Detalj iz okršaja s Belgijom s prošlogodišnjeg SP-a

 ANTE ČIZMIĆ/Cropix
PROLAZAK NIJE UPITAN

Ovo su suparnici Hrvatske na putu do Eura. Glavni cilj je 12 bodova i bolje mjesto u ždrijebu

Čehe vodi Xavi Sabate, inače trener Wisle, koji je uspostavio red u reprezentaciji
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. ožujak 2024. 14:46

Europsko prvenstvo 2026. igrat će se u Švedskoj (Malmö, Kristiansatd), Danskoj (Herning) i Norveškoj (Oslo) od 15. siječnja do 1. veljače. Sudjelovat će 24 selekcije. Direktno su plasirana tri domaćina i europski prvak Francuska. Oni će igrati Europski kup, dok će ostali u kvalifikacije u osam skupina po četiri reprezentacije, koje su ždrijebane u Beču u četvrtak.

Iz svake skupine na Euro idu najbolje dvije, ali još i četiri najbolje trećeplasirane, s tim da se trećeplasiranima ne računaju rezultati s najslabije plasiranim selekcijama u skupini.

Prošli put iza Nizozemske

Hrvatska će igrati u skupini 5, protivnici će nam biti Češka, Belgija i Luksemburg. Prolaz ne bi trebao biti nikakav problem, dok je maksimalni cilj naše reprezentacije svih 12 bodova i bolje mjesto u ždrijebu za Euro koji će biti nakon kraja kvalifikacija u svibnju sljedeće godine. Podsjetimo, u prošlim kvalifikacijama za Euro bili smo drugi iza Nizozemske.

Najveći protivnik u kvalifikacijama nesumnjivo će nam biti Češka. Česi nisu ekstra, ali nisu ni loši. Igrala je Češka 12 puta na SP i šest puta na EP. Na prošlom SP nisu bili, posljednji put su svjetsku scenu osjetili 2015. u Kataru. Bili su na Euru u siječnju u Njemačkoj, završili na 15. mjesto, ispali su u skupini od Danske i Portugala. Za plasman na “naše” SP sljedeće godine igrat će s Rumunjskom.

Čehe vodi Xavi Sabate, inače trener Wisle, Španjolac koji je prije toga vodio Veszprem. Uspostavio je red u reprezentaciju koji sada pokušava dignuti barem do prolaska u drugi krug Eura. Zanimljivi su jer im ključni igrači igraju u Njemačkoj, dok je najveća zvijezda bez sumnje sjajni vratar Kiela Tomaš Mrkva.

image

Tomaš Mrkva

MARCO WOLF Dpa Picture-alliance Via Afp

Vanjska linija je najjači dio momčadi. S lijeva na desno Klima (Leipzig), Babak (Bergischer), te dva odlična ljevaka - Kašparek (Dinamo Bukurešt) i Piroch (Wisla). Kružni napadač Zeman je iz Gummersbacha, krila su iz druge njemačke lige, dobro nam znani veteran Hrstka lijevo, negdašnji igrač Tatran Prešova i Šterba desno. Tu bismo još dodali srednjaka Morkovskog iz poljskog Zabrzea i dvojicu domaćih vanjskih igrača, Solaka i Trkovskog. Dobra momčad kojoj će sa Sabateom to biti već treća godina, tu se ponešto od njih već i očekuje.

Drugi protivnik u skupini bit će nam Belgija. Njih smo upoznali na prošlom SP i u prošlim kvalifikacijama za Euro. Za ove kvalifikacije morali su proći utakmice s Ciprom i to su obavili s +12 i +14. Prošlo SP bilo im je prvo veliko natjecanje ikad, za plasman na “naše” SP dogodine neće igrati jer su ispali u pretkvalifikacijama od Italije.

Yerime Silla, Francuz, je njihov izbornik, stvari su već postavljene godinama, pa kod njih nema nepoznanica. Prvo ime je vratar Lettens iz francuskog Toulousea, prvi strijelac ljevak Kötters iz francuskog Istresa. Srednjak Robins igra najjaču ligu u Francuskoj u dresu Sarana. Na sredini je njihov najbolji igrač, bivši zagrebaš Qerimi, važni su Ooms i Vancosen na crti, te krila Glorieux i Brixhe. Igru imaju, ali kvaliteta je klimava i njihov cilj je borba za broj 3, dok bi željeli otkinuti bar nešto nama ili - vjerojatnije - Češkoj.

Lusemburška braća Kaysen

Posljednji, najslabiji protivnik u našoj skupini je Luksemburg. Nikad na velikom natjecanju. Play-off za “naše” SP neće ni igrati, da bi došli u ove kvalifikacije izbacili su Latviju, nakon -7 u Dobeleu doma su dobili +8.

Vodi ih njemački trener Maik Handschke, najveća zvijezda je Yann Hoffman (29), lijevi vanjski. Samo dva igrača ne igraju u Luksemburgu, gdje su dva glavna kluba Berchem i Esch. To su braća Kaysen. Mladi Luke, kojem je samo 18 godina, veliki je talent i kao takvog ga je pod svoje uzeo Gummersbach, dok njegov nešto stariji brat Loic (22) igra u trećoj njemačkoj ligi za Krefeld.

Linker
23. ožujak 2024 14:48