Naše rukometašice imat će nešto drugačiji režim rada

 ROBERT FAJT Cropix
IVICA OBRVAN

Novi izbornik Hrvatske: ‘Radim kao s muškarcima. Bit će nam teško, bilo bi i Šoštariću da je ostao‘

‘Ono što mi nedostaje je poznavanje igračke strukture, ali kada me stavi neko radnu skupinu‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 29. listopad 2023. 12:05

Ivica Obrvan je novi izbornik ženske rukometne reprezentacije Hrvatske. Dočekao je vijest na Podravkinoj turneji jugom Hrvatske i sada će se sve bitno intenzivirati, jer uz domaće obveze počinje uskoro Europa lige, kvalifikacije, odmah nakon toga slijedi reprezentacija i put prema SP u Švedskoj. Bit će to za Obrvana apsolutno non – stop, ali ne i problem, jer sve u karijeri što je ostvario ostvario je svojim radom. A radio je u Sloveniji, Francuskoj, BiH, Makedoniji, Hrvatskoj…

Za tri mjeseca trenera Podravke i ženske reprezentacije u sasvim novom okruženju nakon što ste cijeli život prije toga proveli u ženskom rukometu?

- Teško je to prihvatiti nakon 20 i više godina rada u muškom rukometu. Uz to iskustvo mi kaže da nije lagano spojiti dva posla, kao ova dva, a radio sam svojevremeno u Chamberyu i kao izbornik Makedonije, te kasnije u Zagrebu i kao izbornik Bosne i Hercegovine. Dugo sam i razmišljao i na okolnosti i na obim posla, ali olakšalo mi je to što su se poklopila razmišljanja HRS-a kluba i to je bilo to.

Dobri argumenti

Podravkin povratak u ženski rukomet uvelike je utjecao na vaš novi izbornički posao.

- Čvrsti stav i kluba i sponzora da to nema veze jedno s drugim. Moj dolazak nije bio nikakav uvjet niti jedne strane, već samo moja odluka. Mislim da imam dobre argumente za dobivanje takvog posla, dosad se mnogo toga nije ostvarilo, no sada sam tu…

Imate ćete žestok početak?

- 18. studenog igramo kvalifikacije za Europa ligu s klubom, a već sutradan ujutro putujem u Poreč deset dana treninga i kasnije na SP u Švedsku. Trenutak nije idealan, ali to je tako i nastojat ću to promijeniti u svoju korist i ispuniti svoje ciljeve. To neće biti lako, sigurno, bit će teško, jer puno toga ovisi i o pripremljenosti i o zdravlju igračica. Nećemo imati Debelić, imamo igračica u fazi oporavka kao Ježić i Blažević. Gledajte, da je i Šoštarić ostao izbornik bilo bi mu teško kao i meni.

Kako ste se adaptirali na ženski rukomet u ova tri mjeseca?

- Trebalo mi je prvo vremena da razmislim o tome je li to uopće to što želim, makar je Podravkina ponuda bila jako dobra i korektna,. Razgovarao sam s mnogima, ali neke velike koristi osim vrćenja priče u krug nije bilo. Krenuo sam raditi kako sam navikao s muškarcima, rukometašice Podravke su to jako dobro prihvatile. Prilagodba je napravljena jako, jako brzo. Ono što mi nedostaje je poznavanje igračke strukture, ali kada me stavi neko radnu skupinu igračica ni to nije problem, pa mogu reći da sam sve skupa zadovoljan kako je to sve prošlo. U detaljima su razlike, normalno, to je sasvim normalno, ali trening je u suštini isti.

Različiti poslovi

Što vam je u ovom trenutku najvažnije?

- Ja sam čovjek koji dolazi i iz klupskog i iz reprezentativnog rukometa. To su različiti poslovi, zato kažem da reprezentacije moraju biti spremne. Ne mogu se pripremiti u roku od devet dana koliko imamo priprema. Na to se može utjecati, ali na zdravlje ne. Što se tiče reprezentacije gledao sam zadnje dvije utakmice koje nisu bile prezahtjevne i jedino mi je žao da već tada nisam bio blizu. Ali, okolnosti su u tom trenutku bile takve.

Hoće li biti promjena u radu reprezentacije i u izboru suradnika?

- Pretpostavljam da će biti određenih korekcija oko pomoći u radu, ali to trebamo tek usuglasiti sljedećih dana na sastanku s HRS-om. 35 igračica koje su bile na popisu za kvalifikacije za Euro izabrane i na popisu za SP, to je odradio Šoštarić i nema tu nepoznanica, jer nemamo mi 70 igračica da trebamo birati previše - zaključio je Ivica Obrvan.

Linker
01. svibanj 2024 03:09