Jozo Cabraja/kolektiff
RESET JE - USPIO

Opet smo jaki, Hrvatska se vraća! Ovo što imamo je za svaki respekt, a takvu trojku nema nitko na svijetu

Kauboje čeka težak put na OI u Pariz. Ali, s ovakvim rješenjima, favorit smo protiv svakoga.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 19. travanj 2022. 15:50

Hrvatska ima jako dobru reprezentaciju i jako je opasna za svakog svjetskog protivnika, bez obzira na činjenicu što je Finska nejaka, što nije bila adekvatan protivnik na putu do SP koje će se 2023. održati u Poljskoj i Švedskoj. To SP bit će izborno za OI u Parizu. Svjetski prvak ići će direktno na OI, a sljedećih sedam selekcija izborit će pravo na kvalifikacije za OI. Dakle, na SP 2023. trebat će biti najmanje u četvrtfinalu, po mogućnosti i bolji od sedmog mjesta da bi se izbjegla skupina s viškom opasnih selekcija što nas je došlo glave u Montpellieru uoči Tokija.

Puno izostanaka

Hrvatska je resetirala reprezentaciju nakon Eura, tu su ponovo svi najbolji igrači. Naravno da među 16 ne mogu biti svi, ali činjenica da ih u tom izboru imamo više od 16 je za svaki respekt. Jer, sjetimo se na Euru nije bilo Karačića i Šege, nije mogao Duvnjak, nije mogao Mamić, pravi nije bio Cindrić, Musa, Gojun i Marić su zvani naknadno, Lučin i Jelinić su došli slučajno kao rezerve, kao i još neki i sve se nekako narušilo, a reprezentacija je samo skup u kojem moraju igrati najbolji i ništa više od toga. Umijeće je te najbolje pretvoriti u momčad, a momčad koja je takva može biti opasna.

image

Marin Jelinić

ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Ova reprezentacija Hrvatske je jako opasna jer ima sjajan izbor i to možemo reći unaprijed. Ako ne sumnjamo u njih, ako ih ispratimo kako treba, ta reprezentacija može svašta. U toj reprezentaciji ovaj put nije bilo Mandića, Muse, Martinovića, Čupića, nije bilo Šebetića, Pešića, Štrleka, Šipića, Srne, a na sve koji su bili za akciju Finska to je strašan kapital. Nekad bi putnik namjernik mogao reći da je u takvom izboru teže pogriješiti nego pronaći najboljih 16, jer od takvog izbora može se stvoriti sjajna momčad koja samo u mjesecima koji slijedi mora shvatiti da je takva i kad protiv njega nitko nije favorit.

Imali smo Šegu i dva mlada super vratara Kuzmanovića i Mandića, jer se Finska mogla odraditi i bez Pešića koji je nedvojbeno tu u kombinaciji.

Imali smo Jelinića i Ćavara na lijevom krilu, a nije bilo Davida Mandića, Mihića, Štrleka i - blago nama - tu stvarno nema brige. Na desnom krilu su bili Glavaš i Matanović, a nije bilo Čupića čije vrijednosti su jasne kao dan.

Na crti smo imali Načinovića, Marića i Šušnju, a nije bilo Muse, Šipića, što su slatke brige. Mi ćemo tu dodati i Gojuna koji je mogao uskočiti za obranu kada je otpao Musa bez ikakvih problema, onako kako je uskočio i na Euru.

30 dobrih rješenja

Na sredini napada imamo ono što nijedna selekcija danas na svijetu nema, trojku Duvnjak - Cindrić - Karačić. Nije bilo Gadže koji igra LP u Vardaru. Lijevo od njih je trojka Lučin - Mamić - Jaganjac, a nije bilo Srne koji se savršeno stopio s obranom na posljednjem Euru i u Zagrebu ove sezone. Desno su bili Klarica i Maraš, a da se nije ni osjetilo da prva dvojica - Martinović i Šebetić - nedostaju. Samo to grubo nabrajanje dalo nam je brojku od 30 igrača i to je strašan kapital s kojim danas raspolažemo, u kojem možemo graditi bilo koju obrambenu varijantu, tranziciju, imati kombinaciju mladih i starih i tako graditi reprezentaciju i za SP 2023. i za OI 2024. i za SP 2025. kojem ćemo biti domaćin s Danskom i Norveškom.

image

Hrvoje Horvat

JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/Kolektiff

Sada je bitno ne izmišljati toplu vodu, u reprezentaciju zvati one koji u određenom trenutku pružaju najviše bez obzira na godine. I ne misliti da je sve počelo s bilo kim, nego da je to nastavak priče koja traje 30 godina skoro, koja je donijela toliko veselja hrvatskom sportu, koja je i na +13 i prije Uskrsa i prije nogometa napunila varaždinsku Arenu i pokazala koliko je ustvari vrijedna.

Nema traume, samo je sami sebi možemo napraviti. Kada svatko radi svoj posao najbolje što zna, onda je to jedna ozbiljna priča. Nakon Eura se pokazalo da se može, pa neka tako i ostane. A nije to nikakva filozofija, samo disciplina i hijerarhija, ono bez čega se velike priče ne stvaraju. Ima tu još posla, da ne bude zabune, jer od gluposti nema imunih, ali sve je na dobrom putu... I dok je do granice, sve je OK. Nažalost, izmakao je granici jedno vrijeme pa smo imali to što smo imali. No, događalo se i prije... A istina je samo jedna: “Iznad svih - Hrvatska”. Tko prije shvati - uspjet će!

HRVATSKA U DRUGOM BUBNJU

Ždrijeb za SP bit će 2. srpnja u Katowicama, a od 4 bubnja Hrvatska će biti svrstana u drugi. Bit će osam skupina s po 4 reprezentacije...

BUBANJ 1: Danska, Švedska, Norveška, Francuska, Španjolska, Island, Njemačka, Afrika 1

BUBANJ 2: Hrvatska, Katar, Belgija, Portugal, Brazil, Crna Gora, Poljska, Makedonija

BUBANJ 3: Srbija, Mađarska, Argentina, Bahrein, Saudijska Arabija, Afrika 2, Čile, Afrika 3

BUBANJ 4: Urugvaj, Afrika 4, Afrika 5, Iran, Južna Koreja, Sjeverna Amerika i Karibi 1, wild card 1, wild card 2

Zna se i gdje će igrati koja selekcija pa će Hrvatska u prvom krugu biti “domaćin” u Kristianstadu. Španjolska i Norveška igrat će u različitim skupinama u Krakowu, Poljska i Njemačka u različitim skupinama u Katowicama, Švedska će igrati u Göteborgu, Danska u Malmöu, Island u Jönköppingu. Dakle u našem dijelu ždrijeba su Danska, Švedska i Island, dok se zna se da će k nama doći ili Francuska ili prvak Afrike, vjerojatno Egipat. Dakle, neće biti lako doći među osam.

U drugi krug prolaze po tri selekcije iz svake skupine, ako prođemo idemo u u Malmö. Nakon skupina drugog kruga (četiri po 6 reprezentacija) igra se četvrtfinale (spajaju se prva dva iz skupina A-B, C-D). Dva četvrtfinala su u Gdanjsku, dva u Stockholmu gdje će se igrati i za medalje. Hrvatska bi nakon Kristianstada i Malmöa trebala put Stockholma...

Linker
18. travanj 2024 12:01