Ivan Martinović briljira protiv Rusije

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
MOŽE I BEZ DUVNJAKA...

Pobjeda Hrvatske, cepelin za kraj, i čudesna utakmica novog bombardera sa 10 golova!

Hrvatska je već na poluvremenu povela protiv Rusije, a vodstvo je moglo biti i veće od plus 3
Piše: Dražen Pinević/Sportske novostiObjavljeno: 07. siječanj 2022. 18:16

HRVATSKA - RUSIJA 30:24 (15:12)

OSIJEK SD kraj Drave. Gledatelja 2.000. Suci: Davor i Zoran Lončar (Hrvatska)

HRVATSKA: Pešić (3), Šunjić (3+1), M. Mandić; Mihić 1, Gadža 2, Ivić, Čupić, Mamić, Šipić, D. Mandić 3, Grahovac, Lučin, Jaganjac 5, Martinović 10 (2), Šušnja, Šipić 2, Glavaš 4 (2), Srna 1.

RUSIJA: Kirejev (7+1), Gruško, Varešagin (0+1); Šantalov 4, Vorobjev, Kotov 2, Ostašenko 2, Kornjejev 1, Džemin, Kudinov, Kasatkin, Šiškarjev, Soroka 6 (2), Andrejev 6, Žitnjikov, Kamenjev 1, Kosorotov 3.

SEDMERCI: Hrvatska 6 (3), Rusija 5 (3)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 2 minute (Ivić 18), Rusija 10 minuta (Kotov 5, Ostašenko 32, Žitnjikov 33, Šantalov 37, Kosorotov 44)

IGRAČ UTAKMICE: Ivan Martinović

__________________________________________________________________

Trebala je biti dan prije, pa Bosna i Hercegovina. Ispala je na slobodan dan Rusija, ali u svim ovim okolnostima više nego dobra protivnik za probu. Problemi nas nisu napustili, zbog korone smo bez Duvnjaka i Cindrića, u hotelu je zbog viroze koja nije korona ostao Lučin, a Mamić ima problema s bicepsom, pa je Horvat sastavio momčad s čim je mogao. Da stvar bude gora pred kraj prvog dijela David Mandić je bolne grimase napustio teren, s nadom da će ipak sve biti u najboljem redu.

Dosta smo varijanti vidjeli. Obrana je na momente djelovala solidno, čitala igru protivnika. Tu su glavne role imali Šušnja, pa Jaganjac i Srna. Mijenjali smo dosta, malo omeli Ruse, ali ne previše, jer najviše su se omeli sami jefitim pogreškama koje je naša momčad jako dobro naplatila. Da je Čupiću išlo, da je zabio dva penala u prvom dijelu prednost bi bila i veća, ali na 15 zabijenih golova nema prigovora.

Napadački je Ante Gadža bio šef parade, tu je činjenicu pretpostavio realizaciji, a svakako bi bilo dorbo da i nju uključi u sve to, jer mu je to jača strana. Izban konkurencije djelovao je Ivan Martinović koji je u prvom diejlu zabijao iz igre čak 8 komada. I skok šut i prolaz i kontra, a uz sve to i atrakcija iz jedne kontre, te brzina i snalažljivost nakon jednog neuspjelog šuta na gol. Viktor Kirejev je sjajan golman i to se vidjelo i dobro je došlo u ovom trenutku našim igračima koji moraju poraditi na sigurnosti u realizaciji znatno bolje nego dosad.

Dobro je bilo vidjeti da uspkos nekim ispadanjima Martinović igra u oba pravca, bilo bi bolje vidjeti Šimu Ivića bez straha od lopte, jer ako želi pokazati što može jednostavno se mora opustiti. Za ovaj dio pripremne faze izgledali smo solidno. Ono što bode oči u prvom dijelu je svakako broj koraka koje su napravile obje selekcije. To je stvar koja se nikako ne bi smjela događati kada starta Euro, jer svaka lopta je skupa, a koliko pokazao je ruski izbornik Petković kada je na time outu rekao 'ovo nije individualna nego kolektivna igra i pazite što radite'. Od tog trenutka Rusi su se uspjeli malo približiti, makar je izgledalo da bi prednost mogla i biti veća nakon 30 minuta u našu korist.

