Hrvoje Horvat s igračima na prošlom Europskom prvenstvu u Mađarskoj

 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
NEKA NOVA MOMČAD

Pogledajte kako izgleda nova Hrvatska za SP! Vratari su potpuno novi, upitni Čupić, Martinović...

Danas su počele pripreme hrvatskih rukometaša za SP, nedostaju Mandić, Jaganjac, Mamić...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 27. prosinac 2022. 21:52

Uvijek je važno s kojom će formom, preciznije fizičkim stanjem, i u kojem stanju će doći igrači na završne pripreme za veliko natjecanje. Tu nema previše vremena za posao, u desetak dana može se osvježiti i raditi na taktici i to je to (SP će se održati od 11. do 29. siječnja u Švedskoj i Poljskoj). I uz sve to navijati da se još netko slučajno ne ozljedi, uz probleme koji su već postali konstanta ovakvih situacija, samo je pitanje na kojem će kraju ‘udariti‘ momčad.

Za naše igrače je moguće reći da su većinom u dobrom stanju i da im je forma uoči polaska na SP OK. Svi su igrali jake lige, jaka međunarodna natjecanja, većina već bila dio reprezentacije tako da im uključivanje u mini proces ne bi trebalo predstavljati problem.

Vratari su novi, na pripremama nema najiskusnijih Šege, ni Pešića. Dino Slavić vratar PPD Zagreba je po brojkama trenutno najbolji među njima. Po broju obrana treći, po postotku obrana četvrti vratar Lige prvaka. Novo je ime u timu, bez reprezentativnog iskustva. Dominik Kuzmanović je mladi vratar koji jako napreduje, koji se već pokazao u dresu reprezentacije, koji jako dobro brani u Nexeu. Po postoku obrana među deset je najboljih u Europa ligi. Mate Šunjić je najiskusniji među njima. Puno puta je bio u timu i trenutno je u Francuskoj četvrti vratar sezone u dresu Ivryja.

image

Luka Cindrić i Domagoj Duvnjak opet su tu

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Na lijevom krilu izostaje Mandić, ulazi Mihić, tu je Jelinić koji igra dobro u Nexeu, 27 golova u Europa ligi, igrač koji se lani nametnuo u timu. Mihić igra vrlo dobro u poljskoj Wisli, zabio je čak 36 golova u Ligi prvaka, a njegov klub je vodeći u Poljskoj ligi.

Na desnom krilu zvuči tanko. Čupić je ozlijeđen i upitan, Glavaš je prvi izbor, dobar u Trebnju u Sloveniji, ali Trebnja nema na velikoj sceni, jer je ostao bez Europe porazom od Kristinastada. Kraljević iz Zagreba je jako mlad, ali debitantski start u LP sa 8 komada izgledao je obećavajuće. Čekamo da vidimo koliko može Čupić?

Četiri su pivota na priprema – Musa, Šušnja, Grahovac i Šipić. Izostaje zasad Marić. Prva trojica su slične vrste, visoki za sredinu obrane koji mogu u dva pravca i Šipić najbolji realizator među njima koji je napadački vrlo važan. Musa je stožerni igrač obrane Zagreba, Grahovac je jako bitan dodatak te iste priče, a Šušnja je glavni igrač obrane poljske Wisle. Šipić je u tandemu sa Andyjem Schmidom najbolji strijelac Švicarske u dresu Kriensa.

Lijeva vanjska su tri – Lučin, Srna i Šarac. Sva tri igrača za dva pravca, Šarac i za sredinu obrane. Sva trojica u jako dobroj formi. Lučin u poljskoj Wisli za koju je zabio 23 gola u Ligi prvaka, Srna ponajbolji igrač PPD Zagreba koji samo mora nadograditi strpljivost na svoju izvedbu, koji je zabio 19 golova u Ligi prvaka, a prvi dio iste gotovo nije igrao zbog ozljede. Josip Šarac je lani bio ozlijeđen, ove sezone je odigrao sve i nositelj je igre njemačkog Göppingena. Zabio je uz svoju obranu 54 gola u Bundesligi sa 60 posto realizacije što zvuči jako dobro, dodao 32 u Europa ligi i može se reći da se vratio u punom svjetlu kao kada je bio nositelj igre mlade selekcije koja je bila druga na svijetu.

Na sredini imamo top trojku Domagoj Duvnjak (Kiel), Igor Karačić (Kielce) i Luka Cindrić (Barcelona). Igraju svi, igraju dobro, važni su za koncepcije svojih klubova. Duvnjak 15 komada u Ligi prvaka, 36 golova plus 22 asitencije u Bundesligi. Karačić 24 gola u Ligi prvaka, 20 + 45 u Poljskoj ligi. Cindrić 22 gola u LP, 16 + 24 u Španjolskoj. Zdravo rečeno, svaki pomalo i to bi bilo puno. Duvnjak je iznimno važan za obranu, to ne treba zanemariti. Uz njih je dodatno pozvan i Karlo Sirotić koji je bljesnuo u Zagrebu ove sezone, čak 25 golova u Ligi prvaka i više od 30 u domaćoj ligi. Brz, prodoran, puca penale…

Na desnom vanjskom je trojka – Martinović, Šebetić, Klarica. Martinović je broj 1, ali Martinović zadnjih mjesec dana nije igrao zbog ozljede u Melsungenu. Upitno je koliko će to ostaviti traga. U Bundesligi 56 golova, a Europu Melsungen ne igra. Šebetić se nakon seljenja lani zbog ukrajinske tragedije skrastio u Njemačkoj, igra za Minden, vratio se, odigrao 10 utakmica i zabio 31 gol. Igrač u dva pravca, ali ne igra Europu. Luka Klarica je najmlađi, ali iznimno potentan i za dva pravca što je jako važno. U Ligi prvaka 22 gola, u domaćoj ligi isto toliko, sa Leimeterom u svim kombinacijama i kod Goluže i kod Obrvana.

Zaključno, 22 igrača su pozvana za završne pripreme. Dresova je u Švedskoj 16, a za svaku utakmicu izbornik može raspolagati sa 20 imena i treba očekivati da će ih za prvi krug u Švedskoj biti baš toliko. Treninzi, četiri utakmice će dati odgovore koji nam trebaju.

Linker
26. travanj 2024 21:14