Ivan Čupić, Zlatko Horvat, Mateo Hervatin, Igor Vori, Goran Šprem

 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
NEOBIČAN DOPIS

Ovo je kraj ‘Kauboja‘: Iz hrvatske reprezentacije stigla molba kakva još nije zabilježena u našem sportu

Prvi susret na Croatia kupu hrvatski rukometaši igraju protiv Crne Gore u četvrtak u 17.00 sati
Piše: SNObjavljeno: 03. siječanj 2024. 12:56

Neobičnu molbu svim je medijima uputio Hrvatski rukometni savez. Neposredno uoči ovogodišnjeg Eura 2024. iz Saveza pišu sljedeće:

"Nastavno na brojne naslove i članke u medijima u kojima se spominje nadimak ‘Kauboji‘ za hrvatsku mušku seniorsku reprezentaciju, u ime reprezentativaca, Stručnog stožera i Saveza, molimo Vas da taj nadimak ne koristite za naziv reprezentacije s obzirom da aktualni igrači nisu bili dio generacije kad je nastao spomenuti nadimak", stoji u priopćenju.

image

Igor Vori, Lino Červar, Blaženko Lacković

GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Prisjetimo se, prvi nadimak koji je reprezentacije nosila bio je Pakleni. Nastao je kao svojevrsna kopija legendarnog nadimka nogometne reprezentacije, Vatrenih.

Međutim, našim se rukometašima taj epitet nimalo nije svidio. Godinama su se, pak, Pakleni povlačili po medijima sve dok nije došlo SP u Njemačkoj 2007.

- Baš im je jako išlo na živce to što ih svi forsiraju i zovu Pakleni. Potom su se u jednom trenutku Balić, Metličić, Dominiković i drugi dogovorili da ispred ekipe javno kažu da žele novi nadimak - prisjetio se Dražen Pinević, kolumnist i novinar Sportskih novosti.

- Tada su se ‘rađala‘ svakakva rješenja i novi nadimci, u jednom su se trenutku kao ozbiljni prijedlog spominjali Vilenjaci (jer su i tada pjevali Morsku vilu od Daleke obale i Marijana Bana) - kaže Pinević.

Stiglo je i SP u Hrvatskoj 2009. kada je Pero Metličić kao kapetan izjavio:

- Mogu nas zvati kako hoće, ali nikako Pakleni. To nam se nikako ne sviđa i ne volimo kada nas tako nazivaju.

U medijima se tada sve više počeo koristiti nadimak Kauboji, što je sportska javnost odlično prihvatila. Finale su naši rukometaši izgubili od Francuza, no na Trgu su ih navijači svejedno dočekali u velikom broju.

Izašli su na binu u kaubojskim šeširima i maramama oko vrata i to je bilo to. Sve do ove 2024.

Sada je stasala nova generacija kojoj ćemo priskrbiti novi, nadamo se i stalni naziv...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 01:21