FRANCK FIFE Afp
NADA JOŠ POSTOJI

Olimpijski san još uvijek živi! Situacija je jako teška, ali Kauboji još uvijek mogu izboriti Pariz

Svaka utakmica do kraja ovog turnira je važna, jer i 10. sa ovog SP-a može do kvalifikacija.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. siječanj 2023. 06:37

Ovo Svjetsko prvenstvo je posebno važno jer je kvalifikacijsko za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Na rukometnom turniru, koji će se igrati u Parizu i Lilleu sudjelovat će 12 muških reprezentacija, što je znatno manje nego na SP gdje su 32 ili Euru na kojem ih je 24. Zato su kvalifikacije jako teške, jer svjedoci smo činjenice da je sve više dobrih selekcija koje su u stanju iznenaditi svakoga.

Dakle, na Olimpjskim u Parizu igra 12 reprezentacija. To će biti domaćin Francuska, svjetski prvak s ovog turnira u Poljskoj i Švedskoj, prvaci kontinenata - Europa (prvenstvo u Njemačkoj), Afrika (prvenstvo u Egiptu), Azija - (prvenstvo u Dohi) i Amerika (prvenstvo u Santiagu) - te još šest selekcija koje će doći s kvalifikacijskih turnira koji bi se trebali održati u ožujku ili travnju 2024. godine. Tih turnira je tri s po četiri selekcije i sa svakog dalje idu po dvije.

Plasmani od drugog do sedmog mjesta na ovom SP automatski donose plasman na kvalifikacije, no, tu postoji još niz “kvaka” koje se aktiviraju u različitim okolnostima.

Egipat se može ‘iskupiti’

Recimo, Francuska je domaćin OI, ona sudjeluje direktno. Ako je Francuska ovdje prvak svijeta, na OI ide i drugoplasirana reprezentacija s ovog natjecanja. Sama ta činjenica pomiče granicu kvalifikanata do osmog mjesta. Isto se događa ako je Francuska plasirana i između drugog i sedmog mjesta.

Vrlo lako se može dogoditi da Egipat uđe ovdje među osam najboljih, dok se vrlo lako može dogoditi i da Egipat bude prvak Afrike. Dakle, ako bude prvak Afrike, s tog natjecanja na OI ide drugoplasirani sastav, a ako bude između drugog i sedmog na ovom SP, lista kvalifikanata za OI može se produžiti za jedno mjesto. Tako bi u kvalifikacije mogla stići i deveta momčad s ovog SP, što znači da je jako važno da se bude najbolji trećeplasirani sastav nakon drugog kruga natjecanja.

Sljedeće godine je pak Euro koji će se odigrati u Njemačkoj. S tog Eura najbolji dobiva sudjelovanje na OI direktno. Ako se dogodi da je to svjetski prvak ili Francuska ili se dogodi njihovo finale u Njemačkoj, s Eura može ići drugoplasirani ili trećeplasirani direktno u Pariz. Ako se pak dogodi da je europski prvak dogodine neka od reprezentacija koja je na ovom SP između drugog i sedmog mjesta, to će pomaknuti kvalifikante za još jednom mjesto, pa je moguće - ako tu imamo recimo Egipat, Francusku i europskog prvaka - da se ta granica pomakne do 10. mjesta. No, to su već neke teorije u koje ne treba previše vjerovati i na njih računati. Uglavnom, svaka utakmica je važna, baš kao što je i važno nažalost to što smo od Egipta na startu izgubili čak devet golova razlike. Nije nam to trebalo...

Ovdje nismo u dobroj situaciji. Ali također treba znati da Europa ima još dva dodatna mjesta u kvalifikacijskim turnirima zbog najboljeg rejtinga u IHF i da će ta dva mjesta doći s Eura. Dakle, na Euru bi bilo jako važno biti najbolji među sastavima koji su se već plasirali izravno ili su ušli u kvalifikacije za nastup na OI jer prvi iza njih, vjerojatno i drugi dobit će pravo okušati se u olimpijskim kvalifikacijama.

Sustav egzistira od 2008.

Primjera je već bilo proteklih godina. Recimo za Tokio 2020. u kvalifikacije je išao i Brazil koji je bio tek deveti na SP u Danskoj i Njemačkoj, koje je tada bilo kvalifikacijsko. Kako? Tako da je Španjolska bila već europski prvak, Danska svjetski, Egipat koji je bio osmi tada bio je prvak Afrike. I mjesto je dobio Brazil.

U kvalifikacijama za Rio 2016. čak je i deseta momčad sa SP išla u kvalifikacije. To SP 2015. održano je u Kataru, Švedska je bila deseta i zbog činjenice da su OI izborile Francuska kao svjetski prvak, Njemačka koja je bila tada sedma kao europski prvak, Katar koji je tada bio drugi kao prvak Azije, red je sa SP došao na Sloveniju, Makedoniju i Švedsku. Slovenija i Švedska tada su čak i prošle na OI u Riju.

Za London 2012. na taj način je sa SP kao osmoplasirana uletjela Poljska, za Peking je to bio Island koji će tamo osvojiti olimpijsko srebro, a Peking je 2008. bio prvi za koji su se igrale kvalifikacije u još uvijek aktualnom formatu.

Zaključno, situacija nam je sada dosta loša, ali nada nije izgubljena. Prvo treba igrati maksimalno do kraja da bi se došlo ili na deveto ili deseto mjesto, dok nije sve izgubljeno ni u suprotnom slučaju ako u tome ne onda iduće godine na Euru biti znatno ozbiljniji i pokušati biti među dvije europske selekcije koje pravo na OI kvalifikacije nisu izborile do tada. Naoko, ne izgleda teško, ali je jako teško.

Rukometni put do OI u Parizu 2024.

IZRAVAN PLASMAN (6)

Domaćin Francuska

Svjetski prvak 2023. (Poljska/Švedska)

Europski prvak 2024. (Njemačka)

Azijski prvak 2023. (Doha)

Afrički prvak 2024. (Egipat)

Američki prvak 2023. (Santiago)

OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE (6)

Domaćini tri kvalifikacijska turnira bit će određena naknadno, sa svakog turnira na OI idu po dvije najbolje reprezentacije.

TURNIR 1

2. sa SP 2023

7. sa SP 2023.

2. s Prvenstva Azije

2. s Prvenstva Amerika

TURNIR 2

3. sa SP 2023.

6. sa SP 2023.

2. s EP 2024.

3. s Prvenstva Afrike

TURNIR 3

4. sa SP 2023.

5. sa SP 2023.

3. s EP 2024.

2. s prvenstva Afrike

Linker
24. travanj 2024 12:00