U drugom dijelu Glavaš je došao na desno krilo, Šunjić na gol, Mihić na 5-1 i na lijevo krilo. Dobro su krenuli, ali nije sve išlo glatko. Rusi su djelovali čvršće nego u prvom dijelu susreta, makar je na golu Kirejeva zamijenio Varešagin. I Rusi su probali 5-1 sa Kosorotivim, spuštali se plitko, a mi smo teško dolazili do šuta. Pa je Šipić u tom trenutku dobro došao da svojom realizacijom s crte izvuče stvar na bolje.

Rusi su stiskali držeći se na -3, no dobro smo odreagirali uz očiti problem obrane protiv protivničkog pivota u ovom slučaju Andrejeva, koji je s lakoćom rješavao dobivene lopte protiv naših vratara. Bilo je dobro vidjeti puno bolju rolu Halila Jaganjca u nastavku koja je sigurno rasteretila i Martinovića. Na kraju smo bili i atraktivni kada su Mihić i Glavaš odigrali cepelin i digli prednost u finišu na nedostižnih +6. Uključio se i Šunjić s nekoliko obrana u nizu i u tim trenucima sve je izgledalo puno bolje.

Definitivno, igra ima konture, najviše nas muči obrana protiv pivota, ali i napadačka širina posebno na sredini kada je u finišu Gadža ostao na klupi, pa smo igarli sa Jaganjcem i Srnom. Bit će zanimljivo vidjeti Horvatove odluke oko putnika u Mađarsku i hoće li nekoga pozvati u pomoć. EHF je ukinuo pravilo da mogu igrati igrači samo s popisa 35, pa je samim tim i Horvatu ibor lakše moguć. Hoće li ga iskoristiti ili je zadovoljan s ovim, to ćemo vidjeti.

Danas u 16.45 još jednom igramo protiv Rusije, a nakon toga slijedi fina obrada do puta u Szeged. Nismo pesimisti...

__________________________________________

60 - KRAJ! Hrvatska je s 30:24 pobijedila Rusiju, a junak Kauboja bio je Ivan Martinović s 10 postignutih golova. Jaganjac je zabio pet, a Filip Glavaš četiri, dok je Mandić zabio 3/3, a onda napustio teren zbog ozljede.

55- Pet minuta do kraja Hrvatska je na plus pet, a sve osim pobjede bilo bi veliko iznenađenje.

50 - Govor izbornika je očito urodio plodom jer je prestalo curiti u obrani pa je Hrvatska stigla na plus šest.

45 - Hrvatska vodi 23:20. I dalje gledamo istu sliku. Hrvatska drži Rusiju na tri gola razmaka, ali ne uspijeva se odvojiti. Izbornik je u zadnjem time outu naglasio baš to da obrana treba odraditi svoj dio.

40 - Hrvatska u nastavku bez većih problema održava svoju prednost, ali Rusi se ne daju i ne dopuštaju nam da se odvojimo još više. Napad funkcionira besprijekorno, ali obrana ima dosta problema.

35 - Hrvatska je u sličnom tonu nastavila i u drugom dijelu i nakon pet minuta imala 18:14.

Hrvatska rukometna reprezentacija u Osijeku igra prvu od dvije prijateljske utakmice s Rusijom na Croatia Cupu. Ovo natjecanje i prijateljski susreti će Hrvatskoj poslužiti kao odlična provjera uoči Europskog prvenstva.

Nakon prvog poluvremena, Hrvatska je na plus tri i vodi 15:12. Sjajno smo otvorili susret, ali onda smo u zadnjih 15 minuta poluvremena malo pali pa su gosti uspjeli smanjiti vodstvo i održati ga na razumnom razmaku.

Junak Hrvatske je svakako Ivan Martinović koji je već na poluvremenu zabio osam komada i to iz 11 udaraca koliko je uputio prema ruskom golu.

Linker
21. travanj 2024 08:54