krila:

David Mandić (PPD Zagreb), Lovro Mihić (Wisla).

Desna krila:

Ivan Čupić (PPD Zagreb), Vlado Matanović (PPD Zagreb), Filip Glavaš (Trebnje)

Pivoti:

Leon Šušnja (Wisla), Marin Šipić (PPD Zagreb), Veron Načinović (Montpellier)

Lijevi vanjski:

Halil Jaganjac (Nexe), Tin Lučin (Wisla), Zvonimir Srna (PPD Zagreb)

Srednji vanjski:

Luka Cindrić (Barcelona), Ante Gadža (Vardar)

Desni vanjski:

Luka Šebetić (Motor), Luka Lovre Klarica (PPD Zagreb), Mateo Maraš (Pelister).

Plan Hrvoja Horvata

Drugi dio priprema od 26. do 30. prosinca u Poreču

Treći dio priprema od 1. do 12. siječnja u Osijeku

UTAKMICE

29. prosinca Slovenija – Hrvatska u Celju

6. siječnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina u Osijeku

8. siječnja Hrvatska – Rusija u Osijeku

Linker
24. travanj 2024 19:25